Volledig scherm
Een stand van Jehova's getuigen op het Museumplein in Amsterdam. Foto ter illustratie. © Shutterstock

Rechter bepaalt morgen of rapport over misbruik bij Jehovah's Getuigen naar buiten mag

updateDe kort geding rechter maakt morgen om 16.00 uur bekend of een universitair rapport rond seksueel misbruik en aangiftebereidheid bij de Jehovah's Getuigen openbaar mag worden. Dat meldt een woordvoerder van de Universiteit Utrecht, dat het onderzoek uitvoerde.

Het onderzoek is volgens de Jehovah’s wetenschappelijk en feitelijk onjuist, en lasterlijk en zeer beledigend bovendien. Volgens hen zal publicatie zorgen voor onherstelbare schade voor alle Jehovah’s Getuigen in Nederland, én is er sprake van discriminatie op basis van godsdienst.

Het kort geding waarin Jehova’s getuigen publicatie wilden voorkomen vond vandaag achter gesloten deuren behandeld. De advocaten van de Getuigen hadden daarom gevraagd, omdat een openbare behandeling er voor zorgt dat de uitkomsten al op straat liggen. De rechter ging daarin mee. Ex-getuigen die bij de zaak aanwezig zijn, reageerden teleurgesteld op het besluit.  Een van de bezoekers, een jonge vrouw, barstte in tranen uit.

,,Ik ben het hier echt niet mee eens", zegt Marianne de Voogd (56), in haar tienerjaren slachtoffer van misbruik. ,,Ben best wel geschokt. Ik wil juist dat iedereen ziet hoe de kerk te werk gaat, ook in deze rechtszaak.

Volledig scherm
Het hoofdkantoor van de Jehovah's Getuigen in Emmen. © Google
  1. Petitie tegen afsnijroute voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Petitie tegen afsnijrou­te voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Iets meer dan 3250 mensen hebben een online petitie getekend tegen de plannen om Formule 1-teams van Noordwijk over het strand naar het circuit bij Zandvoort te laten reizen. Drie teams zullen in Noordwijk logeren tijdens de Dutch Grand Prix begin mei. Het college van Noordwijk is bereid het vervoer over het strand onder voorwaarden mogelijk te maken, zodat ,,de supersterren van de Grand Prix nergens in een file komen vast te staan".
  2. Speelfilm Suriname en het coronavirus in de Ochtend Show to go

    Speelfilm Suriname en het coronavi­rus in de Ochtend Show to go

    Acteurs Rodney Lam en Rosita Dameri zijn morgen te gast in De Ochtend Show to go en zullen meer vertellen over het succes van de nieuwe film Suriname. Voorzitter Jurgen van der Hel van JOB MBO praat ons bij over de groeiende vraag naar mbo’ers op de arbeidsmarkt, met aanvullend commentaar van voorzitter van de MBO Raad Frank van Hout. De show wordt gepresenteerd door Manuel Venderbos en is vanaf 07:30 uur live te zien in onze app en op de site.