Volledig scherm
Willeke Dost © politie

‘Politie moet graven naar mogelijke resten vermiste Willeke Dost’

updateParticulieren willen dat er een nieuwe zoekactie komt naar de vermiste Willeke Dost uit Drenthe. Er zouden concrete aanwijzingen zijn dat ze ligt begraven op een plek in Koekange, maar het cold case team van de politie zou niets doen met die informatie. 

Willeke Dost verdween in januari 1992. Ze was toen 15 jaar oud. Er is nooit meer iets van haar vernomen. Zij woonde indertijd bij een pleeggezin in het Drentse Koekange, vlakbij Meppel. De plek waar de stichting nu aan refereert, ligt ongeveer 150 meter achter de boerderij. Hij is in beeld gekomen door onderzoek met een radar en met honden, stelt stichting Signi Zoekhonden. 

Dat onderzoek is overigens al meer dan een jaar oud, meldt de stichting. Drie honden sloegen aan op de plek, en daar is later met een grondradar nader onderzoek gedaan. Op een diepte van anderhalf tot twee meter is een verstoring in de grond aangetroffen.

Signi vond de aanwijzingen zo specifiek, dat ze het cold case-team van de politie Noord-Nederland alarmeerde en er een rapport met haar bevindingen naartoe stuurde. ,,Maar die liet enkele maanden later weten dat onze aanwijzingen onvoldoende waren voor nieuw onderzoek”, zegt Jeanette Kruit van Signi. ,,Natuurlijk vonden we dat jammer, maar we hebben het stilgehouden. Het is toch nogal iets wat je beweert.”

Signi stapt zeker niet zomaar naar de politie, zegt Kruit. ,,We hopen dat er een keer doorgepakt wordt. Het liefst zouden we zelf gaan graven, maar dat kan niet, want het is geen openbaar terrein. En het kan zijn dat de menselijke geur die de honden ruiken van iets anders afkomstig is, van afval van kleding of matrassen. Maar het zou fantastisch zijn als er eindelijk iets gevonden wordt. De mensen in het dorp zijn het spuugzat.”

(Tekst loopt door onder de foto)

Volledig scherm
Een eerdere zoekactie rond de boerderij van de pleegouders © ANP

Specifiek

Hoewel Signi de informatie voor zichzelf hield, kwam die toch terecht bij  de familie van Willeke, die de zoektocht naar het vermiste meisje nooit opgaf. Dat leidde uiteindelijk tot een recent geopende online petitie  onder de noemer ‘Vermiste Kinderen Alert’. ,,Wij vinden dat de onderste steen boven moet komen. Alle kinderen zijn even belangrijk en er moet sowieso uitgesloten worden of er wel of niet iets onder de grond ligt", valt te lezen in de petitie. 

De politie meldt bij RTV Drenthe dat er voorlopig geen nieuw onderzoek komt, maar dat het ook niet helemaal uitgesloten is. ,,Elke nieuwe aanwijzing blijft natuurlijk waardevol, maar dit verhaal is een jaar oud, en niet voldoende om gelijk een onderzoek te starten.”

Eerder werd de familie waar Willeke als pleegkind woonde verdacht van betrokkenheid bij haar dood. Tot vervolging leidde dat niet

Minimumaantal

Achter Vermiste Kinderen Alert zit een inwoner van Zoetermeer. De petitie is inmiddels meer dan 700 keer ondertekend. Anders dan wat de initiatiefnemers melden, wordt de petitie bij een minimumaantal van 40.000 handtekeningen niet in de Tweede Kamer behandeld. Die regel geldt voor een burgerinitiatief, zoals dat van Tim Hofman over het kinderpardon.

Voor een petitie geldt geen minimum aantal. Wanneer het aan de overheid wordt aangeboden, dient er wel een reactie te volgen. Volgens de website van kennisinstituut Prodemos moet de petitie dan echter wel op www.petities.nl staan. Vermiste Kinderen Alert gebruikt een andere site.