Ruiten Israëlisch restaurant in Amsterdam ingeslagen vanwege 'Jeruzalem'

VideoBij Israëlisch restaurant Ha Carmel in Amsterdam zijn alle ruiten ingeslagen, waarschijnlijke vanwege de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. ,,De dader had een Palestijnse vlag bij zich'', zegt eigenaar Sami Bar-on. ,,En hij ging zelfs door toen de politie kwam.''

Het restaurant gaat normaal gesproken om 13.00 uur open. Bar-on werd gewaarschuwd door een buurman. De man die de ruiten ingooide riep 'Allah Akbar'. Op beelden van AT5 is de vernieling te zien. 

Middelvinger

Bar-on is van plan vandaag nog de ruiten te laten maken en gewoon open te gaan. ,,Als ik erbij was geweest, was het hij of ik, ik laat me niet wegjagen,'' zegt Bar-on. De restauranthouder zegt het wel gewend te zijn dat er middelvingers worden opgestoken of dat er tegen de ruiten wordt gespuugd. ,,Maar in de 20 jaar dat het restaurant hier zit, is dit nog nooit gebeurd.''

Aan extra bescherming denkt hij nog niet. ,,Ik woon in Nederland. Waarom moet ik mij beschermen? Nogmaals: als ik erbij was geweest, was de dader eraan gegaan of ik. Maar ik laat me niet verjagen.''

Volgens de politie is de aangehouden persoon een 29-jarige man die in Nederland verblijft. Bij de aanhouding werd pepperspray gebruikt.

'Terreuractie'

Volledig scherm
© AT5

De PVV noemt het incident een 'antisemitische terreuractie' die zwaar moet worden bestraft. De partij heeft Kamervragen gesteld aan de ministers van Justitie en Veiligheid en Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De PVV wil dat de dader voor terrorisme wordt vervolgd en het land wordt uitgezet.

Ook de SGP heeft gereageerd. Fractievoorzitter Kees van der Staaij noemt het voorval afschuwelijk. ,,Antisemitisme moet zonder pardon worden aangepakt. Politieke smoesjes voor jodenhaat en geweld zijn onacceptabel,'' twittert hij.

'Aanval brengt vreedzaam leven in gevaar'
Het Centraal Joods Overleg heeft ontzet gereageerd op de aanval op het restaurant. ,,We willen met kracht onder de aandacht brengen dat dit soort onverantwoordelijk handelen het vreedzaam samenleven in Nederland in gevaar brengt'', aldus de organisatie.

Omdat de verdachte tijdens het incident volgens getuigen herhaaldelijk ‘Palestina’ en ‘Allahu akbar’ geschreeuwd, legt het Joods Overleg een link met de rede van de Amerikaanse president Trump die Jeruzalem gisteren uitriep tot hoofdstad van Israël.

,,Nederland moet veilig zijn voor iedereen, ook voor zijn Joodse burgers'', aldus het CJO. ,,Wij roepen de Nederlandse samenleving en de politiek op om tolerant te zijn maar niet blind voor dit soort excessen van haat en onredelijkheid. Hier moet in onze samenleving geen ruimte voor zijn. Wij roepen de overheid op om waakzaam te zijn tegen deze bedreigingen van de vrede en de juridische mogelijkheden te scheppen om hier effectief mee om te gaan.''