Staatsbosbeheer beschermt bijzonder plantje met hek

Met een speciale korf beschermt Staatsbosbeheer in een natuurgebied bij Lochem een zeldzaam plantje: het valkruid. Dit om te voorkomen dat dieren het plantje opeten. Maar ook mensen mogen niet in de buurt komen. Dat meldt Omroep Gelderland vandaag.

Het valkruid, ook wel wolverlei of arnica genoemd, groeit in het Stelkampsveld bij Lochem. Daar groeien ook andere zeldzame planten, zoals de nachtorchis en de Spaanse ruiter. Het is een relatief nieuw natuurgebied in de gemeente Lochem.

Twintig jaar geleden werd het omgevormd van boerenland naar natuurgebied. Overigens meldt Staatsbosbeheer ook de groei van valkruid in een ander gebied: Het Holtingerveld, een voormalig militair oefenterrein bij Havelte. 

Volledig scherm
Valkruid © Wikipedia/CC: Bernd Haynold
  1. Zorgen na vondst Anja Schaap: ‘Doodsoorzaak mogelijk nooit duidelijk’
    PREMIUM

    Zorgen na vondst Anja Schaap: ‘Doodsoor­zaak mogelijk nooit duidelijk’

    Het wordt voor pathologen een enorm karwei om de exacte doodsoorzaak van Anja Schaap vast te stellen. Dat meldt Frank van de Goot, de bekende patholoog van Nederland. ,,Deze vrouw heeft waarschijnlijk zo lang in het water gelegen dat eventuele oppervlakkige verwondingen als krassen en bulten al verloren zijn gegaan. Is ze door verstikking om het leven gekomen, dan kun je dat al helemaal niet meer vaststellen.”