Rechtbank: Nederland hoeft zich niet extra te haasten bij terughalen Afghaanse evacuees
VIDEONederland hoeft geen ‘extra inspanningen’ te leveren om drie Afghaanse gezinnen zo snel mogelijk vanuit Kaboel naar Nederland te halen. ,,Het is niet aannemelijk dat het sneller kan", oordeelt de rechtbank Den Haag vandaag in een kort geding.
Het kort geding werd eind vorig jaar aangespannen door vier Afghaanse gezinnen die op de Nederlandse evacuatielijst staan. Drie gezinnen zijn familie van een tolk die voor Nederland in Afghanistan werkte. Het vierde gezin is familie van een Nederlandse militair die meerdere keren naar Afghanistan werd uitgezonden. De gezinnen zitten al sinds augustus (toen de taliban de macht overnamen in Afghanistan) ondergedoken, vrezen te worden opgepakt en willen zo snel mogelijk weg uit het land.
De Nederlandse staat stelde tijdens de behandeling van het kort geding begin januari ‘de evacuatie hopelijk binnen een maand te kunnen regelen’. ,,Maar we kunnen geen harde toezeggingen doen, het is een hele ingewikkelde situatie”, stelde de landsadvocaat toen.
Tot voor kort beschikten niet alle familieleden over een paspoort, zodat zij Afghanistan niet konden verlaten
De rechter geeft de staat nu gelijk. ,,Voor drie families geldt dat de staat erkent dat ze naar Nederland gebracht moeten worden, maar dat het niet eenvoudig is om dat voor elkaar te krijgen. Tot voor kort beschikten niet alle familieleden over een paspoort, zodat zij Afghanistan niet konden verlaten. Omdat niet aannemelijk is dat zij sneller dan nu geëvacueerd kunnen worden, hebben deze eisers onvoldoende belang bij hun vorderingen.”
Vierde gezin
Een vierde gezin, familie van de Nederlandse militair, heeft nog minder geluk. De moeder van dat gezin is lerares op een meisjesschool en vecht voor vrouwenrechten in Afghanistan. Het crisisteam van het ministerie van Buitenlandse Zaken ‘registreerde’ haar en haar gezin in eerste instantie op een lijst, maar liet eind november weten dat de familie toch niet voor evacuatie in aanmerking komt. De staat is, volgens de rechter, ‘niet verplicht om deze familie naar Nederland te halen’. ,,Wel is de communicatie met deze familie uiterst ongelukkig verlopen. Daarom geeft de rechter de staat in overweging om deze familie alsnog de kans te bieden naar Nederland te komen.”
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij:
Afgelopen zomer overliepen de taliban Afghanistan. In paniek evacueerden westerse landen hun ambassadepersoneel en tienduizenden Afghanen met wie ze de afgelopen twintig jaar samenwerkten. Nederland haalde de afgelopen maanden ruim 3000 mensen weg, maar er staan vermoedelijk nog 1500 namen op de evacuatielijst. Er is geen duidelijkheid over wanneer en hoe zij wegkunnen.
Evacuaties uit Afghanistan gaan vooral op twee manieren: met een vlucht vanaf de luchthaven van Kaboel naar Doha in Qatar of over land via Pakistan.
‘Als er niets gebeurt, volgt hoger beroep’
Advocaat Barbara Wegelin, die de procedure namens de vier gezinnen voerde ‘stelt blij te zijn voor de gezinnen waarvan het ministerie tijdens de zitting van het kort geding heeft toegezegd hen voor begin februari te evacueren.’ ,,Mocht opvolging van die toezegging opnieuw uitblijven, zoals tot nu toe het geval is geweest, dan is hoger beroep zeker niet uitgesloten. We hopen natuurlijk dat dat niet nodig is.”
Wegeling hoopt ook dat het ministerie alsnog besluit het vierde gezin op de evacuatielijst te zetten. ,,Het gaat om een gezin van een vrouwelijke verdediger van vrouwenrechten, die tevens de zus is van een Nederlandse Afghanistan-veteraan.”
Zo verliep de chaotische evacuatie uit Kaboel:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
met video
Vrouw overgoten met zuur in Zeeuwse Burgh-Haamstede
Een vrouw is zondagavond in het Zeeuwse Burgh-Haamstede overgoten met zuur. Ze is met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De politie laat weten dat ze aanspreekbaar is. -
‘Needle spiking’ in Kaatsheuvel: zes meldingen, vrouw (18) naar ziekenhuis
Zes mensen zijn gisteravond mogelijk met een injectienaald geprikt in Kaatsheuvel. Een 18-jarige vrouw werd onwel en is naar het ziekenhuis gebracht, iemand anders heeft aangifte gedaan. De politie is een onderzoek gestart.
-
PREMIUM
Uit Oekraïne geredde honden in beslag genomen, baasjes ten einde raad: ‘NVWA meet met twee maten’
Elena Kruglak haalde eind maart acht getraumatiseerde Oekraïense rottweiler pups op bij een Oekraïense hondenfokker nabij Kiev, die niet meer voor de dieren kon zorgen. Terug in Nederland werden de viervoeters in beslag genomen vanwege gevaar op rabiës (hondsdolheid). -
Afghaanse gezinnen eisen via rechter evacuatie door Nederland: ‘Deze mensen verkeren in levensgevaar’
Vier Afghaanse gezinnen eisen vandaag in een kort geding tegenover de staat dat Nederland hen zo snel mogelijk uit Afghanistan haalt. De gezinnen, in totaal 17 mensen onder wie 10 kinderen, staan op de evacuatielijst. ,,We spreken hier over een levensbedreigende situatie. Dit had niet juridisch afgedwongen moeten worden.” -
Gezocht: Feyenoorders in het buitenland (en hun finale-verhaal)
In Rotterdam en verre omstreken gaat het al dagen nergens anders meer over: de Conference League finale van woensdag tegen AS Roma. Maar wat als je als Feyenoorder in, pak 'm beet, Lissabon, New York of zelfs Rome woont? We zijn benieuwd hoe en waar je dan naar de finale kijkt.