Volledig scherm
Een deel van de Brunssummerheide is vandaag afgesloten vanwege een schouw in de zaak die draait om de dood van Nicky Verstappen. © ANP

Schermen en kilometers lint sluiten heide af voor schouw zaak-Nicky Verstappen

De nacht valt over de Brunssummerheide. Politie en het leger hebben eerder vandaag een deel van het gebied afgesloten voor de schouw die de rechtbank daar morgen gaat houden in de zaak-Nicky Verstappen. Kilometers lint en geblindeerd hekwerk moeten pottenkijkers buitenhouden. Mensen die niets te zoeken hebben in het gebied worden weggestuurd en als ze niet gaan, opgepakt. 

Volledig scherm
© ANP

De Brunssummerheide werd vanmiddag vooral nog bevolkt door journalisten die nog snel een kijkje wilden nemen en door militairen en politiemensen die het gebied bewaken en afsluiten. Op de Grote Heiweg, vlakbij de parkeerplaats aan de Toeristenweg, is een commandopost neergezet van waaruit de operatie wordt geleid.

In totaal zijn tachtig tot honderd medewerkers van politie en handhaving actief in het gebied. Defensie wil niet kwijt hoeveel militairen exact ter plekke zijn. „Het is een unicum dat het leger op deze schaal bij een schouw ten behoeve van een rechtszaak wordt ingezet”, zegt Ger Hindriks (luitenant-kolonel der Limburgse Jagers). Dat heeft vooral te maken met de grootte van het gebied en het specifieke terrein dat op plaatsen dicht bebost en geaccidenteerd is.

In totaal is zo’n zes kilometer lint uitgerold om te zorgen dat niemand het bezoek van de rechtbank, het Openbaar Ministerie, verdachte Jos Brech en zijn advocaat en de familie van Nicky kan verstoren. Het is een bijzondere operatie, zegt Bert Vermariën, hoofd ordehandhaving van de Staf Grootschalig Bijzonder Optreden van de politie. „Het is een besloten zitting. We zorgen voor de figuurlijke gesloten deuren.” 

Defensie speurt het gebied af met militairen en apparatuur om te kijken of er ‘mensen en middelen’ zijn die er niet horen. Ze controleert onder meer op verstopte afluisterapparatuur. Langs de Buitenring is ter hoogte van kampeerterrein de Heikop, waarin in 1998 Nicky van het zomerkamp verdween, een geblindeerd hekwerk geplaatst om te voorkomen dat voorbijgangers een blik op het terrein kunnen werpen. Ook de dassentunnels die de natuurgebieden aan weerszijden van de Buitenring verbinden, zijn afgesloten.

Noodverordening

Volledig scherm
© ANP

Voor het gebied is een noodverordening afgegeven die geldt tot morgen 18.00 uur. Iedereen die zonder toestemming binnen het lint komt, wordt aangehouden en desnoods gedwongen het gebied te verlaten. In een iets groter gebied om het afgebakende stuk heen mogen mensen nog wel wandelen, maar zijn drones en camera’s taboe.

De rechtbank gaat morgen ter plaatse kijken op de plek waar in 1998 de tent stond van waaruit de toen 11-jarige Nicky Verstappen uit Heibloem tijdens een jeugdkamp verdween. Ook de plek waar een dag later het lichaam van de jongen werd gevonden - grofweg een kilometer verderop - wordt tijdens de zogeheten schouw bezocht. Verder wordt de plek bekeken waar enkele uren na de gruwelijke vondst de latere verdachte Jos Brech werd aangehouden op zijn fiets. Brech mocht doorfietsen, maar kwam als verdachte in beeld door een groot DNA-verwantschapsonderzoek. Hij werd vorig jaar augustus in Spanje aangehouden. 

Kort geding

De rechtbank wil de speciale zitting op de Brunssummerheide zonder publiek houden. Een kort geding dat meerdere media voerden om de zaak toch openbaar te krijgen, bracht daar geen verandering in. De kortgedingrechter gaf vanochtend aan dat hij de strafrechter niet kan overrulen in deze kwestie.

Na afloop van de schouw gaat de zitting morgen wel in openbaarheid verder binnen de muren van de rechtbank in Maastricht. Naar verwachting begint die zitting om 14.30 uur.

Lees hier het commentaar van hoofdredacteur Hans Nijenhuis terug over het door de pers verloren kort geding. 

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© ANP