Staking voorbij, maar chaos blijft op Schiphol: reizigers boos om tientallen geannuleerde vluchten
Grondmedewerkers van KLM hebben zaterdagochtend op Schiphol urenlang het werk neergelegd. Dat leidde tot lange rijen en tientallen geannuleerde vluchten. Reizigers klagen over de chaos op de luchthaven. Hoewel de staking voorbij is, roept Schiphol reizigers op niet meer naar de luchthaven te komen.
De wilde staking kwam op het drukste moment op de luchthaven in jaren. Zaterdag reizen 195.000 passagiers via Schiphol. Dat leidt al tot lange wachtrijen, vanwege personeelstekorten. Ook is vanwege onderhoud aan twee landingsbanen het aantal vluchten beperkt. Een wilde staking wil zeggen dat die niet door de vakbond is georganiseerd.
De staking van KLM-medewerkers op Schiphol liep rond het middaguur af. Dat zegt Joost van Doesburg, campagneleider Schiphol bij vakbond FNV. De boze medewerkers van KLM hebben ook gesproken met operationeel directeur René de Groot van de maatschappij. Niet bekend is of daar toezeggingen zijn gedaan.
Het personeel, dat vliegtuigen laadt en lost, vreest zijn baan kwijt te raken omdat de luchtvaartmaatschappij een deel van het werk wil uitbesteden. De grondmedewerkers stopten om 6.00 uur met werken. Dat betekent dat vliegtuigen van KLM niet worden geladen en gelost, of van en naar de gate gebracht worden. Dat leidde direct tot vertragingen van KLM-vluchten oplopend tot een half uur en een groot aantal gatewijzigingen. Ook zijn er tientallen vluchten geannuleerd.
‘Niet verantwoord’
Eerder vanmorgen riep Schiphol KLM-reizigers op tenminste drie uur van te voren aanwezig te zijn, in plaats van de standaard twee uur. Inmiddels vragen ze reizigers helemaal niet meer naar de luchthaven te komen. Met het oog op de veiligheid is verdere toestroom van passagiers niet verantwoord, volgens de luchthaven. Het gaat om passagiers voor alle vluchten, dus ook de vluchten die niet door KLM worden uitgevoerd. De oproep geldt in ieder geval voor mensen die voor zaterdag 15.00 uur zouden vertrekken. Reizigers wordt geadviseerd om contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappijen.
,,Vanwege de staking op Schiphol en de daarbij komende veiligheidsredenen zijn op dit moment de afritten bij Schiphol van de A4 Den Haag - Amsterdam in beide richtingen dicht’’, aldus Rijkswaterstaat. De Koninklijke Marechaussee staat bij de afritten om mensen terug de snelweg op te sturen. Volgens een woordvoerder zorgt de afsluiting nog niet voor grote files. ,,Er is een kleine opstopping, maar het valt mee met hoe druk het is.”
Bij het loket voor internationale treinreizen staat een lange rij. Deze mensen proberen met de trein naar Frankrijk of Duitsland te reizen nadat hun vlucht werd geannuleerd. Ook staat er een rij van honderden meters voor een van de vertrekhallen. De rij loopt door tot buiten het gebouw van de luchthaven. Mensen worden via één ingang binnengelaten.
De Koninklijke Marechaussee meldt dat de situatie op Schiphol ‘stabiel’ is. Er hebben zich nog geen incidenten voorgedaan, aldus een woordvoerder van marechaussee. De organisatie houdt de drukte goed in de gaten. ,,Als er bijvoorbeeld brand uitbreekt moeten we wel iedereen in veiligheid kunnen brengen.” De situatie wordt op dit moment nog niet als onveilig beschouwd.
Uitbesteed
,,Donderdagavond ontvingen de grondmedewerkers een mail, met daarin de mededeling dat platformwerkzaamheden deels worden uitbesteed aan een andere afhandelaar”, zegt bestuurder Joost van Doesburg van FNV Luchtvaart.
Uit een app van KLM aan het grondpersoneel blijkt dat het gaat om uitbesteding van een deel van de werkzaamheden in de meivakantie en de zomer aan Viggo, dat vorig jaar op Schiphol neerstreek. Maar het werk blijft uitgevoerd worden onder KLM-leiding.
‘De verschillende maatregelen die we hebben genomen om de bezetting zo snel mogelijk te verhogen, blijken niet voldoende’, schrijft KLM in een app aan het grondpersoneel. ‘Er stromen nog steeds onvoldoende mensen in en het ziekteverzuim is nog steeds hoog.’
De afhandelingstak van KLM is de grootste afhandelaar op Schiphol en goed voor de afwikkeling van ongeveer de helft van alle vluchten. Volgens FNV is KLM de grootste, maar betalen ze de medewerkers ook het minst en delen ze het minst aantal vaste contracten uit. ,,Volgens de medewerkers wordt dat veroorzaakt door de zeer slechte arbeidsvoorwaarden, het lage loon en alleen flexibele contracten. Daar weigert KLM iets aan te doen.”
Vorig jaar stapte KLM-dochter Transavia al over van het moederbedrijf naar de Nederlandse afhandelaar Viggo. Dat werd daarmee de achtste afhandelaar op de luchthaven. De onderlinge concurrentiestrijd tussen die bedrijven leidt er volgens FNV al jaren toe dat de arbeidsvoorwaarden slecht zijn en de lonen laag.
Chaos
Reizigers spreken op Twitter van ‘een chaos’ op de luchthaven. ‘Chaos op Schiphol op drukste dag in jaren na wilde staking KLM-personeel. Ja leuk, toeristen pesten. Laat ze gewoon cargo vliegtuigen blokkeren’, schrijft eentje. ‘Ik ben op #Schiphol. Wat een chaos. Door de flitsstaking van bagagepersoneel zijn alle vluchten vertraagd. Reizigers wordt nu opgeroepen om de trein te nemen (zonder bagage dus)’, schrijft Carolien Vader uit Amsterdam.
Volgens Daan Özgök uit Groningen is het erg druk op de luchthaven. ‘Schiphol is bereikt, nu zorgen dat we het ✈️ in komen. Er is nog genoeg tijd maar de luchthaven puilt uit’, schrijft hij bij een foto van rijen wachtende reizigers voor de incheckbalies van KLM.
Een verslaggever van NH Nieuws meldt: ‘De traverse tussen Vertrek 3 en 2 op Schiphol is nokvol. KLM/Delta-reizigers moeten dus in 3 aansluiten om in 2 in te checken. Staking wordt niet omgeroepen.’
‘Echt. Alle platformmedewerkers in ILLEGALE STAKING. Jullie moeten allemaal worden ontslagen of verantwoordelijk worden gehouden’, reageert reisblogger Chris W. misnoegd in het Engels.
‘Er zitten hier genoeg mensen op #schiphol om de bagage zelf af te handelen van #klm. De wachtende klanten willen best even helpen…’, tweet Paul de Ruijter uit Amstelveen.
Informatie delen
Een woordvoerder van de luchthaven benadrukt dat medewerkers proberen zo goed als het kan reizigers bij te staan door informatie te delen en ze naar de gate te helpen.
Schiphol wijst erop dat in de sector al structureel sprake was van personeelstekorten. Dat is het geval bij bijvoorbeeld de beveiliging en de afhandeling van passagiers en bagage. Door de coronacrisis werd er twee jaar lang veel minder gevlogen. Daardoor waren er ook veel minder mensen nodig. Het lukt de bedrijven op de luchthaven niet om die mensen weer terug te krijgen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Drama in metro Rotterdam: passagiers zien hoe ‘vernederde’ man zijn ex met vleesmes aanvalt
Een ruzie tussen twee exen leidde afgelopen mei tot een steekpartij midden in een rijdende Rotterdamse metro. Medepassagiers, onder wie kinderen, waren volgens justitie getuige van de confrontatie die een 32-jarige vrouw bijna het leven kostte. ,,Hij stak als een wildeman.” -
PREMIUM1
Robots nemen het roer over in de bouw (en dat is nog maar het begin)
Lossen bouwrobots de woningnood op? Daar lijkt het wel op. Het aantal bouwbedrijven dat robots omarmt, explodeert. De belofte klinkt enorm. Robots bouwen sneller, beter, goedkoper, duurzamer, verspillen veel minder en werken dag en nacht. Deskundige Rik Grasmeijer uit Veessen: ,,Een paar jaar geleden waren we bang dat robots onze banen zouden overnemen. Nu hopen we dat dat gebeurt.” -
Spaanse vrouw (52) beschuldigt Dance Valley-baas Brian B. van verkrachting
Een 52-jarige Spaanse vrouw beschuldigt de Nederlandse dance-ondernemer Brian B., eigenaar van de United Dance Company (UDC), ervan haar in april in haar woning in Madrid te hebben verkracht. De 49-jarige B. uit Edam is diezelfde avond door de politie gearresteerd en heeft volgens de vrouw ongeveer een maand in een Spaanse cel gezeten. Dat laatste heeft justitie in Spanje nog niet bevestigd. -
PREMIUM28
Acute kiespijn ’s nachts? Als Apeldoorner wacht je dan een flinke rit: ‘Wist niet wat ik hoorde’
Acute kiespijn of tandpijn? Tand afgebroken of een kroon uitgevallen? Als inwoner van Apeldoorn ben je voor spoedhulp buiten de reguliere openingstijden sinds 1 juli veroordeeld tot een rit naar Deventer. ,,Ik wist niet wat ik hoorde”, is Apeldoorner René Heus nog altijd stomverbaasd. -
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract.
-
PREMIUM
Onderzoekers kijken machteloos toe: ‘Nu ook roofvogels dood door vogelgriep’
De bruine kiekendief die met stuiptrekkingen op de grond ligt. Het is afschuwelijk om te zien en tóch zette vogelonderzoeker Dirk van Straalen (38) de beelden ervan op Twitter. De vogelgriep grijpt hard om zich heen in Nederland en ook wilde vogelsoorten worden keihard getroffen. En dat moet iedereen weten, vindt hij. ,,Normaal zijn we in het broedseizoen bezig met het in kaart brengen van nieuw leven, nu met het in kaart brengen van de dood. Dat gaat onder je huid zitten.’’ -
Undercover
Rechtbank: Politie mocht ex-bajesklant laten aanpappen met Hells Angels en drugstransport onderscheppen
De politie Noord-Nederland mocht in een groot onderzoek naar internationale drugshandel vanuit Friesland een voormalige bajesklant als infiltrant gebruiken. Dat heeft de rechtbank Leeuwarden vandaag geoordeeld. -
PREMIUM
Waarom je wel en niet je huis zou moeten verhuren
Je kunt er een aardige bijverdienste aan hebben, maar het idee dat er vreemden in je bed slapen is voor jou misschien een stap te ver. De voors en tegens van je huis verhuren.
11 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRobert Snel
Marianne Klaasen
JM SCHINKEL
Erik Biesemaat
W. Kloppenburg