Aan het Manespad in Epe stond een flink stuk heide in de brand.
Volledig scherm
Aan het Manespad in Epe stond een flink stuk heide in de brand. © Stefan Verkerk

Politie pakt mogelijke brandstichter heidebrand Veluwe op na achtervolging

updateMeerdere heidebranden op de Veluwe bij Epe zijn ‘zeer waarschijnlijk’ aangestoken. Een man is opgepakt vanwege de vermoedelijke brandstichting, bevestigt de politie. De brandweer rukte vanmiddag met groot materieel uit, omdat de heide op meerdere plekken in brand stond.

Het sein ‘brand meester’ is inmiddels gegeven, maar de brandweer is nog geruime tijd bezig met nablussen. Intussen houdt de politie ernstig rekening met brandstichting, laat een woordvoerder van de eenheid Oost-Nederland weten.

Nadat een signalement werd verspreid over de mogelijke dader, kon hij razendsnel in de kraag worden gevat. De brandstichter zou zijn opgepakt na een achtervolging. Op dit moment wordt de man door de politie ondervraagd over zijn rol bij de branden.

Het vermoeden van brandstichting werd al snel gevoed toen de brandweer melding maakte van ‘meerdere brandjes’ op de heide. Pas rond half zeven werd het sein ‘brand meester’ gegeven. De brand breidde zich vanmiddag snel uit. Rond kwart voor vijf ging het om een stuk van honderd bij tweehonderd meter, daarna breidde de brand zich uit over een perceel van zo’n vierhonderd meter.

De brand dreigde het bos in te trekken, maar door de inzet van de brandweer kon worden voorkomen dat de brand naar het bos oversloeg. Ook heeft de brandweer bewoners van een woning in de buurt van de brand gewaarschuwd, maar zij konden in hun woning blijven. De brand trok namelijk de andere kant op.

Lees door onder de tweet.

Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland on Twitter

Van Manespad #Epe Ook waterwagens zijn in verband met weinig waterpunten gealarmeerd. Op dit moment is er een heidebrand van 100 x 200 meter.

Bluswater

De brandweer rukte met meerdere wagens uit naar de brand bij Epe. Diverse tankwagens en waterwagens zijn uitgerukt, ook omdat er maar weinig bluswater voorhanden is in het gebied. Het ging om drie pelotons.

Boven de heide waren dikke rookwolken te zien. De brandweer kreeg rond kwart voor vijf meerdere meldingen van heidebrandjes in de omgeving van Epe.

melindalou vd linden on Twitter

@thomas05031986 @VNOGregio @ds_veluwe Vanuit epe https://t.co/vt62Vo2z0Y