Foto ter illustratie. Kinderen worden ingeënt.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. Kinderen worden ingeënt. © ANP

Prik tegen snel oprukkende dodelijke bacterie voor alle 14-jarigen

UpdateHet Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) lanceert vanmiddag een nieuwe vaccinatiecampagne tegen de Meningokokkenziekte, gericht op jongeren. Vanaf komend weekend krijgt iedereen in het jaar waarin hij 14 wordt een uitnodiging voor een prik tegen deze gevaarlijke bacterie. 

Aanleiding is de toename van het type W van de ziekte, die in tegenstelling tot andere typen ook gevaarlijk is voor jongeren. Eind mei onthulde deze krant dat er dit jaar al 57 mensen op de intensive care belandden en 11 patiënten overleden aan meningokokken type W, aan de tot 2015 nog amper voorkomende bacterie. 

Sinds 2002 bestaat er voor jonge kinderen een landelijk vaccinatieprogramma voor type C van de Meningokokkenziekte. Afgelopen voorjaar is dit vervangen door een uitgebreider vaccin. Om de jongeren van nu alsnog te beschermen, krijgen zij nu de mogelijkheid tot een extra vaccinatie.

De tekst gaat verder onder de grafiek... (laden kan even duren, onze excuses voor het ongemak).

Overdraagbaar

Onderdeel van de campagne is website Deelditnietmetjevrienden.nl, waarop uitleg staat over de ziekte en jongeren aan het woord komen die eerder besmet zijn geweest. De Meningokokkenziekte is overdraagbaar van mens op mens en kan in het ergste geval leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging.

Tot 2002 kampten in Nederland jaarlijks 400 tot 600 met een 'invasieve' Meningokokkenziekte, waarbij de bacterie diep in het lichaam doordrong en grote schade aanrichtte. Na een flinke daling, neemt het aantal ziektegevallen de afgelopen jaren weer toe (100 tot 200), voornamelijk door toedoen van het type W.

'Ingrijpen'

Het kabinet maakte half juli bekend 650.000 extra tieners tussen de 14 en 17 jaar op te roepen voor de vaccinatie tegen de dodelijke infectieziekte meningokokken W. De inenting is vrijwillig.

De kans om geïnfecteerd te raken is ondanks de groei heel erg klein, maar om erger te voorkomen moeten we ingrijpen'', zei staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie; Volksgezondheid).

De Volendamse Liza Veerman kroop door het oog van de naald. Ze verloor beide onderbenen door meningokokken type W, maar nu gaat de Volendamse met protheses door het leven. Bekijk hieronder de video.