Prijsplafond voor stroom en gas gaat op 1 januari in
Het prijsplafond voor stroom en gas gaat op 1 januari in. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) heeft met de energiebedrijven afgesproken dat er geen overwinsten worden gemaakt. Er is per bedrijf gekeken naar de winstmarges van de afgelopen vier jaren. Als ze daar boven komen, moeten ze geld terugbetalen.
Met het prijsplafond betalen huishoudens en een deel van de bedrijven tot een bepaald verbruik de ‘oude’ energieprijs. Daarboven betalen ze de huidige prijs. Het kabinet is hier naar verwachting ongeveer ruim 13 miljard euro aan kwijt. De regeling geldt voor 2023. In mei hoopt Jetten te komen met voorstellen voor meer gerichte regelingen die in 2024 kunnen gaan gelden.
Ook de steunregeling voor mensen met een blokaansluiting is klaar, laat Jetten weten aan de Tweede Kamer. Hij zal volgende week bekendmaken hoe de tegemoetkoming er precies uit gaat zien. Die is volgens hem vergelijkbaar met de regeling voor het prijsplafond voor stroom en gas.
Ongeveer 700.000 mensen hebben een blokaansluiting. Deze huishoudens kunnen geen gebruik kunnen maken van het prijsplafond. Het gaat hier om huishoudens die een gas-, warmte- of stroomaansluiting delen, zoals flats, studentenhuizen of woongroepen.
Aangepaste nota
Energie-Nederland is blij dat de invoering van een tijdelijk prijsplafond op energie per 1 januari is gelukt nu het kabinet de subsidieregeling heeft vastgesteld. Voorzitter van de branchevereniging van energiebedrijven Cora van Nieuwenhuizen zegt in een reactie huishoudens te kunnen helpen met het ,,kunnen blijven betalen van de energierekening en het voorkomen en verder oplopen van betalingsachterstanden”. Energieleveranciers passen volgens de oud-minister zo snel als ze kunnen het factureringssysteem aan zodat kleingebruikers vanaf volgend jaar een aangepaste nota krijgen.
Volgens Van Nieuwenhuizen ontvangen energiebedrijven dagelijks veel vragen van mensen die als gevolg van de hoge energieprijzen in financiële nood komen. Ze begrijpt dat er vragen zijn over hoe de compensatie voor het doorgeven van de korting berekend wordt. Verder vindt ze dat misbruik sowieso onmogelijk moet zijn. Daar wordt door de Autoriteit Consument en Markt (ACM), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en accountants op verschillende manieren op gelet.
Energie-Nederland benadrukt dat energiebedrijven wel de ruimte moeten hebben om tegenvallers op te vangen of om investeringen te kunnen blijven doen. De huidige afspraken zouden volgens de organisatie niet belemmerend moeten werken. Daarbij wordt het kabinet opgeroepen om tijdig andere maatregelen te nemen, aangezien de energieprijzen ook na 2023 naar verwachting nog hoog zullen zijn.
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
CPB: Ondanks energieplafond hebben mensen 4 procent minder te besteden
Het prijsplafond voor energie dat het kabinet instelt, kan niet voorkomen dat de koopkracht voor een doorsnee huishouden dit en volgend jaar daalt. Dat blijkt uit een raming van het Centraal Planbureau. Eerder werd nog uitgegaan van koopkrachtherstel in het komende jaar. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
PREMIUM
Op zoek naar de liefde tussen de Billy boekenkasten: ‘Als het meezit slaap ik vanavond niet in een hotel’
,,Het leek me wel grappig’’, zegt de een. En: ,,Als het meezit, slaap ik vanavond niet in een hotel’’, zegt een ander. Woonwarenhuis Ikea in Utrecht stroomde zaterdagavond vol met honderden singles, hunkerend naar liefde. -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
PREMIUM
Grootste klap van inflatie achter de rug: laagste inkomens gaan er volgend jaar op vooruit
De laagste inkomens hebben volgend jaar meer te besteden, ondanks de hoge inflatie. Juist de hogere inkomens leveren volgend jaar opnieuw in.
-
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
-
-
2
Advies aan kabinet: ‘Geschiedenis Nederlands-Indië moet prominenter in onderwijs en musea’
De geschiedenis van Nederlands-Indië en Indonesië moet een prominentere en blijvende plek krijgen in het onderwijs, in musea en in de openbare ruimte. Dat adviseert een commissie onder leiding van oud-minister Jet Bussemaker in een rapport dat vanmiddag aan het kabinet gepresenteerd wordt. -
FDF-voorzitter kondigt ‘grootste demo ooit’ aan, maar andere organisaties staan niet te trappelen
Farmers Defence Force (FDF) zegt zaterdag 11 maart in Den Haag ‘de grootste demonstratie aller tijden’ te willen houden. Dat zegt Mark van den Oever, voorzitter van de actiegroep in een videoboodschap. Maar andere boerenorganisaties staan vooralsnog nog niet te trappelen om mee te doen.
11 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerWiesje Verdonk
T. Klok
R. Veldhuis
B Zieleman
E Winters