Volledig scherm
PREMIUM
© ANP XTRA

Slachtoffers misdrijven willen meer privacy: ‘Gevoelige foto's belanden bij dader’

VIDEOTe vaak belanden gevoelige gegevens van slachtoffers op straat. Politie, justitie en rechters moeten meer oog hebben voor privacy, zodat adressen of medische informatie niet bij de verdachte terechtkomen, vindt Slachtofferhulp Nederland. De stichting eist actie.

Slachtofferhulp Nederland trekt vandaag aan de bel bij het kabinet en biedt een ‘witboek’ aan met allerlei maatregelen. Zo moeten namen van minderjarige zedenslachtoffers makkelijker anoniem kunnen blijven, moeten agenten bij de aangifte direct aanbieden een anoniem huisadres op te geven, moeten (gedeelten van) gevoelige strafzaken vaker achter gesloten deuren plaatsvinden en overbodige medische gegevens niet meer in het dossier terechtkomen.

,,Soms worden mensen opnieuw slachtoffer na een misdrijf”, zegt Rosa Jansen, voorzitter van Slachtofferhulp Nederland. ,,Dan komt hun adres bijvoorbeeld in het dossier terecht, en dus ook bij de verdachte. Dat geeft een heel onveilig gevoel, als je mishandeld bent door die persoon. Ook belanden er gevoelige foto’s bij de daders.”

Bekijk hieronder een item uit de Ochtend Show to go over dit onderwerp.

Gesloten deuren

De stichting weet niet precies hoe vaak het misgaat met de privacybescherming, maar merkt wel dat het veel slachtoffers bezighoudt. Om de praktijk te verbeteren, hoeft de wet niet veranderd te worden, zegt Jansen: ,,Het gaat erom dat professionals zich bewust zijn van de gevoeligheid. Dat je als agent dus direct aanbiedt het adres te wijzigen, domicilie kiezen heet dat. En dat je als rechter een verzoek voor een zitting achter gesloten deuren snel behandelt, of dat je als officier van justitie de namen van heel jonge misbruikslachtoffers vervangt door nummers. Het kan echt wel, we kennen de goede voorbeelden.”
(Artikel gaat verder na de foto)

Rosa Jansen, bestuursvoorzitter van Slachtofferhulp Nederland.
Volledig scherm
Rosa Jansen, bestuursvoorzitter van Slachtofferhulp Nederland. © Angeliek de Jonge

Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) steunt het uitgangspunt van de stichting ‘van harte’, laat hij via een woordvoerder weten. ,,Met de rechtspraak en het OM zijn we bezig om te zorgen dat we slachtoffers ook tijdens het strafproces zo goed mogelijk kunnen beschermen.” Sinds vorig jaar hebben slachtoffers meer invloed op wat er in het dossier terechtkomt, ook is het aantal slachtoffer-coördinatoren bij het OM verdubbeld, meldt Dekker. ,,Maar bij sommige plannen van Slachtofferzorg lopen we tegen praktische obstakels aan, bijvoorbeeld omdat het aanpassingen in de ict-systemen vergt. Daar wordt momenteel hard aan gewerkt.” Zo is het nu nog niet mogelijk om adresgegevens automatisch te anonimiseren.

Hoe zorg je ervoor dat je gegevens beschermd worden na een misdrijf? Loes* vertelt erover: ‘Mijn naam werd omgeroepen (...) ik vind het doodeng’.