Ronald Stolwijk laat op de kwekerij zien dat zijn planten in creatieve vormen kunnen worden gesnoeid.
Volledig scherm
PREMIUM
Ronald Stolwijk laat op de kwekerij zien dat zijn planten in creatieve vormen kunnen worden gesnoeid. © Martin Sharrott Fotografie

Ronald heeft miljoenen in handen met plantje dat beroemde tuinen Paleis Het Loo in Apeldoorn redde

Per toeval heeft Ronald Stolwijk goud in handen. Een plantje waar hij ooit als gok een licentie op nam, blijkt nu de ideale vervanger voor de buxushaagjes die overal worden kaalgevreten.

Hij is gifgroen, heeft een zwart kopje en opvallende donkere lijnen op zijn lichaam: de rups van de buxusmot. Gehaat door tuinliefhebbers die smullen van kaarsrecht gesnoeide buxushaagjes, maar geliefd door Ronald Stolwijk uit Boskoop en Alexander van Oploo uit Bavel, Noord-Brabant. Want dankzij deze rups, die specifiek zoekt naar buxus, floreert hun handel in de Ilex crenata Dark Green als nooit tevoren. ,,De buxusmot is een probleem dat zich als een olievlek verspreidt’’, zegt Stolwijk. Daar kunnen grote delen van Nederland inmiddels over meepraten. ,,Vandaag zie je niets, morgen zit de rups erin en overmorgen is je plant weg.’’  En dus kiezen steeds meer mensen voor een alternatief.