Volledig scherm
Nederlanse commando's houden een oefening in Bergen-Hohne. © ANP

Schiettraining Defensie stilgelegd vanwege gasuitstoot vuurwapen

Defensie mag tijdelijk niet oefenen met een nieuw schoudervuurwapen. Bij het afvuren krijgt de schutter veel gas in het gezicht geblazen. Testen moeten eerst uitwijzen hoe schadelijk die gassen zijn.

Dat blijkt uit een bericht van Defensie dat deze krant heeft ingezien. Ook de Dienst Speciale Interventies van de politie, die ingrijpt bij ernstige situaties zoals terreurdreiging, maakt gebruik van het wapen en heeft de training stilgelegd.

Gebruikers van het wapen klagen dat ze bij het afvuren veel dampen in het gezicht krijgen geblazen. Op een schietbaan komt dat achter elkaar voor. Onderzoeksinstituut TNO heeft gemeten of de gasuitstoot van het wapen binnen de geldende norm bleef. Dat bleek het geval.

Aanvullend onderzoek

Nu willen Defensie en de politie aanvullend onderzoek naar de schadelijkheid van de gassen in het lichaam. Daarbij wordt gekeken naar de trainingsomstandigheden, zoals of de schietbaan open of overdekt is.

Tot dat onderzoek is beëindigd, naar verwachting nog deze zomer, is de omscholing naar het nieuwe wapen stopgezet. Defensie en politie besluiten later of onderzoek naar gasuitstoot van andere wapens nodig is.

Het is niet voor het eerst dat er gedoe is over giftige gassen tijdens schiettrainingen. Commando’s oefenden drie jaar lang op een schietbaan in Bergen op Zoom terwijl sinds 2015 geadviseerd was dat niet meer te doen. De afzuiginstallatie was er te zwak, waardoor de militairen te veel kruitdamp inademden.

  1. Grote onrust rond rijschool: leerlingen woest, eigenaar duikt onder ‘na kogel in brievenbus’

    Grote onrust rond rijschool: leerlingen woest, eigenaar duikt onder ‘na kogel in brievenbus’

    Een eigenaar van een rijschool in Zoetermeer is vandaag ondergedoken omdat hij en zijn gezin ernstig bedreigd zouden zijn door klanten. Dat gebeurde vlak nadat het faillissement van zijn rijschool werd uitgesproken. Duizenden leerlingen vrezen hun geld kwijt te zijn. ,,We worden bedreigd met de dood en er liggen kogels in de brievenbus”, stelt Verkeersschool Aalbregt in een verklaring. De politie bevestigt dat er vanmiddag een incident is geweest.