Politie start offensief tegen cocaïnesmokkel via louche fruitbedrijven
De politie in West-Brabant en Zeeland is een offensief begonnen tegen de uitdijende cocaïnehandel. Ruim dertig 'verdachte' fruitbedrijven zijn onder de loep genomen.
De nieuwe aanpak leverde meteen succes op. In de haven van Antwerpen werd vrijdag 1.500 kilo cocaïne in beslag genomen in een container met bananen, bestemd voor een fruitbedrijf in Kapelle.
Bij die onderneming hield de politie maandag veertien verdachten aan toen de vrachtwagen arriveerde waarin de coke had gezeten, met een straatwaarde van zo'n 44 miljoen euro. Het gaat om mannen uit Goes, Middelburg, Hansweert, , Brabant, Rotterdam, Amsterdam, een Bulgaar en een Nederlander die staat ingeschreven in Dubai.
Piggyback
Het bedrijf in Kapelle stond op het lijstje van te bezoeken bedrijven in het kader van het project Piggyback, gericht tegen de smokkel van cocaïne met fruit als 'deklading'. Volgens de politie is dit de meest voorkomende smokkelmethode en gebeurt dit vaak via louche fruitbedrijfjes die speciaal voor dit doel door criminelen zijn opgericht.
Behalve de Nederlandse en Belgische politie, de fiscus en douane werken ook de vier grootste Nederlandse banken en de brancheorganisatie mee. ,,Zij hebben sets van indicatoren ontwikkeld die aangeven of een fruitbedrijf malafide kan zijn. Een bank kan bijvoorbeeld zien dat een bankrekening waarmee ananassen in Zuid-Amerika zijn gekocht, is gevuld met contante stortingen. Dat is afwijkend in de branche en kan dus verdacht zijn, net als fruitbedrijfjes met alleen een postbusadres'', zegt recherchechef Rienk de Groot van de politie Zeeland West-Brabant.
Op grond van de indicatoren, maakte de politie een lijst met ruim dertig fruitbedrijven in West-Brabant en Zeeland 'met mogelijk verdacht gedrag'. Ze worden deze week bezocht. ,,Niet zozeer om coke te vinden of aanhoudingen te doen, maar vooral om inzicht te krijgen in die ondernemingen en informatie in te winnen'', zegt politiewoordvoerder Willem-Jan Uijtdehage.
De eerste twee dagen bezochten de diensten dertien fruitbedrijven in Breda, Roosendaal, Zundert en twee in Etten-leur, waaronder twee met alleen een postvakje of kantoor. Er wordt bijvoorbeeld gekeken hoe medewerkers reageren als er rechercheurs langskomen, en of de bedrijfsvoering overeenstemt met die van een 'normaal' fruitbedrijf.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wie wilde 'gangmaker' Rodney (44) dood hebben? 'Hij verdiende het niet om zo dood te gaan’
In het huis van de in februari doodgeschoten Rodney Mijnals is na de moord een hoeveelheid drugs aangetroffen. De politie houdt er rekening mee dat de 44-jarige Amsterdammer actief was in de drugshandel en daarmee in de problemen is gekomen. Een conflict in de relationele sfeer wordt echter ook niet uitgesloten, zo werd gisteravond duidelijk in Opsporing Verzocht. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUMvan wieg tot graf
Die ene keer dat Piet (86) en Mark Rutte ruzie hadden, maakte de premier het goed: ‘Ik zat fout’
In de rubriek Van Wieg tot Graf vertellen wij het verhaal achter een overlijdensbericht. Vandaag het levensverhaal van Piet van der Toorn (86). Hij was tot op hoge leeftijd de persoonlijke chauffeur van Mark Rutte. -
PREMIUMColumn
Ik begrijp heel goed dat het lastig is om ‘nee’ te zeggen tegen een spotgoedkoop stedentripje
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
FNV dreigt met acties op Schiphol vanaf 1 juni om hoge werkdruk: ‘Personeelsleden vallen letterlijk om’
De FNV dreigt met grootschalige acties op Schiphol omdat de werkdruk op de luchthaven veel te hoog blijft voor onder meer beveiligers en afhandelaars van bagage. De vakbond wil dat er voor 1 juni een akkoord is met de luchthaven over het verlichten van de werkomstandigheden. ,,We gaan een hele zware zomer tegemoet.”
-
Kopstuk Nederlandse mocromaffia, handlanger van Taghi, opgepakt
Een van de laatste voortvluchtige kopstukken uit de misdaadorganisatie van Ridouan Taghi is door de landelijke recherche opgespoord en gearresteerd in Servië. Dat bevestigt het landelijk parket na berichtgeving van De Telegraaf. Het gaat om Boris P. (45), alias de Bosniër, die door justitie wordt gezien als de ‘ceo van de divisies geweld en financiën’ van de mocromaffia. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.