Volledig scherm
Marcel Mos met zijn bijzondere vangst bij Neeltje Jans © Marcel Mos

Steeds meer en grotere haaien in de Oosterschelde

Amateurvisser Marcel Mos voelde zich maandag een ‘happy ventje’. Uit het water bij Neeltje Jans in Zeeland trok hij een gladde gevlekte haai van 116 centimeter omhoog. Er zitten steeds meer én grotere haaien in de Oosterschelde en Noordzee. 

Het was de eerste haai van dit seizoen voor Marcel Mos. Sinds drie jaar vist de sportvisser uit Zwartewaal gericht op haaien en doet hij mee met Sharkatags. Dat is een project onder organisatie van Sportvisserij Nederland, waar bij gevangen haaien een zendertje wordt bevestigd om ze te volgen. ,,Weet je wat ik raar vind? Die getagde haaien vang ik nooit. Wel veel zenderloze haaien. Ze worden ook steeds groter. Een vriend van mij ving er vorige week één van 1.33 meter. De weervissers op de Oosterschelde halen 1.80 meter grote haaien uit hun netten. Dat gaat dan meestal om ruwe haaien die vis eten”, aldus Mos.

De gevlekte haai die Mos gisteren ving, mat 116 centimeter. ,,Ik heb er best wel even werk aan gehad om haar binnen te krijgen. Toen dat was gelukt heb ik de vis gefotografeerd en weer teruggezet. Door de golfslag met branding ging dit nog niet heel gemakkelijk. Maar hij zwemt weer. Verder geen vis meer kunnen vangen”, aldus Mos die een forellenvijver heeft voor zijn werk. Op zijn vrije maandagen is hij veel met hengel aan de waterkant te vinden.

Ongevaarlijk

De gevlekte gladde haai heeft stompe tanden en jaagt voornamelijk op kreeftjes en krabben. ,,Die zien we vaker buiten de kering, zwemmend vanuit de Noordzee. Hij is ongevaarlijk. Bij een temperatuur van boven de 14 graden komt ie naar boven. In het naseizoen verdwijnt hij naar diepere wateren.

Sjef Mathijssen werkt samen met Sportvisserij Nederland. In zijn charterboot, samen met negen andere bootjes, vaart hij op 15 juli met uitgenodigde instanties als het WereldNatuurFonds aan boord naar Neeltje Jans om daar puur op haaien te vissen en ze te taggen. ,,De mannetjes uit het noorden en de vrouwtjes uit het zuiden komen daar samen om te paaien. In de zomer zitten er massaal jonkies in de Oosterschelde. Charterbootjes hebben er soms wel 60 aan boord. Andere vissoorten zitten er amper meer, maar de haaien steeds meer”, zegt Mathijssen.