Volledig scherm
In de boomgaard van Bianca en Geert Aanholt in Boven-Leeuwen zijn in april 2017 350 fruitbomen vernield. © Eveline van Elk

Politie stopt met onderzoek naar jarenlange ‘agriterreur’ in Maas en Waal

De politie is gestopt met het onderzoek naar de grootschalige vernielingen en sabotages op het platteland van het Land van Maas en Waal. Het is niet gelukt om de daders van de agriterreur op te sporen.

Onbekenden zaaiden jarenlang angst door agrariërs te intimideren met grootschalige vernielingen in fruitboomgaarden en op boerenakkers.

Zeker vijftien boeren werden sinds 2016 het slachtoffer van de agriterreur. Fruitbomen werden massaal doorgezaagd. Voerkuilen werden opgesneden en tussen het nog te oogsten mais en gras werden roestvrijstalen pennen verstopt. Ook werden er landbouwvoertuigen vernield.

Doorbraak

Quote

Het onderzoek is op dit moment slapende. Als het nodig is pakken we het weer op.

Politiewoordvoerder

In november vorig jaar leek er nog sprake van een doorbraak, nadat boerenorganisatie ZLTO een privé-rechercheur in de arm had genomen. Volgens de privédetective komt de terreur voort uit soms al jarenlange slepende conflicten tussen jagers en boeren omdat hen jachtgebieden waren afgepakt. De verdachten zijn in beeld, zei hij in november tegen De Gelderlander.

De privédetective droeg zijn onderzoek over aan de politie. Die bevestigde vervolgens dat de oplossing nabij was. Dat ligt nu toch anders. Volgens de politie zijn inmiddels alle ‘opsporingsindicaties’ onderzocht, zonder dat daders zijn gevonden. Met het Openbaar Ministerie is besloten het onderzoek voorlopig stil te leggen. ,,Als we mensen aanhouden, moet sprake zijn van een ‘redelijk vermoeden van schuld’, dus bewijslast. En daar is hier geen sprake van”, zegt een politiewoordvoerder. ,,Het onderzoek is op dit moment slapende. Als het nodig is pakken we het weer op.”

Rust wedergekeerd

Politie, Openbaar Ministerie, burgemeesters en de boerenbelangenvereniging ZLTO geven aan dat de rust in het gebied is weergekeerd. De afgelopen tijd, sinds de zomer van 2018, zijn er geen vernielingen meer geweest. De politie denkt dat de media-aandacht, het politieonderzoek en de gesprekken met betrokkenen daar een bijdrage aan hebben geleverd.

Volgens een aantal boeren, die niet met hun naam in de krant willen in verband met angst voor represailles, zijn er jachtvergunningen ingetrokken. Dat is niet gebeurd naar aanleiding van het onderzoek, aldus de politiewoordvoerder. ,,Het kan zijn dat dit soort bestuurlijke maatregelen zijn genomen, maar dat staat dan los van dit onderzoek.”

Mensen houden hun mond

Eén van boeren en slachtoffers reageert zondagmiddag berustend op het stopzetten van het politie-onderzoek. De politie komt er nooit achter. De mensen houden hun mond. Uit angst. En zolang dat zo is, krijgt de politie geen informatie. Wij en andere boeren hebben na de vernielingen onze boerderijen beschermd met camera’s. Daar geloven we meer in.”