Volledig scherm
Praveen Singh Soni naast zijn vader. In zijn hand de gewraakte kirpan. © Jan de Groen

Raad van State: ‘School stuurde leerling met religieus mesje terecht weg’

De Vlaardingse tiener Praveen Singh Soni is terecht van een middelbare school geweerd omdat hij een kirpan, een religieuze dolk, bij zich droeg. Dat stelt de Raad van State.

De tiener werd in 2016 door Openbare Scholengroep Vlaardingen Schiedam (OSVS) geschorst toen hij met de kirpan, een belangrijk religieus symbool in het sikhisme, op school verscheen. De scholengemeenschap ziet de dolk als wapen. De Vlaardinger moest hierdoor uitwijken naar een privéschool in Rotterdam.

Goedkopere school

Via de rechter hoopte de Vlaardinger afgelopen januari, op dat moment 16 jaar oud, alsnog toegang af te dwingen tot zijn oude, aanzienlijk goedkopere school. Hij kwam OSVS al tegemoet door een kleinere, botte kirpan aan te schaffen. Die was naar eigen zeggen nog minder gevaarlijk dan een pen.

De Raad van State geeft de school nu gelijk. ,,Hoewel het afwijzen van het verzoek de leerling in zijn vrijheid van godsdienst beperkt, mocht de school meer gewicht toekennen aan de veiligheid op school. Dit vanwege de druk die er op scholen ligt om geweldsincidenten te voorkomen en het gevaar van precedentwerking", stelt de hoogste bestuursrechter.

Veiligheid

Ook is ‘het verschil tussen wapens en voorwerpen waarvan een zekere dreiging uitgaat, niet altijd makkelijk te maken’. ,,Het religieuze belang van de leerling hoefde dus geen voorrang te krijgen boven de veiligheid van andere leerlingen en docenten van de Vlaardingse school”, meldt zij in het vonnis.

  1. LIVE | Rookbommen gegooid bij intocht Sint in Den Bosch: 'Schaam je kapot!’
    PREMIUM

    LIVE | Rookbommen gegooid bij intocht Sint in Den Bosch: 'Schaam je kapot!’

    Demonstranten voor en tegen zwarte piet lieten vandaag luidkeels van zich horen tijdens de intocht van Sinterklaas in Den Bosch en zorgden voor een grimmige sfeer. Pro-pietengroepen scandeerden ‘Schaam je kapot!’ naar het Kick Out Zwarte Piet-vak en er werden rookbommen gegooid. In de Brabantse hoofdstad zijn een paar honderd agenten op de been, onder wie leden van de Mobiele Eenheid. Er is één aanhouding verricht toen iemand een steen naar een politiebus gooide