Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Paniek onder winkeliers Marskramer: eigenaar levert amper producten

updateEr is paniek onder tweehonderd winkeliers van groothandelsbedrijf De Marskramer. Mediabedrijf Audax nam De Marskramer afgelopen zomer van Blokker over, maar levert sindsdien amper producten. Bestellen bij Blokker is ook niet meer mogelijk. Dat vertellen ondernemers aan Het Financieele Dagblad.

Om overeind te blijven, zoeken winkeliers zelf maar naar koopwaar, maar veel producten zijn niet meer te krijgen. Huishoudketen Marskramer telde op het hoogtepunt meer dan 230 vestigingen. Nu resteren nog 44 dorpswinkels, allemaal in handen van franchisenemers.

Winkels Prima, Novy en Toys2Play vallen onder hetzelfde moederbedrijf, net als een groep zelfstandige winkeliers die bij de groothandel van de groep inkopen. Zij kampen met hetzelfde probleem. Tot 31 juli konden winkeliers nog gewoon met één druk op de knop nieuwe spullen bij Blokker bestellen. 

Audax beloofde om daarna 95 procent van de benodigde spullen te zullen leveren aan de franchisers in samenwerking met huishoudgroothandel Nedac Sorbo. Het lijkt erop dat die samenwerking is stukgelopen en de producten daarom niet geleverd worden. ,,De goederenbeschikbaarheid is voor een gedeelte helaas niet zoals wij dat zouden wensen”, luidt de reactie van Audax. Het bedrijf zegt de situatie te betreuren en benadrukt dat er geen sprake is van financiële problemen. 

Topman Casper de Nooijer geeft verder in een toelichting aan dat Audax alles op alles zet om dit zo spoedig mogelijk op te lossen. Verder zegt het dat Audax geen leverancier is van huishoudelijke goederen, maar een logistiek platform. Zijn bedrijf is wel actief bezig met het zoeken van nieuwe leveranciers. Ook is een stuk van de voorraad van Blokker overgenomen.

Blokker had de afgelopen jaren veel moeite om overeind te blijven en in een ultieme poging om te overleven deed het verschillende winkelformules van de hand. Zo kwamen ook Xenos, Leen Bakker, Intertoys en Bart Smit in andere handen. 

  1. Ad (79) kan geen kant op in door coronavirus getroffen hotel op Tenerife: ‘Thuisfront is in paniek’
    PREMIUM
    Video

    Ad (79) kan geen kant op in door coronavi­rus getroffen hotel op Tenerife: ‘Thuisfront is in paniek’

    Een heerlijke zonnige vakantie op het Spaanse vakantie-eiland Tenerife is vanochtend voor Ad Elissen (79) en zijn tien jaar jongere echtgenote uitgelopen op een deceptie. Het Bredase echtpaar moet maximaal veertien dagen in quarantaine in hun hotel omdat bij een 69-jarige Italiaanse gast het coronavirus is vastgesteld. ,,We hadden het hier hartstikke leuk, tot die brief onder onze deur werd geschoven.”