De politie, zoals hier in Gouda, houdt in de gaten of het samenscholingsverbod wordt nageleefd. Veel mensen bellen naar 112 om een overtreding van dit verbod door te geven.
Volledig scherm
De politie, zoals hier in Gouda, houdt in de gaten of het samenscholingsverbod wordt nageleefd. Veel mensen bellen naar 112 om een overtreding van dit verbod door te geven. © Stephan Tellier

Politie: bel geen 112 voor overtreden coronaregels

Politie en de veiligheidsregio's roepen mensen op niet het alarmnummer 112 te bellen als zij groepen van drie of meer personen zien die zich niet aan de regels houden. De meldkamer ontving de afgelopen dagen behoorlijk wat telefoontjes van burgers die een overtreding van deze coronamaatregel signaleerden. 

Er geldt sinds maandag onder meer een samenscholingsverbod voor groepen van drie of meer die geen anderhalve meter afstand houden. ,,We begrijpen dat mensen dit willen doorgeven, maar 112 is daar niet voor bedoeld. Dit nummer is alleen voor noodsituaties’’, zegt Judith van der Zwan van de politie. 

Het is de bedoeling dat politie en gemeentelijke handhavers (boa's) streng op het samenscholingsverbod gaan controleren. 

Gezond verstand

De kans dat de politie nog meer meldingen krijgt, zal alleen maar toenemen. ,,Op basis van de noodverordening die nu door de veiligheidsregio's wordt uitgewerkt, kunnen we zeker boetes opleggen en het is ook goed als burgers ons tips geven als er ergens grote groepen bijeen zijn. Maar nogmaals: 112 is daar niet voor bedoeld. Probeer elkaar eerst aan te spreken waar dit kan. Volg de maatregelen en gebruik je gezond verstand. Ook wij zullen niet meteen overgaan op bekeuren en doen eerst een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van mensen. We moeten dit samen doen’’, aldus de politiewoordvoerster.

De politie is er wel van doordrongen dat er een meldpunt moet komen om overtredingen van de coronamaatregelen door te geven. ,,Daar zijn we mee bezig.’’

Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:

  1. Laagste aantal ziekenhuisopnames sinds RIVM deze meldt, maar meer besmettingen aan het licht
    Update/video

    Laagste aantal ziekenhuis­op­na­mes sinds RIVM deze meldt, maar meer besmettin­gen aan het licht

    Er zijn in Nederland de afgelopen 24 uur drie mensen met corona opgenomen in het ziekenhuis. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds dit bijgehouden wordt. Het officiële aantal doden door het coronavirus in ons land is met zes gestegen naar 6011. Het aantal vastgestelde besmettingen stijgt na een wekenlange daling sinds enkele dagen juist weer sterk. Dat komt vermoedelijk doordat Nederland meer is gaan testen.