Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Rokers slaan pakjes in: vanaf vandaag zijn mentholsigaretten verboden

Het was maandag de laatste kans om mentholsigaretten in te slaan. Sinds dinsdag geldt namelijk een verbod op de verkoop en productie ervan. Uit een rondgang van deze site blijkt dat rokers nog snel de laatste pakjes kochten.

Het Europese Hof oordeelde in 2016 al dat de verkoop van sigaretten met muntsmaak verboden mag worden. Daarom wordt in de oudste tabakswinkel van Groningen momenteel flink ingeslagen. ,,Vanavond houd ik niet meer dan 20 pakjes over hoor”, stelt eigenaar Lucas Minke van de Primera. 

Bij alle rokers is inmiddels het nieuws doorgedrongen dat het verkoopverbod morgen (in heel Europa) ingaat. Dat merkte Minke eind vorige week al. ,,Bepaalde favoriete producten raakten op omdat de productie vroeg is gestopt. Dan herinnert iedereen zich opeens dat dinsdag de laatste dag is. Dat dit verbod er zou komen was al langer bekend. Ze lopen hier met tien tot twintig pakjes per man de deur uit.”

Run op mentholsigaretten

Een verkoopster van tabakswinkel 't Sjoppie in Rotterdam-Zuid durft wel te zeggen dat er een run is op mentholsigaretten. ,,Tja, in plaats van één nemen ze nu drie pakjes mee. En gister verkocht ik elf pakjes aan een persoon.”

Volgens de medewerkster heeft haar baas de laatste tijd extra partijen sigaretten met muntsmaak ingekocht. ,,Daar vroegen klanten zelf ook om. Die zagen aan onze borden en reclame dat het verbod eraan ging komen.” Of het verbannen werkelijk nuttig is betwijfelt ze.

‘Lekkere' aroma

De voornaamste reden voor het verbod ligt bij het ‘lekkere’ aroma van de sigaret. De EU heeft als doel om roken en rookverslaving tegen te gaan. Het Europees Parlement meldde in 2016 dat meer dan één op de vier Europeanen rookt. Al eerder werden andere smaken dan tabak en menthol in sigaretten verboden.

Quote

Na vandaag is het gedaan. Hierna kan je ze alleen nog maar illegaal krijgen

Janwillem Burgering, van de tabaksbranche, gokt dat mentholrokers zullen overstappen naar de e-sigaret. ,,Daar heb je wel smaakjes. Maar het gezondste is natuurlijk om helemaal te stoppen.” Wat er gebeurt met de pakjes die overblijven? ,,Die mogen winkeliers terugsturen naar de fabrikant. Die zal ze vernietigen.” 

Klein deel rookt menthol

Volgens de voorman van de tabaksdetailhandel raakt het verbod eigenlijk maar een klein deel van de rokers ,,Ik denk dat nog geen 10 procent menthol rookt. De meeste klanten en winkeliers waren goed op de hoogte. Er zullen vast geen rijen voor de deuren van tabakswinkels staan.” Bij de supermarkten zijn geen signalen binnengekomen dat er 'extra vraag zou zijn’ meldt een een woordvoerster van de branchevereniging.

Jan Hein Sträter, directeur van de Vereniging Nederlandse Sigarettenfabrikanten, kan zich voorstellen dat er een grotere toeloop is. ,,Want het houdt echt op. Na vandaag is het gedaan. Hierna kan je ze alleen nog maar illegaal krijgen.”

Tankstations en supermarkten moeten de verkoop van sigaretten liefst komend jaar al razendsnel gaan afbouwen tot nul.

  1. LIVE | Vanaf 15 juni meer bezoek toegestaan in verpleeghuizen

    LIVE | Vanaf 15 juni meer bezoek toegestaan in verpleeg­hui­zen

    Nederlanders kunnen vanaf 15 juni weer op vakantie in veel landen binnen Europa. Wel zegt premier Mark Rutte dat mensen de lokale regels in acht moeten blijven nemen: ,,Ga wijs op reis.” Ook is bekendgemaakt dat verpleeghuisbewoners al vanaf 15 juni meerdere bezoekers mogen ontvangen, een maand eerder dan het kabinet zich tot dusver voornam. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus. Lees hier het vorige liveblog terug.