Volledig scherm
Paasvuur © Reinier van Willigen

Stankoverlast vanwege paasvuren en oostenwind: ‘Echt zo goor, het stinkt buiten naar verbrand plastic’

De paasvuren die vlak over de grens met Duitsland zijn aangestoken, zorgen door een oostenwind voor stankoverlast in delen van het land. Vooral de noordoostelijke provincies lijken last te hebben van de vreugdevuren in Duitsland. 

Zo vraagt Brigit zich af of er iets ‘staat te smelten?’ in Zwolle.  ‘Echt zo goor, het stinkt buiten naar verbrand plastic. En niet een klein beetje. Je kunt gewoon niet normaal buiten lopen’, tweet Rianne Jacobs uit Biddinghuizen. En zij zijn niet de enige die klagen:

Zowel de Veiligheidsregio IJsselland en Noord- en Oost-Gelderland zijn op de hoogte van de stank. ‘Een #oostenwind en #paasvuren vlak over de grens in Duitsland zorgen voor een #brandlucht in onze regio. Dit is bij ons bekend, mocht u ondanks deze brandlucht toch brandvermoeden dan kunt u natuurlijk altijd 112 bellen’, meldt IJsselland op Twitter. 

In het noorden en oosten van Nederland is het een eeuwenoude traditie, de gigantische paasvuren die op eerste of tweede paasdag worden ontstoken. In veel gemeenten gaat dit jaar het feest niet door. Het is de droog en de kans op brand is te groot. 

Toch gaan in sommigen gemeenten de paasboakes wel in de fik. Weliswaar in afgeslankte vorm. In Schalkhaar omzeilen ze het paasvuurverbod op een creatieve manier: daar kijken ze naar paasvuren op een digitaal scherm.  Benieuwd welke paasvuren dit jaar (in afgeslankte vorm) doorgaan? Hier vind je een overzicht

 1. Charly Luske, René van Kooten en Anne Kuik in de Ochtend Show to go

  Charly Luske, René van Kooten en Anne Kuik in de Ochtend Show to go

  Boze Zeeuwen gaan morgen op weg naar Den Haag om hun onvrede te uiten over staatssecretaris Barbara Visser en haar besluit om de verhuizing van de marinierskazerne in Vlissingen af te blazen. Verslaggever Ernst Jan Rozendaal is bij ons te gast om daarover te praten. Ook acteurs René van Kooten en Charly Luske schuiven aan om te vertellen over hun nieuwe voorstelling Jesus Christ Superstar in Concert. De Ochtend Show to go wordt morgen gepresenteerd door Hila Noorzai en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op deze site.
 2. ‘Afperser bombrief lijkt zorgvuldig en doet er alles aan om anoniem te blijven’
  PREMIUM

  ‘Afperser bombrief lijkt zorgvuldig en doet er alles aan om anoniem te blijven’

  Een papieren zakje met een aanzicht van Delft, een 9 volt-batterij en een opmerkelijke handtekening. Het zijn drie sporen die de afperser achterliet in tien bombrieven. De politie hoopt dat iemand aanslaat op deze opvallende combinatie en hen zo dichter bij de dader brengt. Maar waarom gebruikte de dader juist dit? Deze afperser lijkt zorgvuldig en doet er alles aan om anoniem te blijven, zeggen experts.