Schaatsbond richt Gilde voor IJsmeesters op: ‘Kennis van schaatsijs bewaren’
Schaatsbond KNSB wil de toekomst van het schaatsen op natuurijsbanen veiligstellen door de oprichting van een Gilde voor Natuurijsmeesters. ,,Daarmee moet het vakmanschap worden doorgegeven.”
De schaatsbond startte eind oktober een grote wervingscampagne voor nieuwe natuurijsmeesters. Door vergrijzing van het ledenbestand dreigden de 450 lokale ijsverenigingen in de toekomst te weinig kennis in huis te hebben om in de spaarzame vriesdagen snel een ijsbaan te kunnen prepareren.
Die campagne leverde 800 nieuwe vrijwilligers op die worden opgeleid tot ijsmeester. Ze leren hoe je van een weiland of skeelerbaan snel en goed een ijsbaan kunt maken en leren inschatten wanneer er veilig een toertocht over de lokale plassen gereden kan worden.
Nederlandse cultuur
Tijdens een online bijeenkomst voor de nieuwe ijsmeesters woensdagmiddag lanceert de KNSB direct ook een een website ‘waar de oude garde en nieuwe generatie samenkomen om kennis, ervaring, nieuwe ideeën en innovatie met elkaar te delen'. Tegelijkertijd wordt het Gilde der Nederlandse Natuurijsmeesters opgericht. Een gilde was tot eind 18e eeuw een belangenorganisatie voor mensen met hetzelfde beroep. Gildes in die vorm bestaan nauwelijks meer.
Schaatsen op natuurijs ‘zit in het hart van de Nederlandse cultuur', stelt de KNSB. ,,Het staat zelfs op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Maar was er nog geen plek waar alle kneepjes van het vak bij elkaar kwamen”, aldus Rens Poelman, voorzitter van de sectie Natuurijs van de schaatsbond. ,,Dat is het belangrijkste wat we gaan doen: het vakmanschap ophalen bij, en delen met, bestaande en nieuwe ijsmeesters. In de komende jaren zal je daardoor zien dat de ene baan in Friesland wat gaat leren van de andere in Zuid-Holland. En dat de techniek die in Brabant wordt gebruikt, ook toepasbaar is in Drenthe.”
Zo’n 450 Nederlandse natuurijsverenigingen gingen op zoek naar nieuwe ijsmeesters:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De Finnen achterna: zo ziet de ouderenzorg van de toekomst eruit
-
PREMIUM19
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUMVideo
Tekort aan ijsmeesters dreigt: schaatsfanaat Pauline zoekt nieuw bloed
Nederlandse natuurijsverenigingen hebben dringend behoefte aan honderden nieuwe vrijwilligers die zich laten opleiden tot ijsmeester. ,,Anders lopen we straks het risico dat het vriest, maar dat er niemand meer is om een natuurijsbaan te openen.” -
PREMIUM4
Kamp van Koningsbrugge-avontuur eindigt al snel voor Marty: ‘Heel lullig, dikke pech’
Hij hongerde zichzelf uit om tijdens het programma zonder eten te kunnen, trainde met zware rugzakken en bereidde zich mentaal voor. Marty Konings (31) uit Sint Willebrord was helemaal klaar voor zijn deelname aan Kamp van Koningsbrugge.Sint Willebrord -
PREMIUM
Amnesty reageert op politiebonden: ‘Extinction Rebellion is vreedzaam, de blokkeerfriezen niet’
De politie maakt zich onterecht kwaad over het niet-vervolgen van ruim 1500 mensen die zaterdag de A12 bij Den Haag blokkeerden, zeggen mensenrechtenorganisaties. De veelgemaakte vergelijking met de blokkeerfriezen op de A7 - waar wel vervolging plaatsvond - gaat volgens hen volledig mank. Wanneer is een snelweg blokkeren straffeloos?
-
MET VIDEO
Wéér explosie bij Suri-Change, verdachte neemt de benen
Rotterdam -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.