Schoonmakers vinden bakje met foetus in haven Rotterdam: ‘Niet levensvatbaar’
update | met videoIn het water bij Rotterdam-Heijplaat is vanmiddag het stoffelijk overschot van een foetus gevonden. Direct is de politie een onderzoek gestart. ,,Wat we hebben gevonden, is echt klein. Het is nog geen volgroeide baby’’, legt de politie uit.
Medewerkers van een schoonmaakbedrijf waren woensdagmiddag druk bezig met vissen van zwerfafval uit de rivier, toen ze rond 16.00 uur een bakje zagen drijven. Dat hebben zij uit het water gehaald en geopend. Toen in dat bakje een overleden foetus bleek te zitten, hebben de schoonmakers de politie gealarmeerd.
Zowel de forensische opsporing als tactische opsporing is direct ter plaatse gegaan. Op de kade deden zij in de regen onderzoek op iets wat in gouden folie op de grond lag, half verscholen onder een roestige oude wagon die daar altijd staat opgesteld.
Niet levensvatbaar
De stoffelijke resten zijn geborgen en in een doosje met een doek eroverheen weg gebracht. Ze worden nu elders onderzocht. Dat onderzoek moet uitwijzen hoeveel weken de foetus is en meer informatie opleveren over de herkomst. De politie kon vanavond al wel delen dat de foetus erg klein was en nog niet levensvatbaar - en dus niet ouder dan 24 weken. Medici spreken van een foetus vanaf de achtste week van de zwangerschap tot de geboorte.
,,We hopen dat de moeder zich wil melden", aldus een politiewoordvoerder. ,,Mogelijk heeft zij hulp nodig.”
Inmiddels is ook een buurtonderzoek gestart. De Dokhaven waarin de verdrietige vondst werd gedaan, ligt direct aan de Nieuwe Maas. Het is dus de vraag waar het stoffelijk overschot in het water terecht is gekomen. De vindplek ligt in de buurt van de Onderzeebootloods. Aan de kade zitten bedrijven en het Techniek College Rotterdam. Ook is er een parkeerplaats recht tegenover de plek waar de foetus in het water dreef. ,,Mogelijk zijn er getuigen van wat hier is gebeurd. Misschien hebben geparkeerde auto's iets gefilmd met hun dashcam?", aldus de politie.
Elles Veldmeijer woont heel dichtbij en ze kwam vanavond een bloem leggen bij de vindplek. ,,Ik vind dit zo verdrietig voor de moeder en het kindje", zegt zij. ,,De foetus ligt daar onder een zeiltje in de regen en ik wil het het liefst warm houden.”
,,In het water gooien duidt op een wanhoopsdaad. Je zou het eerder liefdevol begraven’’, reageert Barbara Muller van stichting de Beschermde Wieg die verspreid over Nederland negen vondelingenkamers heeft opgezet. De tiende komt volgend jaar in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis, in samenwerking met het Ikazia. ,,Ik vrees dat deze moeder de zorg heeft gemeden.’’
Babylijkje in plantenbak
Ruim vijf jaar geleden werd Rotterdam opgeschrikt door de vondst van een babylijkje in een plantenbak naast het Nieuwe Luxor Theater op de Kop van Zuid in Rotterdam. De resten waren verpakt in een plastic zak. Hiervan is de moeder nooit achterhaald. De gedachte was dat de moeder mogelijk op een cruiseschip werkte.
Vele jaren geleden werd in een tuin aan de Dordtselaan in Rotterdam-Zuid het stoffelijk overschot van een foetus van 24 weken oud gevonden. Een buurtbewoner zag lichaamsdelen uit een in de tuin liggende plastic zak steken en waarschuwde de politie.
Celstraf na zoekmaken foetus
Uiteindelijk werd de 19-jarige moeder door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld voor het zoekmaken van het lijkje. Zij kreeg vijf maanden voorwaardelijke celstraf als stok achter de deur.
Vanaf 24 weken zijn ouders verplicht om aangifte te doen van de geboorte van een kind, ook als deze dood wordt geboren. Dit staat in de Wet op Lijkbezorging. Ook moet het stoffelijk overschot dan worden begraven of gecremeerd. Op een andere wijze het lichaampje laten verdwijnen, is strafbaar.
In eerste instantie wilde het OM de moeder vervolgen voor moord, maar uiteindelijk was niet zeker of het kindje dood of levend was geboren. De moeder wilde na de bevalling niet dat haar vriend wist dat ze zwanger was geweest.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Organisatie die problemen ouders in toeslagenaffaire moet oplossen dreigt vast te lopen
De organisatie die de problemen van gedupeerde ouders in het toeslagenschandaal moet oplossen, de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT), dreigt volledig vast te lopen. Ook zou er sprake zijn van een angstcultuur. Dat schrijft Nieuwsuur na gesprekken met tientallen medewerkers en oud-medewerkers van de UHT. -
PREMIUM7
Ruim duizend patiënten per jaar krijgen 'onnodig' defibrillator: zorginstituut slaat alarm
Meer dan duizend hartpatiënten per jaar krijgen een interne defibrillator (ICD) terwijl het de vraag is of ze die nodig hebben. Het apparaat helpt niet altijd om overlijden te voorkomen, terwijl wel flinke complicaties kunnen optreden na het implanteren van een ICD. Dat stelt het Nederlands Zorginstituut na onderzoek. Ziekenhuizen zijn daarover niet open genoeg in hun voorlichting. -
PREMIUM8
Juf Ilse (46) was benieuwd wat 2023 zou brengen, maar dan is het plotsklaps over
Wat brengt 2023? Dat is wat Danny Jansen en Ilse van de Kamp uit Tolkamer zich tijdens oud en nieuw afvroegen. Op 7 januari overlijdt ze plotseling. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM6
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
PREMIUM3
Hoe houd je het platteland leefbaar? Stop om te beginnen met termen als ‘de provincie’
Het CDA hield tegenover deze site een warm pleidooi voor investeringen in een leefbaarder platteland, ook al zijn die soms onrendabel. Maar hoe doe je dat? ,,Het begint bij het besef dat dit voor ons land ontzettend belangrijke gebieden zijn.” -
-
-
1
Tachtig procent van de Nederlanders ‘niet echt of helemaal niet’ voorbereid op overstroming
Ruim tachtig procent van de Nederlanders geeft aan niet echt, of zelfs helemaal niet te zijn voorbereid op een overstroming. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Slechts vier procent van alle respondenten denkt dat de kans dat hun eigen woning gedeeltelijk onder water komt te staan in de komende tien jaar groot is. De hulporganisatie noemt de cijfers ‘zorgelijk’. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.