Ruim 26 jaar cel in Turkije voor Nederlandse wegens cocaïnesmokkel in ondergoed

De 28-jarige Naomi M. (28) uit Venlo die in november vorig jaar op Atatürk Airport in Istanboel werd gearresteerd omdat ze ruim 5,3 kilo cocaïne in haar ondergoed had verstopt, is door een Turkse rechter veroordeeld tot een celstraf van 26 jaar en drie maanden. M. was op doorreis uit Brazilië en zei na haar aanhouding dat ze dacht dat er alleen bankbiljetten in de pakketjes zaten. 

Naomi M. viel, zo meldden Turkse media vorig jaar, op door haar nerveuze, angstige gedrag. De politie nam haar mee naar een aparte ruimte en doorzocht haar bagage waar niets in te vinden was. Bij de inspectie van haar kleding en lichaam bleek dat ze een korset aanhad dat veel weghad van een kogelwerend vest. Daarin vond de politie 5 kilo en 359 gram cocaïne, verpakt in kleine plastic pakketjes.

Volgens de politie ging het om een koerier voor een internationaal drugskartel. In haar verklaring zei ze dat ze niet wist dat ze drugs bij zich droeg. M. vertelde dat ze werkte als fotograaf en naar Istanboel was gekomen als toerist. Na het verhoor werd ze naar een vrouwengevangenis overgebracht, waar ze in voorarrest haar proces moest afwachten.

Of de vrouw de celstraf volledig in Turkije moet uitzitten, is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk zal M. een verzoek indienen om naar een gevangenis in Nederland te kunnen gaan. 

Volledig scherm
Naomi M. na haar aanhouding. © politiefoto