Politiebond dringt aan op versoepeling: ‘Liever gereguleerde horeca, dan twintig illegale feesten’
Vanuit veiligheidsperspectief moeten de coronamaatregelen dinsdag flink worden versoepeld zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nationale Politie Bond. Anders valt de boel niet meer te handhaven. ,,Je ziet het acceptatieniveau afnemen", legt hij uit. ,,Mensen hebben een uitlaatklep nodig.”
De coronacrisis is een aanslag op de levens van velen. Lontjes worden korter. Ook bij de politie heeft de crisis veel menskracht en energie gekost. Tel daarbij op de hoge werkdruk en ‘chronische onderbezetting’ waartegen de politiebonden vandaag opnieuw actie voeren, en er tekent zich een steeds groter probleem af. De kwaliteit van het politiewerk kán al niet meer gewaarborgd worden, zei Struijs afgelopen nacht nog in het NPO1-radioprogramma Onze man in Deventer. ,,Het is het uur U.”
,,Toen ik door de binnenstad van Deventer liep hoorde ik op vier plekken heel harde muziek. Zijn er heel grote illegale feesten gaande. De politie staat op dat moment bij een ernstige aanrijding en een forse burenruzie, en meer auto’s zijn er niet. Intussen hoort de hele stad die overlast. Het tast je legitimiteit en geloofwaardigheid aan, als je aan de ene kant roept: ‘dit mag niet’, maar aan de andere kant niet kan handhaven. Daar maak ik me zorgen om. Maar: het blijft een gezondheidscrisis, dat is leidend.”
U pleit voor een versoepeling van de coronamaatregelen.
,,Ja, en dan denk ik vooral aan de horeca en de cultuur. Want daar zit een uitlaatklep voor mensen.”
Als de horeca open is, dan levert dat normaal gesproken ook kleine opstootjes op, dronken mensen op straat. Kost dat niet óók mankracht?
,,De vorige keer heeft de horeca zich keurig aan de afspraken gehouden. We hadden nauwelijks incidenten. Nu heb je óók incidenten, ergere denk ik: veel illegale feesten, veel lachgas, veel dronkenschap. En we weten niet waar het is, dus we gaan er alleen naartoe als er geklaagd is. Ze staan in loodsen en leegstaande huizen, hutjemutje op elkaar. Ik heb liever gereguleerde horeca die open gaat en zich aan de spelregels houdt, dan twintig illegale feesten.”
Hoe ernstig is de situatie?
,,Er zijn vanuit veiligheidsperspectief drie problemen. De grote onderbezetting en alle demonstraties trekken een zware wissel, waardoor we niet meer in de wijken zijn. De recherche staat onder water, waardoor aangiftes en onderzoeken stil liggen of moeten worden uitgesteld. De politie kan alleen nog excessen aan: 112-meldingen, schietpartijen waar doden bij vallen, dat soort dingen. De rest wordt op de lange baan geschoven. En we merken het bij het OM. Afgelopen weekend zagen we dat weer: onder druk zijn fouten gemaakt bij justitie, waardoor relschoppers niet worden aangepakt. We maken ons daar ernstige zorgen over.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Waarom is corona zo’n aanslag op de politie?
,,Je wordt als agent uit je gebied getrokken en moet van Limburg naar Eindhoven of Amsterdam voor een demonstratie. Dan ben je dus niet in de wijk. Ten tweede: als er rellen zijn, dan moeten de relschoppers wel een goed proces-verbaal krijgen. Dus wordt er recherche van haar onderzoek gehaald. Daarnaast zijn er veel besmettingen binnen de politie. Getallen heb ik niet, maar we horen veel: ik moet in quarantaine, of: ik ben positief. Mijn grootste zorg, omdat het al zo lang duurt, zijn de mensen. Sommigen zijn echt moe, lopen op hun tandvlees.”
U hebt ook gezegd dat u vindt dat er te weinig gebruik wordt gemaakt van de politie als thermometer van deze maatschappij. Wat geeft die thermometer nu aan?
,,Ik denk dat het kabinet beter moet luisteren naar wat politieagenten zien. Ook rondom de spanningen en polarisatie in de samenleving. Als je ziet dat de boel zo op scherp komt... Agenten hadden nooit gedacht dat ze bij scholen, supermarkten en ehbo-posten regelmatig moesten komen opdraven vanwege ruzies of vechtpartijen. Gewoon omdat mensen het op de een of andere manier zat zijn. Dan gaan ze tegen elkaar tekeer, of tegen het verplegend personeel. De lontjes worden korter.”
,,Naarmate het langer duurt.... De ziekenhuizen liggen minder vol, intussen hoor je overal illegale feesten, en jij zit braaf met vier mensen thuis. Dan denk je bij jezelf: ik heb al twee jaar mijn verjaardag niet gevierd en de rest houdt zich er niet aan. Dan komt er iets los.”
Het gros van de mensen houdt zich toch nog altijd redelijk aan de regels?
,,Je ziet de acceptatie ook bij het grote sterke midden, dat zich keurig gedraagt, afvlakken. De politie wordt op straat aangesproken: ‘jongejonge, hoe lang gaat dit nog duren, we vinden het nu toch onzin worden'. En dat zijn heel redelijke mensen. Natuurlijk zijn er aan de flanken excessen. Dat zijn kleine clubs die wel anderen in beweging kunnen brengen. Agenten zíén het acceptatieniveau afnemen. Dan komt er een kritische grens aan. Mensen hebben een uitlaatklep nodig, of dat nou het theater is of de kroeg.”
Bekijk hier al onze video’s over de lockdown:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
C&A-telg toch nog veroordeeld tot 4 dagen cel voor coronarellen
Ansgar John Brenninkmeijer, telg van het grote C&A-concern, is gisteren veroordeeld tot 4 dagen cel en een taakstraf van 40 uur (waarvan 20 voorwaardelijk) vanwege zijn deelname aan coronarellen in januari 2021 op het Museumplein in Amsterdam. -
Begeleider zorgorganisatie overleden na mishandeling in Amsterdam
Een medewerker van de Amsterdamse hulpverleningsorganisatie HVO-Querido is overleden aan de verwondingen die hij vorige week opliep door een mishandeling. Een woordvoerder van de organisatie bevestigt een bericht hierover van de lokale zender AT5. Een 41-jarige man uit Amsterdam zit vast op verdenking van doodslag, meldt het Openbaar Ministerie. -
PREMIUM
Silfano M. (28) bekent schietpartij die rapper Feis het leven kostte: ‘Ik wilde ze alleen bang maken’
Silfano M. (28) heeft alsnog toegegeven Faisal Mssyeh (32), beter bekend als rapper Feis, te hebben doodgeschoten. Bij het nieuwjaarsdrama van 2019 verwondde hij ook de broer van de Rotterdamse artiest. ,,Ik wilde ze alleen bang maken.” -
met video
Aangiftes na drogeren met injectienaalden: dit weten we over ‘needle spiking’
Afgelopen weken waren er meldingen van een nieuwe dreiging in het uitgaansleven: stiekem gedrogeerd worden met een injectienaald, ‘needle spiking’. Er is nog veel onduidelijk over het aantal slachtoffers en met welke stoffen zij worden geïnjecteerd. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad.
-
PREMIUMvan wieg tot graf
Net toen Jan (1991–2022) zijn geluk had gevonden, sloeg het noodlot genadeloos toe
In de rubriek Van Wieg tot Graf vertellen wij het verhaal achter een overlijdensbericht. Vandaag het levensverhaal van AD-journalist Jan van Dam (1991-2022), die vorige maand hoorde dat hij uitgezaaide maagkanker had. Slechts drie weken later overleed hij. ‘Ik wil gaan als een man, niet als een zielenpoot.’ -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.