Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Seksspelletjes op basisschool: 'Ze hadden hun broekjes omlaag'

Kinderen van basisschool De Springplank in Den Bosch houden zich mogelijk al maanden bezig met seksspelletjes. De GGD, de politie en andere instanties zijn samen 'volop bezig' om uit te zoeken wat er aan de hand is, valt te lezen in een brief van de school. 

Volgens verschillende ouders betasten de leerlingen van groep 3 en 4 elkaar al maandenlang op de toiletten van de school. Ze nemen elkaars geslachtsdelen in de mond en kijken onder de deuren van de toiletten.

De politie is op de hoogte van de gebeurtenissen en assisteert in het onderzoek dat door de school is gestart.

Van school gehaald

Sommige ouders wachten het onderzoek niet af en dreigen dat ze hun kinderen per direct van school halen. ,,Wij maken ons wél zorgen over onze kinderen!’’, laat een van de moeders boos weten.
Een andere ouder vult aan: ,,Ik wil ook duidelijkheid! Ik heb het gevoel alsof we aan het lijntje gehouden worden.’’

Grensoverschrijdend

Het schoolbestuur van De Springplank spreekt van 'grensoverschrijdend gedrag' in de onderbouw. ,,We hebben hierop direct actie ondernomen", schrijft het schoolbestuur.
Een team van deskundigen, bestaande uit GGD, Juvans school maatschappelijk werk, politie en een vertrouwenspersoon, zijn volop bezig om uit te zoeken wat er aan de hand is en wat ze eraan kunnen doen. 
,,We werken als school aan een veilig schoolklimaat voor kinderen, ouders en onderwijspersoneel’’, zegt de school. Bestuurder Ankie de Laat verzoekt de ouders rustig te blijven en vertrouwen in de school te houden.

Al langer signalen

Volgens Omroep Brabant waren er in januari al signalen dat er wat speelde op de Bossche basisschool. Eén van de ouders beweert dat ze zelf heeft gezien dat twee jonge meisjes op school elkaar betastten.
,,Ze hadden hun broekjes omlaag en zaten aan elkaar”, zegt ze tegen de omroep. Een andere moeder voegt daar verontrust aan toe dat de kinderen ook elkaars geslachtsdelen in hun mond nemen.

Doofpot

Afgelopen vrijdag meldde een andere moeder een ander geval over seksuele handelingen tussen twee jongetjes. De ouders hebben het gevoel dat het schoolbestuur de zaak in de doofpot wil stoppen.

Ouders worden op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen, benadrukt het bestuur in de brief. Veel ouders willen daar niet op wachten en dreigen hun kinderen per direct van school te halen.

Reactie instanties

GGD Hart voor Brabant wil inhoudelijk niet reageren op de casus. ,,Onze medewerkers zijn betrokken bij de zaak, maar voor de rest ligt de woordvoering volledig bij de school zelf’’, aldus een woordvoerster.

De Onderwijsinspectie komt vermoedelijk in de loop van de middag met een reactie.

Experimenteergedrag of dwang

Natuurlijk moet er heel goed uitgezocht worden wat er op basisschool De Springplank in Den Bosch is gebeurd, zegt seksuologe en pedagoge Judith van Duivenboden-Kreijne. ,,Maar met experimenteergedrag door kinderen is in de basis niet zo heel veel mis."

Quote

Met experimen­teer­ge­drag door kinderen is in de basis niet zo heel veel mis.

Seksuologe en pedagoge Judith van Duivenboden-Kreijne.

Zelfs van het door een jong kind incidenteel in de mond nemen van een geslachtsdeel van een leeftijdsgenootje hoeft niet meteen heel problematisch te zijn, zegt Van Duivenboden. ,,Natuurlijk moet je dit niet bagatelliseren. Het is heel goed dat er goed onderzocht wordt wat er op die basisschool precies is gebeurd en hoelang dat heeft geduurd. Maar kinderen kijken met heel andere ogen naar dit soort handelingen. Wij volwassen beschouwen het als iets heel seksueels, voor kinderen is dat anders. Zij hebben misschien per ongeluk iets langs zien komen op internet en spelen dat op die manier na. Natuurlijk begrijp ik dat je hier als ouder van schrikt. Maar het blijft belangrijk om met je kind heel open over het onderwerp seks te communiceren."

Het wordt een ander verhaal als er bijvoorbeeld sprake is van dwang, of van een duidelijk leeftijdsverschil tussen de betrokken kinderen. ,,Dan heb je wel een probleem", zegt Van Duivenboden, bestuurslid bij de stichting Kind & Seksualiteit en eigenaar van Edusex.nl. ,,Daarom is het ook heel belangrijk dat de waarheid in deze zaak boven tafel komt."