Rechter: besluit Stintverbod ‘onzorgvuldig’, schadevergoeding voor kinderopvang
Minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur) heeft onzorgvuldig gehandeld toen ze eind 2018 het gebruik van de Stint verbood, na een dodelijk ongeluk in Oss. Ze moet dat besluit opnieuw beoordelen en de fabrikant en kinderopvangorganisaties een schadevergoeding betalen als het verbod van kracht blijft. Dat oordeelt de rechtbank Noord-Nederland.
Delen per e-mail
In september 2018 kwamen vier kinderen om het leven toen de Stint waarin ze zaten op een spoorwegovergang in Oss plotseling tot stilstand kwam en aangereden werd door een trein.
Na het ongeluk besloot minister Cora van Nieuwenhuizen alle 3000 Stints tijdelijk van de weg te halen, omdat het vervoersmiddel niet voldeed aan de eisen van ‘bijzondere bromfietsen’. Verkennende onderzoeken en meldingen van eerdere problemen wezen op mankementen bij het rem- en aandrijfsysteem van de Stint.
Emotioneel en overhaast
Hoewel dat besluit volgens sommige kinderopvangorganisaties een ‘emotionele en overhaaste, niet onderbouwde reactie op het tragische ongeval in Oss’ was, had de minister daar vanwege de veiligheidsrisico’s recht toe, stelt de rechtbank in een vonnis dat vandaag gepubliceerd is.
In december 2018 besloot Van de Nieuwenhuizen tot een definitief verbod van de Stint. Ze baseerde dat besluit op nader onderzoek van TNO.
Volgens het ministerie voldeed het oudste type Stint (motorvermogen van 800 watt en zonder handrem) niet aan de eisen. Het had eigenlijk nooit de weg op gemogen, maar het ministerie gaf toch een vergunning.
Deze Stint werd nauwelijks gebruikt. De meeste Stints - zo’n 90 procent - waren een nieuwer type (1200 watt en handrem). Toch besloot Van Nieuwenhuizen dat ook die Stints van de weg moesten. De fabrikant had dit model opnieuw voor een vergunning moeten aanmelden, stelde ze. Omdat niet is gebeurd, reden ze ‘illegaal’ rond.
Het ministerie heeft alle bezwaren op het verbod verworpen. De fabrikant en 150 kinderopvangorganisaties stapten daarop naar de rechter. Ze vinden dat de minister ‘onzorgvuldig’ onderzoek heeft laten doen. Ze wijzen erop dat dat de nieuwe Stint veiliger is dan het type dat ooit gekeurd is en waarmee het ongeluk in Oss gebeurde.
Remweg
Uit onderzoek van keuringsbedrijf TÜV SÜD blijkt dat de remweg van de nieuwere Stint wel binnen de veiligheidsnorm blijft - bij gebruik van de handrem en het terugdraaien van de gashendel. Dat staat haaks op conclusies van TNO.
De bevindingen van TÜV zijn niet voorgelegd aan TNO. Dat had wel moeten gebeuren, oordeelt de rechter nu. De rechtbank spreekt van een ‘onzorgvuldig tot stand gekomen besluit’.
Volgens de rechtbank had het ministerie al kunnen weten dat de Stint niet aan alle eisen voldeed toen het voertuig op de markt werd toegelaten. De minister moet de intrekking van de vergunning opnieuw beoordelen en de veiligheid van de nieuwere Stints laten onderzoeken.
Als Van Nieuwenhuizen bij haar besluit blijft, hebben de fabrikant en kinderopvangorganisaties recht op een schadevergoeding, aldus de rechter.
Schade verhalen
Gebruikers van de oude Stints (800 watt) kunnen nu de schade verhalen, zegt Brancheorganisatie Kinderopvang. Voor het nieuwe model is dat nog afwachten.
,,De bal ligt nu bij de minister’’, zegt directeur Emmeline Bijlsma. ,,We zullen nauwlettend volgen wat ze gaat doen. We hebben veel schade geleden. Niet alleen omdat we het voertuig langs de kant hebben moeten laten staan, maar ook omdat we ruim twee jaar vervangend vervoer hebben moeten regelen. Dat kost heel veel geld.’’
Inmiddels heeft de fabrikant toestemming voor het gebruik van een volledig vernieuwde Stint: de BSO-bus. Een terugkeer van de oorspronkelijke Stint is dus niet het doel, zegt Bijlsma. ,,Dat is een gepasseerd station.’’
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Nederland stopt vaccineren met AstraZeneca bij mensen onder de 60 na advies Gezondheidsraad
Mensen jonger dan 60 jaar worden niet met AstraZeneca gevaccineerd. Dat maakte demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vanavond bekend. 60-plussers krijgen het vaccin nog wel. Dat besluit viel na een spoedadvies van de Gezondheidsraad. Alle wijzigingen rondom het vaccineren hebben grote impact op huisartsen en zorgt voor onrust onder patiënten. -
PREMIUMvideo
Haal de Efteling naar je huis vandaag! Pieter streamt 10 uur lang dát deuntje: ‘Taa tata Taa tata Tatata’
Taa tata Taa tata Tatata! Veel bezoekers van Carnaval Festival in de Efteling zijn de soundtrack na een ritje wel zat. Zo niet pretparkvlogger Pieter Leebooij. Vandaag laat hij het herkenbare deuntje tien uur achter elkaar horen vanuit zijn studio in Rotterdam. ,,Het wordt een lange zit.” -
PREMIUMvideo
Duizend demonstranten lopen mars door Baarn: ‘Denk je echt dat straks de mondkapjes weer af mogen?’
Zeker duizend demonstranten uit het hele land verzamelden zich zaterdagmiddag bij Kasteel Groeneveld in Baarn. Zowel gemeente als politie waren verrast door de ‘flashmob-demonstratie’. -
Verdachte woningoverval verkracht in politiecel, moest bewaker bevredigen, meldt OM
Een arrestantenbewaarder (29) moet voor de rechter verschijnen omdat hij een vrouwelijke verdachte (22) in haar politiecel zou hebben verkracht. Het incident zou vorig jaar augustus hebben plaatsgevonden op een politiebureau in Rotterdam. -
Kunstenaar maakt statement met Rutte als Pinokkio: ‘Hij stond daar gewoon permanent te liegen!’
Een zeven meter lang en twee meter breed spandoek met daarop premier Rutte afgebeeld met een lange neus van een liegende Pinokkio. Het is het nieuwste statement van de Ootmarsumse glaskunstenaar Frans Houben.
-
PREMIUM3
Cor vloog meters door de lucht na botsing met Veluws zwijn: ‘Bescherm de fietsers tegen wild!’
Niet alleen automobilisten maar ook fietsers zijn geregeld betrokken bij wildaanrijdingen op de Veluwe. Zo klapte Cor van Kessel aan de zuidkant van het natuurgebied op het asfalt. Versuft zag hij nog net een zwijn knorrend het bos in rennen. -
Versneld 35.000 extra vaccins voor ziekenhuispersoneel
Ziekenhuismedewerkers die in direct contact staan met patiënten krijgen versneld extra vaccins. Het gaat om 35.000 doses van het Janssen-vaccin. Dat hebben de ministers Hugo de Jonge (VWS) en Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) vanavond besloten, na overleg met Ernst Kuipers (voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg) en Ad Melkert (voorzitter Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen). -
Provinciebestuur en gouverneur Limburg stappen op wegens integriteitskwestie
Het voltallige college van Gedeputeerde Staten van Limburg, inclusief gouverneur Theo Bovens, is vanmiddag per direct opgestapt. Het college reageerde met dit aftreden op een debat in Provinciale Staten over de gang van zaken rond voormalig directeur Herman Vrehen van landschapsbeheerder IKL. Volgens NRC heeft Vrehen, voormalig CDA-gedeputeerde, tonnen aan subsidies doorgesluisd naar eigen bv’s.