Foto ter illustratie. Een racewagen van Red Bull Racing eind januari op het strand van Scheveningen voor opnames van een promotiefilm voor de Formule 1 van Zandvoort.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. Een racewagen van Red Bull Racing eind januari op het strand van Scheveningen voor opnames van een promotiefilm voor de Formule 1 van Zandvoort. © ANP

Petitie tegen afsnijroute voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

Iets meer dan 3250 mensen hebben een online petitie getekend tegen de plannen om Formule 1-teams van Noordwijk over het strand naar het circuit bij Zandvoort te laten reizen. Drie teams zullen in Noordwijk logeren tijdens de Dutch Grand Prix begin mei. Het college van Noordwijk is bereid het vervoer over het strand onder voorwaarden mogelijk te maken, zodat ,,de supersterren van de Grand Prix nergens in een file komen vast te staan".

De impact op het natuurgebied, Noordvoort, moet daarbij wel beperkt blijven, schreven burgemeester en wethouders vorig maand in antwoord op vragen van de PvdA. Maar de opstellers van de petitie, die vrijdag online kwam, vinden het hele plan van de gekke. 

,,Als het college toestaat dat de raceteams over het strand mogen pendelen, betekent dat dat ze dwars door strandnatuurreservaat Noordvoort rijden. Dit reservaat op de grens van Noordwijk en Zandvoort wordt getransformeerd tot stiltegebied voor vogels en liefst ook zeehonden. Mountainbikers mogen er niet komen", staat in de openbare protestbrief van de natuurliefhebbers.

 1. Genezen ic-patiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’
  PREMIUM

  Genezen ic-pa­tiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’

  De kwetsbaarheid van de mens, is een thema dat de Middelburgse kunstschilder Jos Pielage (1951) tot uitdrukking brengt in zijn werk. ,,Hoe fragiel het menselijk leven is en hoe geluk of pech afhangt van factoren die buiten ons liggen, maar vaak alles bepalen”, meldt hij op zijn website. Hij ondervond die kwetsbaarheid letterlijk aan den lijve, toen hij besmet raakte met het coronavirus. Hij belandde op de intensive care-afdeling van ziekenhuis Adrz in Goes. Donderdag rond het middaguur mocht hij als eerste genezen IC-patiënt naar huis.
 2. Einde aan onzekerheid: Nederlands 'coronaschip' mag aanmeren in Florida
  UPDATE

  Einde aan onzeker­heid: Nederlands 'corona­schip' mag aanmeren in Florida

  De kogel is door de kerk: het door het coronavirus getroffen cruiseschip MS Zaandam mag vanavond onder strikte voorwaarden aanmeren in Port Everglades, bij Fort Lauderdale in Florida. Dat heeft burgemeester Dean Trantalis vanavond bekendgemaakt. De gouverneur van Florida verzette zich al dagen tegen de komst van het Nederlandse cruiseschip, maar werd onder andere door president Donald Turmp onder druk gezet.