Passagiers weigeren voucher en eisen geld terug: 'Anders slepen we ze allemaal voor de rechter!’
videoVliegtuigmaatschappijen moeten passagiers hun geld teruggeven als die geen gebruik willen maken van de vouchers die maatschappijen momenteel bij wijze van uitzondering mogen uitgeven ter compensatie van een geannuleerde vlucht. Dat vindt claimorganisatie Aviclaim, die namens honderd gedupeerde reizigers de maatschappijen sommeert hen zo snel mogelijk geld terug te geven. ,,Doen ze dat niet, dan slepen we ze allemaal voor de rechter. En dat gaan we winnen ook”, zegt oprichter Remco Kuilman.
Delen per e-mail
Passagiers hebben volgens de Europese wet recht op een vervangende vlucht of terugbetaling van de ticketprijs binnen zeven dagen als hun vlucht wordt geannuleerd. Maar omdat het vliegverkeer door de coronacrisis vrijwel is stilgevallen, dreigt die verplichting veel luchtvaartmaatschappijen in grote financiële problemen te brengen.
De mogelijkheden tot omboeken zijn zeer beperkt en een verplichte terugbetaling van alle tickets leidt onvermijdelijk tot faillissementen. Minister Cora Van Nieuwenhuizen wijst erop dat alleen al Air France-KLM meer dan drie miljard euro (!) aan terug te betalen opbrengsten op de balans heeft staan.
Tegen de Europese wet
Vanwege de beroerde financiële situatie bij luchtvaartmaatschappijen staat Van Nieuwenhuizen daarom oogluikend toe dat zij consumenten een voucher aanbieden in plaats van geld teruggeven. Zij kunnen terugbetaling daarmee maximaal een jaar uitstellen. Belachelijk en zelfs strafbaar, stelt Aviclaim. ,,Het opschorten van de wetgeving tornt aan het rechtszekerheidsbeginsel”, zegt jurist Remco Bos. Het is volgens hem helemaal niet toegestaan om bindende wetgeving met terugwerkende kracht te wijzigen als dat slecht uitpakt voor de consument.
Aviclaim, een claimbureau dat consumenten al jaren juridisch bijstaat als er een geschil is met een luchtvaartmaatschappij, stelt dat gedupeerde reizigers nu in de steek worden gelaten. ,,De consument kan nergens aankloppen voor hulp en wordt gedwongen om zelf een juridisch procedure te starten om geld terug te krijgen. De overheid vergeet dat ook zij het moeilijk hebben in deze tijd. Ondernemers verliezen omzet, anderen wellicht hun inkomen. Het kan niet zo zijn dat de luchtvaartmaatschappijen de vooruitbetaalde tickets niet terugbetalen om hun eigen cashflow te verbeteren.”
Begrip
Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat begrijpt de kritiek. ,,Mensen hebben het wettelijk recht op terugbetaling als de maatschappij een vlucht annuleert en geen vervangende vlucht aanbiedt”, vertelt een woordvoerder. ,,Vanwege de uitzonderlijke situatie hebben we een beroep gedaan op passagiers om de vouchers als het even kan te accepteren, zodat luchtvaartmaatschappijen niet nog verder in de financiële problemen komen en de passagiers zelf op een later moment de reis kunnen maken.”
Volgens het ministerie is het aan de luchtvaartmaatschappijen om ervoor te zorgen dat de gedupeerde reizigers het een aantrekkelijk alternatief vinden, dat ze weten waar ze aan toe zijn en dat ze goed behandeld worden. Van Nieuwenhuizen heeft de inspectie opdracht gegeven er op toe te zien dat luchtvaartmaatschappijen passagiers goed informeren over hun rechten bij annulering van hun vlucht. Een meerderheid van de lidstaten is met de Europese Commissie in gesprek om over de vouchers nadere afspraken te maken.
Hogere waarde
Een mogelijke oplossing voor het probleem is een Europees garantiefonds met gunstige vouchervoorwaarden, zoals een hogere waarde van de voucher, stelt Aviclaim. ,,Dit biedt meer zekerheid aan passagiers die wel vouchers accepteren. Hierdoor zal ook de liquiditeit van de luchtvaartmaatschappijen minder wordt geraakt.”
Zolang er geen garantiefonds is, kan de consument zich bij Aviclaim melden voor gratis bijstand om het aankoopbedrag van de tickets terug te eisen. Eurocommissaris Adina Vălean heeft inmiddels al aangegeven dat de Nederlandse overheid met de ‘verplichte’ voucheractie de wet overtreedt. ,,Wij zijn er dan ook van overtuigd dat wij een eventuele rechtszaak zullen winnen. Die kans schat ik wel tussen de negentig en honderd procent.”
Honderden klachten
Ook de Consumentenbond wil dat Van Nieuwenhuizen in actie komt. De organisatie zegt de afgelopen weken 450 klachten over de luchtvaartvouchers te hebben gekregen. De manier waarop de regeling nu is ingericht, gaat te veel ten koste van de consumentenbelangen, stelt ze.
Hoewel de Consumentenbond en ook de ANWB in principe niet tegen de vouchers zijn, klaagden zij er eerder al over dat de vouchers niet gedekt zijn tegen faillissement en vroegen zij de overheid om garant te staan. Ook vinden zij dat consumenten de voucher na zes maanden moeten kunnen inwisselen voor geld als zij de voucher niet willen gebruiken. Nu staat daar een periode van twaalf maanden voor.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ik ben gekwetst omdat u schreef dat mijn berichten niet leuk zijn
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (78) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen. -
LIVE | Kabinet houdt vast aan avondklok, per direct noodverordening in Den Bosch
In verschillende plaatsen in Nederland is het gisterenavond voor de tweede keer op rij tot urenlange rellen en plunderingen gekomen. Honderden relschoppers zochten bewust de confrontatie met politieagenten en bekogelden hen met zwaar vuurwerk en stenen. Zeker 184 personen werden opgepakt voor vernielingen en geweldpleging. Minister Ferd Grapperhaus laat weten dat het kabinet de koers ten opzichte van de avondklok ongewijzigd laat. Ook wil hij de aangehouden relschoppers zo snel mogelijk laten berechten. Wij volgen de ontwikkelingen in onderstaand liveblog. -
PREMIUM
Spermadonor K34 wil anoniem blijven, donorkind Maria eist identiteit bij rechter
Spermadonor K34 wil anoniem blijven. Zijn donorkind Maria wil weten wie haar biologische vader is. Vanmiddag stond ze voor de rechtbank in Arnhem, om ziekenhuis Rijnstate te dwingen zijn identiteit bekend te maken. Welk belang weegt zwaarder? -
Dit was de relavond in beeld
Op diverse plaatsen in het land heeft de politie maandagavond bij rellen zeker zeventig personen aangehouden. In Rotterdam werden winkels geplunderd. De politie heeft waterkanonnen ingezet en de mobiele eenheid heeft traangas gebruikt, onder meer in Haarlem, om groepen te verspreiden en agenten te ontzetten. -
PREMIUMavondklok
De luiken van de Leidse binnenstad zijn dicht, op een kleine protestactie na
Normaal zorgen de studenten voor leven in de brouwerij in de Leidse binnenstad. Maar ook hier lijkt de stad zaterdag vanaf 21.00 uur in slaap te zijn gevallen. Op een kleine protestactie na. ,,Kan iemand mij het nut van zo'n avondklok uitleggen?’’
-
Coronavoucher in de maak voor vakantie-annuleringen in eigen land
De toerisme- en recreatiesector wil een speciale coronavoucher in het leven roepen voor Nederlanders die vanwege het coronavirus hun verblijf of ticket in eigen land willen annuleren. Zij kunnen de waardebon op een later moment alsnog verzilveren. Dat meldt de koepelorganisatie HISWA-RECRON, de ondernemersorganisatie voor de watersport en recreatie. -
Nederland in gesprek
Online met elkaar in gesprek: met deze apps kunt u videobellen
Wilt of kunt u vanwege de coronamaatregelen alleen online afspreken tijdens Nederland in Gesprek? Dan raden wij u aan om bij elkaar te komen via een videogesprek. Overleg van tevoren met uw gesprekspartner over welke software u allebei prettig te gebruiken vindt. Om u op weg te helpen geven we u een paar opties en tips. -
PREMIUM
Vrijspraak voor vader en zoon na beschijnen Apache met laserpen: ‘Niet te bewijzen’
Het valt niet te bewijzen of het nu een 59-jarige man uit Afferden of zijn 21-jarige zoon is geweest die in het donker tot twee keer toe met een laserpen naar een Apache-helikopter van defensie heeft geschenen en de piloot heeft verblind. De rechtbank sprak vandaag vader en zoon allebei vrij.