Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Politie werkt agenten met trauma's tegen

De politie werkt agenten die door hun werk een posttraumatische stressstoornis oplopen en de schade vergoed proberen te krijgen, vaak jarenlang juridisch tegen. Dat zeggen advocaten, vakbondsleden en deskundigen tegen de Volkskrant. Er is veel kritiek op vertrekkend korpschef Erik Akerboom, die volgens hen deze procedures nog verder heeft laten vertragen.

De Nationale Politie heeft het afgelopen jaar drie keer een tik op de vingers gekregen van de hoogste rechter in schadevergoedingszaken rondom PTSS. In die zaken oordeelde de rechter dat de politie de zorgplicht had geschonden bij agenten met PTSS en dat de korpschef jarenlang ten onrechte had geweigerd aansprakelijkheid te erkennen. Politieagenten moesten soms ruim zeven jaar procederen om hun gelijk te krijgen.

,,De politie zet een leger aan advocaten in om claims buiten de deur te houden. Veel zaken worden niet eens in behandeling genomen", aldus advocaat Vincent Dolderman. En zijn collega-advocaat Pieter van Hecke zegt: ,,Mensen worden uitgerookt. Telkens worden weer nieuwe, soms nodeloze vragen gesteld." 

Volgens beide advocaten werkt de politie hierbij vaak tegen door inzage in politiedata onmogelijk te maken.
,,Wij zien goede, heel reële mensen instorten doordat ze een kafkaëske strijd moeten voeren", zegt voorzitter Jan Struijs van politiebond NPB. "Procedures worden eindeloos gerekt."

 1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
  PREMIUM

  Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

  Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”
 2. Webwinkels verdienen grof geld met alternatieve ‘anti-coronavaccins’: beschermstenen en aurasprays
  video

  Webwinkels verdienen grof geld met alternatie­ve ‘an­ti-coronavac­cins’: bescherm­ste­nen en aurasprays

  Alternatieve genezers en kwakzalvers zien hun omzetten momenteel stijgen door de verkoop van middelen die zouden beschermen tegen het coronavirus of helpen bij het herstellen van een Covid 19-besmetting. Dat concludeert Voxpop- en Ochtend Show to go-presentator Roel Maalderink (28) na telefonische gesprekken met meerdere aanbieders. Vooral brokjes van de steensoort shungiet en zogenoemde auraspray blijken niet aan te slepen. ,,Levensgevaarlijk die handel.”