Primeur: Nederland krijgt fabriek voor schone kerosine
Nederland krijgt een fabriek voor biokerosine. KLM gaat die brandstof gebruiken om schoner te vliegen. Het gaat om een miljoeneninvestering. De provincie Groningen wordt genoemd als mogelijke locatie, maar dat is nog niet definitief.
Delen per e-mail
De plannen worden bevestigd door Maarten van Dijk, directeur van SkyNRG. Dat is het bedrijf dat de fabriek wil gaan bouwen. ,,We zitten nu in de laatste fase van het selecteren van een locatie en van leveranciers. Ik denk dat we eind dit jaar of begin volgend jaar definitief naar buiten kunnen treden."
Van Dijk noemt Rotterdam en Amsterdam als mogelijke alternatieven voor Groningen. ,,Maar we willen in Nederland bouwen, dat klopt."
KLM, een van de grondleggers en belangrijk aandeelhouder van SkyNRG, bevestigt dat er plannen zijn voor een biokerosinefabriek, maar wil er verder nog niet veel over kwijt. Nu maakt het Nederlandse luchtvaartbedrijf, dat al langere tijd met biokerosine werkt, gebruik van brandstof uit een fabriek in Los Angeles. Die brandstof wordt voornamelijk gebruikt op vluchten vanuit de stad aan de Amerikaanse oostkust.
De bouw van een Nederlandse fabriek zal voor flink wat werkgelegenheid zorgen, zowel bij de bouw ervan als wanneer hij eenmaal in bedrijf is. Niet alleen direct, maar ook indirect, in de vorm van productie en transport van biomassa. Volgens een bron gaat het in eerste instantie om een investering van 5 tot 10 miljoen euro.
Nederland zou voorop lopen als de fabriek er komt. Er is op dit moment geen andere biokerosinefabriek in Noordwest-Europa. Door de aanwezigheid van diepzeehavens en een goed netwerk van pijpleidingen is Nederland een interessante vestigingsplaats, stelt onderzoeks- en adviesbureau CE Delft in een vorig jaar gepubliceerd rapport.
Vergroenen
De luchtvaart staat onder grote druk om te vergroenen. De burgerluchtvaart is verantwoordelijk voor 2 tot 3 procent van de wereldwijde uitstoot van CO2. Voor Nederland gaat het zelfs om 7 procent van de totale uitstoot.
De luchtvaartsector groeit bovendien als kool. Andere sectoren maken veel meer werk van het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, zo luidt de kritiek. In het Klimaatakkoord van Parijs zijn over de luchtvaart geen harde afspraken gemaakt. Daardoor dreigt het aandeel van de luchtvaart in de wereldwijde CO2-uitstoot explosief toe te nemen.
Het vliegen op biokerosine wordt gezien om als één van de manieren om de ecologische schade van de luchtvaart binnen de perken te houden. ,,De luchtvaart heeft anders dan andere sectoren niet zoveel alternatieven", zegt Anouk van Grinsven, onderzoeker bij milieudenktank CE Delft. ,,De ontwikkeling van elektrische vliegtuigen is nog lang niet zo ver als die van elektrische auto's. Biokerosine is daarom een belangrijke bron van vergroening."
De luchtvaart heeft anders dan andere sectoren niet zoveel alternatieven
Frituurvet
De zuinige kerosinevariant wordt gemaakt van bijvoorbeeld restanten uit de bos- en landbouw of de voedingsmiddelenindustrie. Een variant die al eens voor de Nederlandse fabriek genoemd werd, is gebruikt frituurvet. ,,Dat is ten opzichte van gewone kerosine ongeveer 80 procent duurzamer", zegt Van Grinsven. ,,Probleem is de beschikbaarheid. Die is niet groot genoeg om kerosine op grote schaal te vervangen."
Ook door de prijs van biokerosine wordt de brandstof nog niet op enorme schaal gebruikt. In 2017 was biokerosine twee tot drie keer zo duur als normale vliegtuigbrandstof, schrijft CE Delft in een rapport. Daarom zal de overheid nodig zijn om de ontwikkeling van de groene brandstof te bespoedigen.
In het regeerakkoord wordt biokerosine wel als optie genoemd om de luchtvaart te vergroenen, maar concrete plannen ontbreken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Buitenlandse correspondenten over aanpak: ‘Nederland doet het echt heel slecht’
Wat is er aan de hand in ons land? Buitenlandse correspondenten kijken met verbazing naar de falende Nederlandse corona-aanpak en de voor Nederland ongekend hevige rellen. ,,Het gepolder levert halfslachtige maatregelen op waar steeds meer onvrede over ontstaat.’’ -
PREMIUM
Voetbalfans als burgerwacht: heel pragmatisch, ‘maar het mag niet’
Opeens waren ze daar: groepen voetbalsupporters die door de straten van hun stad patrouilleerden om rellen te voorkomen. Ze slaagden in hun opzet, maar hun aanwezigheid zorgde ook voor ontzetting. ,,Dit is echt een heel verkeerd signaal.” -
PREMIUM
Spermadonor K34 wil anoniem blijven, donorkind Maria eist identiteit bij rechter
Spermadonor K34 wil anoniem blijven. Zijn donorkind Maria wil weten wie haar biologische vader is. Vanmiddag stond ze voor de rechtbank in Arnhem, om ziekenhuis Rijnstate te dwingen zijn identiteit bekend te maken. Welk belang weegt zwaarder? -
PREMIUM
Waarom het overal zo uit de hand loopt: psychologen verklaren losgeslagen gedrag
Met stenen gooien naar de politie, terrassen en winkelruiten vernielen, een supermarkt plunderen. De afgelopen dagen braken op tal van plekken rellen uit. Hoe kunnen mensen het zo uit de hand laten lopen? -
PREMIUMvideo
Denisa kreeg een voltreffer van het waterkanon, ‘schedelbreuk en 18 hechtingen’
Een schedelbreuk en 18 hechtingen liep de Denisa Štastná zondag op toen ze vol op haar hoofd geraakt werd door het waterkanon dat de politie inzette tijdens de rellen op het 18 Septemberplein in Eindhoven. Volgens de Tsjechische liep ze juist weg van de rellen toen het gebeurde.
-
Danny V. die eerder al Pieter Omtzigt bedreigde, opgepakt voor opruiing bij rellen Eindhoven
De Heerlenaar Danny V. is gistereng aangehouden voor opruiing bij de rellen in Eindhoven. Dat meldt 1Limburg vandaag. Eerder dit jaar bedreigde hij CDA- politicus Pieter Omtzigt. -
PREMIUM
Rechter boos op man (82) die zorgverleners doodreed in Breda: ‘Onderzoek onmogelijk gemaakt’
Een bejaarde man heeft vandaag een taakstraf van 120 uur opgelegd gekregen, omdat hij in december 2018 twee zorgverleners had doodgereden. De rechtbank is boos op de man omdat die ‘onderzoek onmogelijk maakt’. -
PREMIUM
Vrijspraak voor vader en zoon na beschijnen Apache met laserpen: ‘Niet te bewijzen’
Het valt niet te bewijzen of het nu een 59-jarige man uit Afferden of zijn 21-jarige zoon is geweest die in het donker tot twee keer toe met een laserpen naar een Apache-helikopter van defensie heeft geschenen en de piloot heeft verblind. De rechtbank sprak vandaag vader en zoon allebei vrij.