Lili en Howick willen niets liever dan dat hun moeder ook in Nederland mag blijven.
Volledig scherm
Lili en Howick willen niets liever dan dat hun moeder ook in Nederland mag blijven. © anp

‘Staatssecretaris laat moeder Lili en Howick in stilte toe tot Nederland’

Armina Hambartsjuan, de moeder van de in Nederland opgegroeide Armeense asieltieners Lili (12) en Howick (13) die na lang juridisch getouwtrek en een waar mediacircus toch hier mochten blijven, zou achter de schermen strijd voeren met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Moeder Armina werd wel uitgezet, maar hoopt via gezinshereniging terug te kunnen keren.

Nadat de tieners in september, de dag voor hun uitzetting, wegliepen en er in de pers werd gerept over een ‘klopjacht’, besloot staatssecretaris Mark Habers dat Lili en Howick alsnog in Nederland mogen blijven. Beiden kwamen ras weer boven water, maar hun moeder werd een jaar eerder al teruggestuurd naar Armenië.

,,Ik kan het niet geloven’’, reageerde Hambartsjuan op het nieuws over haar kinderen. ,,Ik hoor het wel, maar ik kan het gewoon niet geloven. Zij mogen blijven waar ze thuishoren. Ik ben een gelukkige moeder.’’ Wat de beslissing voor haar betekent is op dat moment allerminst duidelijk. Lili en Howick spreken de hoop uit ooit weer als gezin samen te kunnen zijn.

Met z'n drieën

Moeder Armina in Armenië met een schilderij dat ze van Lili heeft gemaakt .
Volledig scherm
Moeder Armina in Armenië met een schilderij dat ze van Lili heeft gemaakt . © AD Rachel Kommer

,,Als dit kan, kan dat ook. Maar hoe lang het gaat duren, is ook een een groot vraagteken voor ons’’, zegt Howick in een interview met deze krant. ,,Onze droom is wel dat we uiteindelijk met zijn drieën hier samen kunnen leven.’’ De advocaat van moeder Armina, Patricia Scholtes, geeft aan een verzoek tot gezinshereniging zo snel mogelijk te zullen indienen.

Nu de kinderen wel een verblijfsvergunning hebben zou de terugkeer van hun moeder slechts een kwestie van tijd moeten zijn. Bescherming van het gezinsleven is in Nederland een belangrijk recht. . ,,Het kan snel gaan, maar ik verbaas me nergens meer over na alles wat er in deze zaak is gebeurd. Ik kan alleen maar hopen dat de instanties welwillend met dit verzoek omgaan’’, zegt Scholtes.

Samen Kerstmis vieren

Armina en medestanders voeren momenteel achter de schermen de druk op om snel gezinshereniging te krijgen, meldt De Telegraaf. Een gezamenlijke kerst in Nederland zou er volgens een betrokkene echter nog niet in zitten. De door de moeder aangeleverde documenten zouden niet voldoen, omdat er gegevens ontbreken. Volgens Scholtes is er ‘niets mis’ met de aanvraag.

Eerder deze week beschuldigde de jurist bij RTL Nieuws de IND ervan de aanvraag ‘onderop de stapel’ te hebben gelegd. Hoewel een bron binnen de coalitie tegen de krant zegt dat ‘alles op alles’ wordt gezet om de moeder snel hier te brengen, is het onduidelijk op welke termijn Armina wél naar Nederland komt. Volgens deskundigen zou gezinshereniging echter geen vanzelfsprekendheid zijn.

Wegens het inzetten van Harbers discretionaire bevoegdheid in geval van Lili en Howick zouden de kinderen geen status hebben die automatisch recht geeft op asiel. Een bron binnen Justitie denkt daarom dat Harbers de moeder ‘in stilte’ toelaat. ,,Als dit voor de rechter komt, dreigt opnieuw een mediacircus, daar zal Harbers geen zin in hebben”, meent de anonieme magistraat.

Bekijk hier een interview met de moeder van Lili en Howick over haar droom om haar kinderen te zien: