Rosanne behandelt doodzieke coronapatiënten: ‘Ze liggen geïsoleerd van de wereld’

videoZe is gewend om met doodzieke patiënten om te gaan, slecht-nieuwsgesprekken te voeren met familie als een naaste komt te overlijden. Maar in tijden van corona is alles anders. Ook voor een ervaren arts als Rosanne Kranenburg, die in het Adrz in Goes werkt. ,,Als ik bij een patiënt langs ga, blijf ik wat langer hangen. Ik wil dan een praatje maken om te weten wie de persoon is die in dat bed ligt.”

Deze week is Kranenburg begonnen met het maken van vlogs, korte persoonlijke videoboodschappen vanuit het Goese ziekenhuis. In de vlogs vertelt ze welke impact het virus heeft op haar werkzaamheden. Dag en nacht wordt er door de verpleegkundigen en artsen van het Adrz gewerkt om de toestroom van  in goede banen te leiden. ,,Er liggen patiënten in het ziekenhuis die uit Zeeland komen, maar ook uit de andere regio’s. Ik ben blij dat wij een steentje kunnen bijdragen.”

Normaal werkt Kranenburg in het Adrz als internist acute geneeskunde, maar tijdens de coronacrisis is haar hulp  ook hard nodig bij de organisatie van zorg en het maken van goede afspraken op de afdeling corona.” 24 coronapatiënten liggen er momenteel in het Goese ziekenhuis, van wie elf op de intensive care. Toch is er op de verpleegafdelingen nog capaciteit, laat Kranenburg in haar vlog weten. 

De situatie is in niets te vergelijken met een ‘normale’ werkdag, zo wordt duidelijk uit het persoonlijke verhaal van Kranenburg. ,,Mensen liggen echt helemaal alleen, als ze worden opgenomen in isolatie mag er geen bezoek komen. Ze liggen echt in totale isolatie. Patiënten vinden het zelf ook lastig, de enige persoon die ze zien heeft  een mondmasker op en kennen ze niet. Natuurlijk maken we wel een uitzondering voor mensen met wie het echt heel slecht gaat, de mensen van wie we weten dat ze komen te overlijden.”

Rosanne Kranenburg
Volledig scherm
Rosanne Kranenburg © pzc