Rutte rest niks anders dan een gang naar de koning, met zijn ontslagbrief
columnÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. En soms een column meer als de gebeurtenissen daarom vragen.
Delen per e-mail
Nu Lodewijk Asscher (PvdA) het onvermijdelijke heeft besloten, rijst de vraag wat er met de overige bewindspersonen moet gebeuren, van wie onomstotelijk is bewezen dat zij schuldig zijn aan het optuigen en uitvoeren van de ziekelijke jacht op onschuldige ouders.
De toeslagenaffaire laat ons zien dat de politieke kleur van ministers bepaalt hoe laconiek zij met een dergelijke kwestie omgaan.
Bij de PvdA, die zegt voor de sociaal zwakkeren op te komen, konden partijprominenten het niet verkroppen dat hun club in verband werd gebracht met een defect systeem dat tienduizenden levens heeft verwoest.
Vanuit ethische overwegingen werd de druk op Lodewijk Asscher intern opgevoerd; hij moest onmiddellijk kleur bekennen. Eerst door zijn excuses te maken en later door af te zien van zijn leiderschap, vanwege alle commotie binnen en buiten de partij.
Het is interessant wat hierna gaat gebeuren. Bij de VVD zullen de mensen minder gewetensproblemen hebben bij alle schade die ze de afgelopen jaren hebben aangericht. We hoeven geen empathie bij hen te verwachten als het om humane kwesties gaat, daar gaan ze zelfs prat op. Neem bijvoorbeeld Moria.
Maar die houding kan je niet eindeloos aannemen. Mark Rutte zal verantwoordelijkheid moeten dragen voor wat er onder zijn bewind is gebeurd, en dat betekent niets minder dan een gang naar de koning, om daar een ontslagbrief aan te bieden.
Waar het hier om gaat, is dat niemand politiek zou mogen wegkomen met wanbestuur, dat het aanzien van de democratie zoveel schade heeft berokkend
Er zijn nu mensen die zeggen dat zulks allemaal niets waard is. En dat we midden in een pandemie zitten die in goede banen moet worden geleid. Het is goedkope retoriek die schuldige staatsecretarissen en ministers moet vrijpleiten.
Een kabinet kan prima demissionair verdergaan met het zwabberbeleid dat het virus moet bestrijden, tot de nieuwe verkiezingen aanbreken, over precies twee maanden.
Waar het hier om gaat, is dat niemand politiek zou mogen wegkomen met wanbestuur, dat het aanzien van de democratie zoveel schade heeft berokkend. Iemand moet moraliteit tonen. Het besef dat de zaken gruwelijk mis zijn gegaan. Schuldbekentenis.
Het is al cynisch genoeg dat de premier na de verkiezingen ongetwijfeld aan een volgende termijn kan beginnen, hoewel we nu weten wat er onder zijn leiding allemaal kan gebeuren. Het zou pas écht erg zijn als hij geen conclusies verbond aan het rapport.
Dan is de democratie namelijk helemaal niets meer waard. En de burger wordt vogelvrij verklaard. Als dit geen politieke gevolgen krijgt, is dat een vrijbrief voor toekomstige kabinetten om ook andere mensen straffeloos op te jagen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
COLUMN Wilders doet allerlei beloftes, maar heeft helemaal niet de ambitie om mee te regeren
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
Eén persoon op bezoek wakkert ongehoorzaamheid aan: ‘Dit gaan we niet doen’
Alle aandacht ging de afgelopen dagen naar de avondklok, maar het aangescherpte dringende advies voor bezoek thuis is voor veel mensen veel ingrijpender. Eén persoon per dag is sinds gisteren het maximum. Maar dat wakkert bij velen de burgerlijke ongehoorzaamheid aan. Want moeten opa’s en oma’s nu loten om hun kleinkinderen nog te kunnen zien? -
Eerste contact bij zedenzaken onder jonge tieners gaat vaker via Snapchat
Sociale media spelen een steeds grotere rol bij (acute) zedenzaken onder jongeren tussen de 11 en 15 jaar, vooral via Snapchat. In ruim een kwart van de vorig jaar onderzochte zaken is het eerste contact via internet gelegd. In 2019 ging het om 20 procent, in 2018 was dat 11 procent. -
PREMIUM
Column Die avondklok, hoe onwenselijk en frustrerend ook, is ook voor ons onvermijdelijk
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
Hoogleraar virologie: ‘Bewijs voor invoering avondklok is niet overtuigend’
Met de geplande invoering van een avondklok zet Nederland zich schrap voor de opkomst van de Britse variant van het coronavirus. Toch is niet elke expert ervan overtuigd dat er een grote donkere wolk op ons afkomt. Zoals Ron Fouchier, hoogleraar moleculaire virologie aan het Erasmus MC in Rotterdam. ,,Dat een variant de overhand krijgt, wil niet zeggen dat ze ook besmettelijker is.”
-
Veiligheidsberaad: Niet iedereen op straat wordt standaard gecontroleerd
De handhaving van de avondklok is een sluitstuk, het is vooral aan de mensen zelf om alle maatregelen op te volgen. Dat laat het Veiligheidsberaad weten, het overlegorgaan van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van hun veiligheidsregio. -
oproep Gooide jij je leven om na het lezen van een boek? Dan zijn we op zoek naar jou
Een boek lezen kan ontspannend zijn, maar het kan je ook inspireren om je leven te veranderen. -
Scholieren willen aanpassing van centraal examen: ‘Leerlingen worden nu niet goed voorbereid’
Scholieren vinden dat het centraal eindexamen niet ‘gewoon’ kan doorgaan. Het Laks stelt dat examenkandidaten zich niet goed kunnen voorbereiden door de tweede lockdown en 1,5 meter afstand in de klassen. Wat de scholieren betreft zou een examen met alleen de kernvakken Nederlands, wiskunde en Engels beter zijn.