De boerderij in Ruinerwold.
Volledig scherm
PREMIUM
De boerderij in Ruinerwold. © Wilbert Bijzitter

Sekte-expert: Logisch dat vijf jongste kinderen Ruinerwold vader blijven steunen

Het is volkomen logisch dat de vijf jongste kinderen van Gerrit Jan van D. hun vader blijven steunen, hoewel justitie hem ervan verdenkt hen gevangen te hebben gehouden en mishandeld. Dat stelt Karin Krijnen, woordvoerder van het meldpunt Sektesignaal. ,,Ze zitten er nog middenin.”

‘Wij kunnen ons niet vinden in de tenlastelegging van onze vader. Dat komt omdat wij een andere ervaring hebben dan onze oudste drie broers en zus. Onze levens hoeven we niet op te pakken, want ons levensdoel is niet veranderd, alleen onze omgeving.’

In hun verklaring laten de vijf jongste kinderen van Ruinerwold-vader Gerrit Jan van D. er geen misverstand over bestaan. Ze steunen hun vader, die in het gevangenisziekenhuis van Scheveningen verblijft, door dik en dun. Niet gek, stelt Krijnen. ,,Ze weten niet beter, zijn volledig geïndoctrineerd. Ze kennen geen andere wereld en zijn niet in staat te beoordelen dat de situatie waarin ze zijn opgegroeid helemaal verkeerd was. Ouders maken de keuze voor een sekte, kinderen worden erin meegesleept.”

Gisteren maakte het Openbaar Ministerie bekend dat vader Van D. wordt verdacht van seksueel misbruik van twee van zijn kinderen. Het misbruik vond niet plaats met de kinderen die op de boerderij gevonden werden, maar met twee van de drie (twee zoons en een dochter) oudste kinderen. Die hebben het ouderlijk huis al eerder verlaten en hebben niet in de boerderij in Ruinerwold gewoond. 

De in totaal negen kinderen zijn het onderling niet meer met elkaar eens, blijkt uit verklaringen die gisteren naar buiten zijn gebracht. De oudste kinderen steunen de rechtszaak tegen hun vader, de vijf jongste kinderen dus juist niet.

  1. Podiumbranche: Einde aan concerten en festivals als 1,5 metersamenleving blijft
    PREMIUM

    Podiumbran­che: Einde aan concerten en festivals als 1,5 metersamen­le­ving blijft

    Het bezoeken van concerten en festivals is in een samenleving waarin we 1,5 meter afstand moeten houden vrijwel onmogelijk. De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) doet om die reden een oproep aan het kabinet om voorlopig alle shows tot nader orde te verbieden. ,,Geef popzalen en festivalorganisaties duidelijkheid zodat ze weer verder kunnen, anders betekent dit voor hen het einde”, meldt directeur Berend Schans aan deze nieuwssite.