RIVM: Defensiepersoneel op veel meer plekken jaren blootgesteld aan chroom-6-verf
VideoOp alle defensielocaties was blootstelling aan chroom-6 mogelijk. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het RIVM dat vanmorgen is gepresenteerd.
De (oud-)medewerkers van deze locaties komen ook in aanmerking voor een schadevergoeding als zij door chroom-6 ziek zijn geworden. Ze waren volgens het RIVM niet voldoende beschermd. Demissionair staatssecretaris Barbara Visser biedt haar excuses aan alle (oud-)medewerkers en hun nabestaanden.
Om hoeveel mensen het precies gaat is volgens het RIVM niet te achterhalen. Tot nu toe hebben zich wel 4000 mensen laten registreren die zeggen onbeschermd te hebben gewerkt, maar mogelijk gaat het om veel meer werknemers. In de periode 1970 tot 2015 hebben zo'n 850.000 mensen bij Defensie gewerkt.
De nu gepresenteerde uitkomsten geven volgens het RIVM duidelijkheid aan werknemers: als ze onbeschermd met chroom-6 bij Defensie hebben gewerkt en ze later gezondheidsklachten krijgen, dan is nu vast te stellen of dat werkgerelateerd is. Er is dan een vergoeding mogelijk die - afhankelijk van de klachten - ligt tussen de 5.000 en 40.000 euro. Daar bovenop kunnen mensen nog individuele claims indienen.
Het nu gepresenteerde rapport is het laatste onderzoek van een kwestie die de gemoederen al sinds de jaren zeventig bezig houdt. Medewerkers van Defensie die tussen 1984 en 2006 op vijf Navo-locaties het onderhoud van Amerikaans materieel verzorgden, merkten dat er opvallend veel collega’s ziek werden of vroeg overleden. Ze hadden vaak kanker. Na berichten over de giftigheid van de chroomhoudende verf waarmee zij jarenlang Amerikaanse tanks van een beschermende laag voorzagen, wilden ze er het fijne van weten.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht sinds 2015 de gevolgen van werken met Chroom 6 bij Defensie. De eerste resultaten waren begin juni 2018 glashelder: bij langdurige blootstelling kan chroom-6 kan long, neus, neusbijholte en maagkanker veroorzaken, concludeerde het RIVM. Ook kan het leiden tot eczeem, allergische astma en rhinitis, chronische longziekten of een perforatie van het neustussenschot. In een onderzoek later kwam daar strottenhoofdkanker bij.
De gevaren waren al sinds 1973 bekend. Dat er niks mee werd gedaan, lag volgens het RIVM aan de wens te kunnen blijven werken. De vrees was dat de onderhoudslocaties zouden worden gesloten als Defensie de Amerikanen om meer geld vroeg voor veiligheidsmaatregelen.
De tekst gaat verder onder de foto:
Volgens het RIVM schoot Defensie ernstig tekort door werknemers decennialang bloot te stellen. Vooral spuiters, lassers of meewerkende voormannen op de Navo-werkplaatsen liepen gevaar. Voor mensen die op kantoor werkten, was de kans op blootstelling ‘verwaarloosbaar’. Pas medio jaren 90 nam Defensie maatregelen om personeel te beschermen, zoals maskers.
Defensie bood excuses aan. Slachtoffers en nabestaanden kregen in elk geval 3850 euro uitgekeerd en, afhankelijk van de ernst van de ziekten, tussen de 5000 en 40.000 euro smartengeld.
Deze compensatieregeling geldt nu dus niet meer alleen voor medewerkers van de vijf Navo-locaties, maar voor alle defensielocaties waar militairen onbeschermd met chroom-6 hebben gewerkt. ,,,Ik besef dat dit niet al het leed kan wegnemen. Maar dit is een erkenning voor het niet nakomen van onze zorgplicht”, aldus Visser.
Defensie keerde tot nu toe al 4,2 miljoen euro uit aan militairen die onbeschermd op Navo-locaties werkten en ziek zijn geworden.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMcolumn
Ook hier gebeuren bij ontgroeningen mensonterende dingen, het zal je kind maar wezen...
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUMColumn
Ik blijf denken aan de dochters van Kaag
Joyce Sylvester schrijft wekelijks over onderwerpen die haar raken. Deze week over de dochters van Kaag. -
‘Schitterend buitenweer’ dit weekend, misschien zelfs zomers warm in het zuidoosten
Er staat ons een zonovergoten weekend te wachten, zegt Weerplaza. In het zuidoosten van het land kan het zaterdag zelfs zomers warm worden.
-
PREMIUMMet video3
Nederlanders steeds asocialer, wat is er gebeurd met onze normen en waarden?
-
-
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUM
Klant stak medewerker en overleed door klap op zijn hoofd: ‘Mogelijk is dit niet strafbaar’
Het overlijden van de 60-jarige klant die in de Sanisale in Amersfoort een medewerker neerstak, is een onverwachte wending in een toch al zeer opzienbarende zaak. Én één die de rechtspraak voor een moeilijke keuze stelt: want moet de man die de klant aanviel nu wel of niet worden vervolgd? ,,Mogelijk is dit niet strafbaar.’’Amersfoort