'Pizzeriabaas sprong voor Servische crimineel, die eerdere liquidatiepogingen overleefde’

SCHIETPARTIJ AMSTERDAMDe man die zwaargewond raakte bij de schietpartij in pizzeria La Piccola Baracca in Amsterdam-West, is de Servische crimineel Jovan Durovic. Hij ligt met een schotwond in zijn buik in het ziekenhuis en is nog in levensgevaar. Volgens Servische media is het niet de eerste keer dat criminelen het op zijn leven voorzien hebben.

De schietpartij in de pizzeria, die het leven kostte van de 49-jarige pizzeriabaas Goran Savic, is in Servië groot nieuws. Verschillende landelijke dagbladen pakken groot uit nadat ze van politiebronnen hebben vernomen dat het zwaargewonde slachtoffer Jovan Durovic betreft, een bekende uit het Servische criminele circuit.

Uit informatie van de Servische dagbladen blijkt dat Durovic al vaker een aanslag op zijn leven heeft overleefd. Zo werd hij vorig jaar nog onder vuur genomen in Montenegro, waar hij de leiding over een criminele bende zou hebben. Durovic raakte wonder boven wonder niet gewond. Vier verdachten werden opgepakt.

Beruchte reputatie

Volgens Servische media heeft de familie Durovic een beruchte reputatie in het land. Zo zou Jovan Durovic de broer zijn van de in 2013 overleden Luke Durovic, die lange tijd bekend stond als de rechterhand van de Servische topcrimineel Luka Bojovic.

Bojovic, die in Spanje een gevangenisstraf van achttien jaar uitzit, is bovendien in Nederland geen onbekende naam. De Serviër zou banden hebben met Willem Holleeder en heeft naar verluidt een aantal medewerkers van Holleeders rivaal Sreten Jocic omgebracht.

Bojovic was tijdens de oorlog in het voormalige Joegoslavië lid van de beruchte Tijgers, een paramilitaire eenheid van maffiabaas en krijgsheer Arkan. In eigen land is hij veroordeeld voor moorden, mensensmokkel, wapenhandel, drugssmokkel en prostitutie.

Beschermen

Volgens een kennis is Goran Savic een oud-militair die na de Balkanoorlog in Italië heeft gewoond en daarna in Amsterdam-West neerstreek met zijn vrouw en twee jonge zoons. Hij is geen bekende in het criminele milieu.

Een getuige zag voor de deur van pizzeria La Piccola Baracca een man liggen, die later op een brancard werd afgevoerd. Ondertussen zetten agenten het complete plein in West af. De schutters zouden het woensdagmiddag rond 15.45 uur eigenlijk op Durovic  hebben voorzien. De eigenaar van de pizzeria zou zijn vriend hebben willen beschermen.

Hulpdiensten op het Hugo de Grootplein waar bij een schietpartij een gewonde en een dode zijn gevallen
Volledig scherm
Hulpdiensten op het Hugo de Grootplein waar bij een schietpartij een gewonde en een dode zijn gevallen © ANP