Volledig scherm
Hulpverleners van het Rode Kruis in Kenia. © ANP

Rode Kruis maakt zich zorgen om aantal omgekomen medewerkers

Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen om het grote aantal hulpverleners dat dit jaar al is omgekomen tijdens hun werk. Deze week kwam zowel in Afghanistan als de Centraal-Afrikaanse Republiek een hulpverlener om het leven.

De zorgen komen voort uit een optelsom van alle medewerkers die dit jaar al tijdens hun werkzaamheden om het leven zijn gekomen. ,,Het gaat om veel hulpverleners in veel verschillende landen", zegt woordvoerder Merlijn Stoffels. De hulpverlener die deze week in Afghanistan omkwam, was bezig met de vaccinatie van kinderen. 

Eerder dit jaar kwamen er al medewerkers van het Rode Kruis en de zusterorganisatie Rode Halve Maan om in Nigeria, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Afghanistan, Mexico en Syrië. In dat laatste land zijn sinds het begin van de burgeroorlog zes jaar geleden ongeveer zeventig medewerkers van de internationale hulporganisatie gedood.

Gerichte aanvallen

De situaties waarbij de medewerkers om het leven kwam, zijn heel verschillend. ,,Er zijn bombardementen geweest op konvooien van het Rode Kruis, beschietingen op auto's en soms worden hulpverleners gericht aangevallen. Dit gaat volledig in tegen de internationale afspraken. Het embleem van het Rode Kruis of de Halve Maan zou een garantie moeten zijn voor veiligheid, een soort levensverzekering. Maar dat blijkt helaas niet altijd het geval", aldus Stoffels.

Het Nederlandse Rode Kruis hangt vandaag de vlag halfstok ter nagedachtenis van de omgekomen hulpverleners.

  1. Lichaam vermiste Limburger (66) gevonden in Spanje, 10 kilometer meegesleurd door water
    VIDEO

    Lichaam vermiste Limburger (66) gevonden in Spanje, 10 kilometer meege­sleurd door water

    Het lichaam van de Nederlander die sinds zondag in Spanje vermist was, is aangetroffen. Het gaat om een 66-jarige man uit Landgraaf, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Limburger verdween drie dagen geleden na een val in het door stortregens en overstromingen geteisterde binnenland bij de Costa Blanca. Door hevige regenval en overstromingen zijn zeker 3500 mensen in Spanje geëvacueerd.