Volledig scherm
© News United/Dennis Nengerman

Politie deelt beelden van dodelijk ongeval op A1

„Meneer is overleden”, klinkt het over de portofoons van de hulpdiensten en de meldkamer. De politie heeft woensdag een video gedeeld van het dodelijk ongeval op de A1 in De Lutte, in augustus dit jaar.

Wagen 2401 wordt door de meldkamer als eerste opgeroepen. „A1, rechts, ter hoogte van 176.1. Waarschijnlijk een eenzijdig ongeval, u heeft toestemming”, vertelt de centralist. De politie spoedt zich naar de plek van het ongeval. Te zien is dat er inmiddels al een flinke file op de A1 staat, waardoor de politie rustig en behendig over de vluchtstrook moet rijden.

Geen ademhaling

Ook andere hulpdiensten zijn inmiddels massaal ter plaatse. „De bestuurder reageert nergens op. Geen ademhaling, niet aanspreekbaar, de deur zit op slot”, klinkt het in de communicatie met de meldkamer. Het slachtoffer wordt even later door brandweerlieden uit de auto gehaald, waarna geconstateerd wordt dat de persoon is overleden.

Dankzij een tip van de Duitse politie komt de meldkamer op het spoor van de vrachtwagen die bij het ongeluk betrokken is. De 60-jarige bestuurder is na het ongeluk doorgereden, maar kan bij het Shell-tankstation aan de Bentheimerstraat in De Lutte worden aangehouden.

Met toestemming

Het basisteam Noordoost-Twente van de politie deelt vaker beelden van ongevallen. Het online plaatsen van die beelden gebeurt altijd in overleg met het slachtoffer of de nabestaanden. „Mensen hoeven niet bang te zijn dat beelden van hun ongeluk plotseling op internet staan, benadrukt politiekundige Leanne Pots. 

„We willen mensen door middel van dit soort video's een inkijkje geven in ons werk. Zo ontstaat er hopelijk meer begrip voor de keuzes die agenten moeten maken en wordt de kloof tussen burger en politie kleiner”, aldus Pots.

Waarschuwing: Sommige beelden hieronder kunnen als schokkend worden ervaren