Volledig scherm
PREMIUM
De blonde labrador Salto trof samen met de Mechelse herder Power (Girl Power Signi, op de foto) van Stichting Signi Zoekhonden het autowrak met daarin het lichaam van Anneke Nevels aan. © Norbert Dikkeboom/Stichting Signi Speurhonden

Speurneuzen Salto en Power vinden vermiste Anneke (55): 'Ze had jaren op bodem kunnen liggen’

De blonde labrador Salto en de Mechelse herder Power zorgden gisteravond voor de ontknoping in de vermissingszaak rond Anneke Nevels (55) uit het Drentse dorp Erica. De honden wist dankzij hun reukvermogen de sinds eind vorige maand vermiste vrouw op te sporen in het Stieltjeskanaal. ,,Het is de vraag of ze anders gevonden zou zijn. Ze had tientallen jaren op de bodem kunnen liggen.”

Volledig scherm
De blonde labrador Salto. © Norbert Dikkeboom/Stichting Signi Speurhonden
Volledig scherm
Het gevonden autowrak. © Norbert Dikkeboom/Stichting Signi Speurhonden

De vrouw vertrok op woensdag 30 oktober midden in de nacht uit haar woning, ze nam - gekleed in een pyjama en roze Crocs - haar grijskleurige Peugeot mee en was sindsdien spoorloos. Naast de Drentse politie vroegen ook eenheden in Overijssel massaal aandacht voor de vermissing. Het opsporingsbericht van de politie werd op Facebook duizenden keren gedeeld.

De zaak van de vermiste Nevels viel ook Stichting Signi Zoekhonden op. ,,Er waren allerlei elementen in deze zaak waaruit we uit ervaring konden concluderen dat dit niet goed afgelopen kon zijn. Daarop hebben we bij de politie aangegeven dat we gingen zoeken”, verklaart woordvoerder Norbert Dikkeboom, die gisteren bij de vondst betrokken was.

En met succes. Vorig weekend trof het vrijwillige zoekteam twee auto’s in het water aan, eentje in het dorp Erica zelf en eentje net daarbuiten. De eerste auto bleek vorig weekend niet het voertuig dat ze zochten. Aan de andere auto kwamen ze dat weekend niet toe. Gisteren wel.

,,We hebben de honden voorop de boot staan, die zijn getraind in het lokaliseren van een stoffelijk overschot”, legt Dikkeboom uit. ,,Want de geur van iemand die onder water ligt is wel degelijk te ruiken. Iemand gaat ontbinden en de gassen komen naar het wateroppervlakte toe. Dat verwaait en dat pikken onze honden op. Op het moment dat ze de sterkste geur ruiken, springen ze overboord.”

Dat is precies wat honden Salto en Power deden. Voor het team dat met hen mee was, was dat genoeg om met sonarapparatuur het gebied uit te kammen. Ze troffen inderdaad een auto aan. ,,We hebben onze duikers ingezet om te kijken of het om de auto ging die we zochten. Binnen een minuut kwamen ze weer boven. De kleur en het kenteken klopten. En er lag een lichaam in.”

Daarop werd de politie ingeschakeld en het voertuig boven water gehaald. Rond middernacht kwam de bevestiging dat het inderdaad om de vermiste 55-jarige vrouw ging.

 1. ‘Afperser bombrief lijkt zorgvuldig en doet er alles aan om anoniem te blijven’
  PREMIUM

  ‘Afperser bombrief lijkt zorgvuldig en doet er alles aan om anoniem te blijven’

  Een papieren zakje met een aanzicht van Delft, een 9 volt-batterij en een opmerkelijke handtekening. Het zijn drie sporen die de afperser achterliet in tien bombrieven. De politie hoopt dat iemand aanslaat op deze opvallende combinatie en hen zo dichter bij de dader brengt. Maar waarom gebruikte de dader juist dit? Deze afperser lijkt zorgvuldig en doet er alles aan om anoniem te blijven, zeggen experts.
 2. Rechter: ‘Vervolging IS-verdachte stopzetten als terughalen te lang duurt’

  Rechter: ‘Vervolging IS-verdachte stopzetten als terughalen te lang duurt’

  De vervolging van Syriëgangster Ilham B. uit Gouda moet worden stopgezet als het ministerie van Justitie niet kan aantonen dat het zich inspant om de vrouw terug te halen naar Nederland. Dat stelt de rechtbank Rotterdam vanmiddag. Daarmee zouden B. en tientallen andere Nederlandse jihadisten mogelijk hun straf ontlopen als ze ooit terugkomen naar Nederland, aangezien ze niet twee keer voor hetzelfde feit kunnen worden vervolgd.