Romp in koffer Amsterdam is van 52-jarige vermiste kapster

videoDe romp die begin dit jaar in een koffer in de Zuider IJdijk in Amsterdam werd gevonden, is van de 52-jarige vermiste kapster Miranda Zitman uit Soest. Andere delen van haar lichaam werden deze week in de tuin van haar huis in Soest aangetroffen.

Haar partner, de 56-jarige Bart B., wordt verdacht van moord of doodslag en van het wegmaken van het stoffelijk overschot. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekend gemaakt. B. werd vanmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die besliste dat hij nog veertien dagen lang vast blijft zitten.

In de tuin van de woning van Zitman werden deze week delen van een stoffelijk overschot aangetroffen. Dna-onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) wees uit dat het om de stoffelijke resten van de vermiste Miranda Zitman ging. Uit onderzoek in de landelijke dna-databank bleek uiteindelijk ook dat de in januari gevonden romp in de koffer ook aan haar toebehoort. Een verband werd nooit eerder vermoed. 

Kapsalon

Klanten van de kapster, die jarenlang een kapsalon in de Amsterdamse Jordaan had, kregen begin dit jaar apps en mails waarin Zitman aankondigde dat ze ging stoppen met haar kapsalon. Ze zei ook al haar knipafspraken af. Een vriendin wist te vertellen dat de Soestse haar oude geliefde was tegengekomen en naar hem toe ging in Canada, waar ze een kapperszaak wilde opzetten. In de appjes meldde Zitman dat klanten geen contact meer konden opnemen, omdat haar telefoon ook werd afgesloten. 

Eind januari werd Miranda Zitman uiteindelijk als vermist opgegeven. Kort daarna startte de recherche een onderzoek naar haar verdwijning. Dinsdag gaf haar vriend Bart B. zichzelf aan bij de politie met ‘informatie over haar vermissing’. Hij werd op het bureau aangehouden. Direct daarna werd begonnen met een groot forensisch onderzoek in en rond de woning. Woensdag werden de stoffelijke resten in de tuin aangetroffen.

Volledig scherm
Onderzoek bij de Zuider IJdijk waar de koffer werd gevonden. Inzet: Miranda Zitman. © Opsporing Verzocht/Privéfoto

Koffer

Ondertussen was er nog steeds onduidelijkheid over de identiteit van de onbekende vrouw in de koffer in Amsterdam. De lichaamsdelen waren toentertijd gestopt in een donkere, middelgrote Samsonite-koffer op wieltjes. Hij werd door een voorbijganger aangetroffen in het water in Amsterdam. Een verband tussen de vermissing en de vondst in de koffer werd nooit eerder vermoed. De politie ging er immers eerst vanuit dat de romp van een vrouw tussen de 20 en 36 jaar oud was, die nog niet lang in Nederland verbleef.

In een toelichting op de discrepantie tussen deze inschatting en de uiteindelijke uitkomst, zegt de politie dat er te weinig materiaal was om een betere inschatting te kunnen maken.

Ook werd even gedacht dat het lichaam van de vermiste Sabrina Oosterbeek was; naar haar lichaam is al diverse malen gezocht in het water. Na dna-onderzoek bleek dat dit niet het geval was. 

Beloning

Volledig scherm
Beelden van de begrafenis. © Marc Driessen

De politie loofde zelfs een beloning van 15.000 euro uit voor de gouden tip over de vrouw in de koffer, maar ook die bleef uit. Sindsdien stonden zij voor een raadsel, totdat de menselijke resten van Miranda werden vergeleken met de menselijke resten in de koffer, en het NFI een match ontdekte. 

De romp in de koffer werd uiteindelijk op 4 april begraven op Begraafplaats St Barbara. Ze kreeg een graf op een stukje grond tegen de rand van de begraafplaats. Het is niet bekend of de resten van Miranda Zitman uiteindelijk weer samengevoegd worden. 

Bart B. blijft voorlopig in voorarrest, en zit in ‘beperkingen’ waardoor hij alleen contact met zijn advocaat mag hebben. Die wil niets over de zaak kwijt. De onderzoeksteams van Amsterdam en de recherche van politie Midden-Nederland werken verder aan het onderzoek. Dat richt zich volgens het OM allereerst op de doodsoorzaak.

‘Geschokt’

Burgemeester Rob Metz van Soest reageerde vanmiddag via social media op de zaak. Hij betuigde zijn medeleven aan de familie en vrienden van Miranda Zitman. ,,Net als veel anderen ben ik geschokt door deze gebeurtenis. Vreselijk dat dit ook in Soest gebeurt.”

Rob Metz on Twitter

https://t.co/JTfysCuPKA