Volledig scherm
Ter illustratie © Robin Utrecht

Scholiere (18) overleden aan meningokokken

Een 18-jarig meisje uit Zevenhuizen is overleden aan meningokokken. De leerlinge van het Coornhert Gymnasium in Gouda werd zondag opgenomen in het ziekenhuis, maar is daar overleden.

Op het Coornhert Gymnasium is geschokt gereageerd op haar plotselinge dood. De school heeft de festiviteiten rond het lustrum deze week geannuleerd. ,,De hele dag hebben leerlingen stilgestaan bij haar overlijden’’, zegt rector Marco Oehlenschläger. ,,Er is een gedenkteken opgezet in een lokaal. Daar liggen bloemen bij. Zoiets organiseert zich organisch.’’

Het meisje was vele jaren lid van volleybalvereniging ZVH in haar woonplaats, maar is daar onlangs gestopt met spelen. Het nieuws van haar overlijden is volgens voorzitter Joke Scheffers-Veerman van ZVH als een bom ingeslagen bij de club. ,,Velen kenden haar en iedereen is er kapot van.’'

Ze zegt verder dat zaterdag bij de wedstrijden gepast wordt stilgestaan bij haar overlijden. ,,Waarschijnlijk in de vorm van een minuut stilte.’’

Meningokokken zijn besmettelijk. Mensen krijgen het door een bacterie. Het gevolg kan een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging zijn. De kans is heel klein dat iemand ziek wordt, nadat hij is besmet. Iedereen die recentelijk heel intensief contact had met de scholiere, is persoonlijk benaderd door het ziekenhuis en/of de GGD Hollands Midden.

Iemand met meningokokkenziekte kan heel snel erg ziek worden. Wanneer diegene ziek wordt, kan dat soms al binnen enkele uren gebeuren. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is twee tot tien dagen. Meestal is dit 3 tot 4 dagen. Maar de kans om na besmetting ziek te worden, is heel klein.

Intensief contact is langer dan vier uur achtereenvolgend intensief contact hebben in hetzelfde huishouden en/of zeer kleine ruimtes, voorbeelden hiervan zijn oppas, logerende vriend(innet)jes, in dezelfde tent slapen, een lange autoreis maken. Een klaslokaal valt hier niet onder.

Gezinsleden en in bijzondere gevallen andere mensen die zéér nauw contact hebben gehad met een patiënt met meningokokkenziekte (ook wel knuffelcontacten genoemd) kunnen antibiotica krijgen om de ziekte en de verspreiding ervan te voorkomen. De GGD of behandelend arts inventariseert wie deze medicijnen nodig heeft.

Klachten

Klachten bij meningokokken kunnen zijn plotseling hoge koorts, suf, hoofdpijn, niet tegen licht kunnen, misselijk, braken, een zere en stijve nek, vooral als je het hoofd voorover buigt, soms komen er hele kleine, rode of paarse vlekjes in de huid. De vlekjes kunnen niet weggedrukt worden. Ze zijn zo groot als een speldenknop.

Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder ziek te worden. De bacterie zit in de neus of keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Iedereen kan meningokokkenziekte krijgen. Het komt het meest voor bij jonge kinderen en bij tieners.

Sinds mei 2018 worden baby’s/ kinderen van 14 maanden en 14 jaar gevaccineerd tegen meningokokken types A, C, W en Y vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. Hiervoor werd alleen tegen type C gevaccineerd. Er vindt komend jaar een campagne plaats voor kinderen ouder dan 14 jaar. In het voorjaar van 2019 ontvangen zo’n 860.000 Nederlandse jongeren een uitnodiging voor een vaccinatie. Het gaat om jongeren die geboren zijn in 2001, 2002, 2003, (een deel van) 2004 en 2005. 

Dit jaar zijn 93 mensen besmet met de snel oprukkende bacterie meningokok, van wie er negentien zijn overleden. Van de 14-jarigen die dit jaar een oproep kregen om zich tegen meningokokken te laten inenten, kwam tot bijna 25 procent niet opdagen. Dat bleek eerder uit onderzoek van deze krant.

  1. Brief aan alle Nederlanders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?
    PREMIUM
    Voorpublicatie

    Brief aan alle Nederlan­ders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?

    Op het moment dat een meerderheid van de Nederlanders overtuigd is van klimaatverandering, grote investeringsfondsen aankondigen niet meer te investeren in fossiele energie en de Tesla Model 3 de meest verkochte auto is, komt bestsellerauteur en De Correspondent-medewerker Rutger Bregman met een alarmerende brief aan alle Nederlanders, gratis in boekvorm verkrijgbaar: Het water komt. Klik hier voor de voorpublicatie.