Patiënt moet recht krijgen op digitale zorg: ‘Ik nam vrij, maar hoorde altijd wat ik al wist’
VideoPatiënten moeten zelf kunnen kiezen of ze digitale zorg willen. Door corona was al bijna een derde van de polibezoeken op afstand. Zorgverzekeraars Nederland en Patiëntenfederatie Nederland pleiten voor een recht op digitale hulp.
Ellen van GaalenLaatste update:26-07-21, 08:31
Mensen met de longziekte copd, hartfalen, de ziekte van Crohn of diabetes kunnen hun waarden thuis invoeren
Dianda Veldman, Patiëntenfederatie Nederland
Een gesprek met de arts via een beeldscherm, diabetespatiënten die via een app hun waarden bijhouden, coronapatiënten die zuurstof meekrijgen en online worden gecontroleerd om thuis verder uit te zieken. De afgelopen anderhalf jaar is de digitale zorg in een stroomversnelling geraakt. Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) blijkt dat tijdens de eerste lockdown 70 procent van de consulten digitaal verliep, in het eerste kwartaal van 2021 was dat nog ruim 30 procent.
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en Patiëntenfederatie Nederland vinden dat patiënten het recht moeten krijgen om zélf te kiezen wat voor zorg ze willen: digitaal of bij de zorgverlener op het spreekuur. ,,Zelfs met een moeilijk gesprek kan het fijn zijn om dat via een beeldscherm thuis te doen, want dan kan je bijvoorbeeld iedereen erbij hebben. Dat past soms niet eens in een spreekkamer”, zegt ZN-directeur Petra van Holst. Bovendien scheelt het reistijd, hoeven patiënten niet altijd een dagdeel vrij te nemen voor een artsenbezoek en neemt de druk op de zorg af.
Want de komende jaren neemt door de verdere vergrijzing van de Nederlandse bevolking de zorgvraag toe. Tegelijkertijd is er nu al een tekort aan zorgpersoneel. ,,Er zijn allerlei apps om patiënten thuis te volgen”, weet Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie. ,,Mensen met de longziekte copd, hartfalen, de ziekte van Crohn of diabetes kunnen hun waarden thuis invoeren. Op afstand kan een verpleegkundige of arts die patiënten volgen en begeleiden, dat heet telemonitoring.”
Ziekenhuizen willen zelf ook dat een kwart van de polibezoeken op afstand blijft. Voor corona waren er grote verschillen in de digitale zorg die de hospitalen leverden, maar nu zegt 95 procent aan beeldbellen te doen en gebruikt 65 procent telemonitoring.
Patiënten die liever bij de arts langsgaan of een combinatie met digitale zorg willen, moeten die mogelijkheid óók hebben, vinden ZN en de Patiëntenfederatie. Niet alleen in het ziekenhuis, maar ook bij andere zorgverleners zoals huisartsen. ,,Mensen reageren erg verschillend op digitale zorg”, erkent Veldman. ,,Ze moeten het gevoel hebben dat het geen mindere zorg is.” Bovendien is het belangrijk dat patiënten hulp krijgen als ze de online mogelijkheden lastig vinden. Veldman: ,,Het is vaak ook een kwestie van wennen.”
Lees onder de foto het verhaal van Angela de Rooij (58) uit Vleuten. Vier keer per jaar moest ze als diabetespatiënt naar de huisarts voor controle. Meestal om te horen dat haar gezondheid ‘prima’ is. Nu houdt ze zelf haar waarden bij en controleert de huisarts die op afstand. ‘Ik baalde ervan dat ik vier keer per jaar een middag vrij moest nemen.’