Politie: ‘Sta demonstraties voorlopig niet meer toe’
De politie doet een dringend beroep op burgemeesters voorlopig geen demonstraties meer toe te staan, of tenminste heel strenge voorwaarden te stellen, zoals een klein aantal bezoekers. Dat moet voorkomen dat relschoppers de demonstraties kapen en de confrontatie zoeken met de politie, zoals afgelopen weekend gebeurde.
Delen per e-mail
Demonstreren is een grondrecht maar volgens plaatsvervangend politiechef en hoofd operatiën Willem Woelders moet er na de rellen van gisteren door de burgemeesters echt serieus gekeken worden of dat in deze coronacrisis nog steeds zo is. ,,Je kunt demonstraties ook tijdelijk verbieden, zeker als daarvoor een medische noodzaak is. Ik hoop echt dat burgemeesters daar serieus naar willen kijken. Die bijeenkomsten vragen een enorme politie-inzet waardoor we andere dingen niet kunnen doen, zoals het handhaven van de avondklok.”
Zondag liepen twee demonstraties in Amsterdam en Eindhoven enorm uit de hand. De rellen sloegen later over naar andere dorpen en steden. ,,Er waren ongetwijfeld mensen die oprecht wilden demonstreren. Maar wij zagen ook een grote groep die misbruik wilde maken van de gelegenheid. Zeker later op de avond waren er alleen nog groepen die heftig geweld tegen de politie gebruikten. Dat had niets meer te maken met demonstreren.”
De demonstraties in Amsterdam en Eindhoven waren overigens al door de burgemeesters verboden, maar de demonstranten kwamen toch. Volgens Woelders moet nu heel duidelijk worden gemaakt dat het nergens in het land kan. ,,Als je dat op voorhand helder hebt, dan kunnen wij daarop aan de voorkant beter anticiperen. Iedereen weet dan dat ze niet op massale bijeenkomsten mogen zijn. Dus wie toch afreist naar een plek, krijgt met de politie te maken. Daarmee kunnen we beter voorkomen dat de situatie uit de hand loopt.”
Het voorkomt volgens Woelders ook dat agenten van hun taken moeten worden afgehaald. Zo konden er zondag veel minder agenten worden ingezet om de avondklok te handhaven. Ze moesten bijspringen in de brandhaarden om de orde te handhaven.
Op sociale media gaan diverse oproepen rond om maandagavond opnieuw te protesteren tegen de avondklok, onder meer in Amsterdam, Leeuwarden, Apeldoorn en Utrecht. De politie houdt alle oproepen in de gaten om in te schatten waar extra inzet nodig is. Facebook zegt de oproepen die aanzetten tot geweld te verwijderen.
Oproepen tot protest is geen strafbaar feit, maar oproepen tot geweld wel. De politie zegt toch alle berichten die rondgaan op sociale media te volgen, ook de berichten waarin niet expliciet wordt aangezet tot geweld.
Veel bezorgde inwoners willen de politie tippen over mogelijk op handen zijnde rellen. De politie wordt overspoeld met telefoontjes, maar de politie adviseert die meldingen via internet te doen. ,,Houd de lijnen vrij voor degene die het echt nodig hebben”, is het advies.
Klik in de interactieve kaart op de iconen voor de bijhorende artikelen...
Bekijk al onze video's over het coronavirus in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tientallen relschoppers nog vast, onder wie 14-jarige
Afgelopen weekend zijn er vanwege de invoering van de avondklok rellen geweest in onder meer Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Enschede, Eindhoven, Tilburg en Urk. De schade is in verschillende steden aanzienlijk. Tientallen relschoppers zitten op dit moment nog vast. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit: ‘Er is veel beeldmateriaal.’ -
1
Vader Ruinerwold krijgt bijna ton terug van Openbaar Ministerie
Vader Gerrit-Jan van D. uit Ruinerwold krijgt bijna een ton terug van het Openbaar Ministerie (OM). Omdat hij niet in staat is terecht te staan, is het strafvorderlijke belang komen te vervallen. Dat bevestigt het OM na berichtgeving van Dagblad van het Noorden. -
PREMIUM75 JAAR AD
Martin is altijd bezig met puzzels, ook voor deze site: hij bedenkt ze, of lost ze zelf op
Het AD bestaat deze maand 75 jaar. In die tijd is het AD veel meer geworden dan alleen een krant op papier. De hele maand april nemen we een kijkje achter de schermen. Vandaag: hoe puzzelen voor de lezer en voor de maker een belangrijke zaak blijkt. -
VIDEO
Onderzoek bevestigt: wonen in de buurt van Tata Steel is ongezonder dan waar dan ook
In de regio IJmond, met onder andere staalfabriek Tata Steel, scheepvaart, vliegverkeer en zwaar wegtransport, komen veel meer specifieke gezondheidsklachten voor dan elders in Nederland, meldt het RIVM vandaag na onderzoek onder huisartsen en GGD's. De omwonenden startten onlangs een strafzaak tegen Tata Steel. De staalgigant is in hun ogen de grote boosdoener. ,,Dit is een enorme shock, maar we laten ons hier niet wegjagen, dit moet juist aangepakt worden.” -
Inspectie komt met alarmerende boodschap: basisvaardigheden van leerlingen zijn onder de maat
Het onderwijs in Nederland moet structureel beter, constateert de inspectie in het vandaag verschenen rapport Staat van het Onderwijs 2021. De basisvaardigheden van leerlingen zijn onder de maat en de kansenongelijkheid neemt tijdens deze coronacrisis alleen maar toe, luidt de alarmerende boodschap.
-
Inenten met Janssen-vaccin uitgesteld: ziekenhuispersoneel en GGZ-cliënten moeten wachten
Mensen kunnen voorlopig nog niet worden ingeënt met het coronavaccin van Janssen. Ziekenhuispersoneel en medewerkers en cliënten in de GGZ moeten nu wachten op de prik die ze vanaf morgen zouden krijgen. Nederland heeft 79.000 doses binnen, maar die blijven voorlopig in de koelkast. -
PREMIUM
Hoe zit het precies met die enge bloedpropjes bij AstraZeneca en Janssen? Vijf vragen en antwoorden
Na AstraZeneca blijkt ook het Janssen-vaccin in enkele gevallen tot een ernstige vorm van trombose te leiden. De net geleverde Janssen-vaccins blijven daarom tot nader order in de koeling. Wat weten we over het verband tussen de vaccins en de zeer zeldzame bijwerking? -
Politie voert nationale anti-corruptieaanpak in
De politie is geschrokken van het grote aantal corruptiesignalen dat naar boven kwam in miljoenen versleutelde berichten tussen criminelen die vorig jaar zijn gekraakt. De signalen zijn mede de aanleiding om een nationale anti-corruptieaanpak op te tuigen. Nog voor de zomer presenteert de Haagse plaatsvervangend politiechef Paul Entken daarvoor een plan aan de korpsleiding, meldt Trouw.