Volledig scherm
Rechtbanktekening van de Oostenrijkse huurder en klusjesman Josef B. en diens advocaat Yehudi Moszkowicz tijdens de eerste pro-formazitting in de strafzaak Ruinerwold © ANP

Rechtbank Assen weert RTL na opname Ruinerwold

UpdateDe rechtbank in Assen weert RTL uit de rechtszaal tijdens de zaak Ruinerwold, omdat de omroep tegen de regels in de stem van verdachte Josef B. heeft opgenomen tijdens de eerste openbare zitting in de zaak, afgelopen maandag. 

Er gold een verbod op het opnemen en uitzenden van beeld- en geluidsopnames van de verdachte, omdat de verdachte hiervoor geen toestemming heeft gegeven. Tijdens de uitzending van de talkshow van Eva Jinek maandagavond werd toch een geluidsfragment uitgezonden van wat B. in de rechtszaal te zeggen had

Volgens de rechtbank heeft de redactie van Jinek het stemfragment ontvangen van RTL Boulevard, dat verantwoordelijk was voor de opnames in de rechtszaal. Bij veel grote rechtszaken gaat dit via een zogeheten poolregeling, om het aantal camera’s in de rechtszaal te beperken. Beeldmateriaal wordt met andere media gedeeld.

De rechtbank vindt dat de privacy van de verdachte moet worden gerespecteerd. Het gerechtsbestuur in Assen noemt het overtreden van het opnameverbod, dat naar zijn smaak met de pers nadrukkelijk is gecommuniceerd, ‘niet acceptabel’. De komende drie maanden is RTL ook bij andere zaken in Assen niet welkom, maakte de rechtbank vandaag bekend.

Excuus

B.’s advocaat Yehudi Moszkowicz zat tijdens de uitzending als gast bij Jinek aan tafel en toonde zich toen verbaasd. ,,Ik heb na afloop met de redactie van Jinek gesproken’’, aldus de raadsman vandaag. ,,En men heeft mij excuses aangeboden. Daar was het voor mij mee afgedaan. Maar ik kan me voorstellen dat het voor de rechtbank anders is en ik begrijp de genomen beslissing.’’ 

RTL liet vanavond weten dat de kennisgeving van de rechtbank nog niet binnen is. ,,We verwachten die volgende week en zullen het besluit bestuderen. Eventueel komen we daarna met een reactie”, aldus een woordvoerster.

De zaak Ruinerwold draait onder meer om de jarenlange vrijheidsberoving van zes kinderen van hoofdverdachte Gerrit Jan van D. in een boerderij nabij het Drentse dorp Ruinerwold.

  1. Petitie tegen afsnijroute voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Petitie tegen afsnijrou­te voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Iets meer dan 3250 mensen hebben een online petitie getekend tegen de plannen om Formule 1-teams van Noordwijk over het strand naar het circuit bij Zandvoort te laten reizen. Drie teams zullen in Noordwijk logeren tijdens de Dutch Grand Prix begin mei. Het college van Noordwijk is bereid het vervoer over het strand onder voorwaarden mogelijk te maken, zodat ,,de supersterren van de Grand Prix nergens in een file komen vast te staan".
  2. Speelfilm Suriname en het coronavirus in de Ochtend Show to go

    Speelfilm Suriname en het coronavi­rus in de Ochtend Show to go

    Acteurs Rodney Lam en Rosita Dameri zijn morgen te gast in De Ochtend Show to go en zullen meer vertellen over het succes van de nieuwe film Suriname. Voorzitter Jurgen van der Hel van JOB MBO praat ons bij over de groeiende vraag naar mbo’ers op de arbeidsmarkt, met aanvullend commentaar van voorzitter van de MBO Raad Frank van Hout. De show wordt gepresenteerd door Manuel Venderbos en is vanaf 07:30 uur live te zien in onze app en op de site.