Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © ANP

Problemen met voorraad hepatitis-vaccin hardnekkig

Mensen die naar een land gaan waar hepatitis A heerst, kunnen nog steeds maar één inenting krijgen in plaats van de ideale en langer beschermende twee prikken. Er is nog steeds te weinig voorraad van het vaccin. Voor prikken met een directe medische noodzaak is nog wel voldoende van het middel beschikbaar.

Eind 2017 ontstond er ook nog een leveringsprobleem met het alternatief Broxil, waarnaar toen werd uitgeweken, maar inmiddels is daar ook niet genoeg meer van.

Afgelopen jaar meldden bedrijven bijna vierhonderd leveringsproblemen van medicijnen, blijkt bij het Meldpunt geneesmiddelentekorten en -defecten van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ i.o.). Niettemin is het in nagenoeg alle gevallen gelukt om voor de patiënt een doelmatig alternatief medicijn te vinden, al is niet iedereen meteen blij met het vervangende product.

De meest voorkomende oorzaak van een medicijntekort is een vertraging in de productie of distributieproces. Bij het Hepatitis-vaccin is er ook nog eens meer vraag.

Hepatitis A vaccinatie wordt aanbevolen voor vrijwel alle landen, behalve West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië. De aanbeveling geldt dus ook voor Turkije en Oost-Europa. 

  1. Toevallig aanwezige René Holthaus redt buurvrouw uit brandend appartement
    PREMIUM
    video

    Toevallig aanwezige René Holthaus redt buurvrouw uit brandend apparte­ment

    René Holthaus (51) uit Den Haag was afgelopen nacht de eerste die alarm sloeg bij de brand in het appartementencomplex De Ent in Didam, waar een 88-jarige man om het leven kwam. Hij kon zijn buurvrouw in veiligheid brengen, maar kon niet meer bij de man komen. ,,Ik ben treinmachinist en maak heel veel mee. Maar zo’n brand met deze oudjes en het gevoel dat ik de man niet meer heb kunnen redden. Dat vreet aan je. Ik kon er echt niet meer in de buurt komen.”