Steeds minder voorstanders voor groei Nederlandse luchtvaart
De laatste twee jaar staan steeds minder Nederlanders achter de wens van de luchtvaart om meer te gaan vliegen. Nu is 14 procent van de Nederlandse bevolking een voorstander van het invoeren van meer vluchten, twee jaar geleden was dit nog 35 procent.
Delen per e-mail
Ook zijn nu steeds meer mensen voor een krimp van de luchtvaart. In 2018 wilde een kwart van de Nederlanders dat er minder gevlogen werd, nu is dat bijna de helft van de bevolking. De negatieve impact van de luchtvaart op het milieu wordt door tegenstanders van de groei als voornaamste reden genoemd. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door Motivaction, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Het ministerie werkt aan de Luchtvaartnota, de langetermijnvisie op luchtvaart voor de komende dertig jaar. De resultaten van het onderzoek worden onder meer gebruikt om besluiten te maken over het verduurzamen van de luchtvaart.
Verduurzaming
Er is veel draagvlak voor het verduurzamen van de luchtvaart. Acht op de tien Nederlanders zegt dat zuinigere en stillere toestellen een bijdrage zouden kunnen leveren aan het ontlasten van het milieu. Ook wordt het verduurzamen van vliegtuigmaatschappijen en vliegvelden als een belangrijke oplossing gezien.
Ongeveer driekwart wil dat luchtvaartmaatschappijen verplicht worden om schone en duurzame brandstoffen te gebruiken. Een minderheid van de bevolking (44 procent) zegt daarnaast positief tegenover de mogelijke invoering van een vliegtaks te staan. Steun voor de maatregel, die mensen zou moeten stimuleren milieubewuste keuzes te maken, is de afgelopen twee jaar licht gegroeid.
Voorstanders voor de groei van het aantal vluchten zeggen dat de ontwikkeling van de luchtvaart belangrijk is voor Schiphol en KLM, wat weer een positieve invloed heeft op onze economie en werkgelegenheid.
Vlieggedrag
Drie op de tien mensen die wel eens op vliegvakantie gaan of familie met het vliegtuig bezoekt zeggen zich tijdens de coronacrisis meer te zijn gaan beseffen hoe schadelijk vliegen is voor het milieu. Een derde stelt dat ze nu zien dat ze prima zonder vliegreizen kunnen.
Toch is het maar de vraag of dit de komende jaren enige invloed heeft op ons vlieggedrag. De mensen die twee jaar geleden de wens hadden minder te gaan vliegen, bleken dit over het algemeen namelijk niet te hebben gedaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Kabinet draait KLM met maatregelen de nek om’
Met de nieuwste eisen over coronatesten voor inkomende vluchten tekent het kabinet mogelijk het doodvonnis voor KLM. Dat zegt vakbond De Unie. ,,Tussen neus en lippen heeft het kabinet vandaag misschien wel het ontslag aangekondigd van duizenden KLM’ers.” -
PREMIUM
Dit is waarom de Britse variant alle alarmbellen af laat gaan
Doorrekeningen met de Britse variant leveren zulke alarmerende cijfers op, dat langer afwachten met ingrijpen niet langer verantwoord wordt geacht. Als er nu niets gebeurt, dreigt een oncontroleerbare uitbraak. In april kunnen dan meer dan 50.000 mensen per dag besmet raken, tien keer zoveel als nu. -
Nederlanders zoeken naar creatieve uitwegen nu avondklok nadert: 'Wiens hond kan ik lenen?’
Het kabinet stelt morgen vrijwel zeker een avondklok in tussen 20.00 uur 's avonds en 04.00 uur 's ochtends, als extra maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus. Om 's avonds tóch een wandelingetje te kunnen maken, komen Nederlanders nu met creatieve 'oplossingen'. -
KLM vreest schade door extra beperking nachtvluchten kabinet
Luchtvaartmaatschappij KLM is niet te spreken over een extra beperking voor nachtvluchten die in de definitieve luchtvaartnota van het kabinet is opgenomen. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) wil dat er aanzienlijk minder vluchten in de nacht plaatsvinden, en die mogen niet worden verschoven naar de vroege ochtend of late avond. KLM vreest door die laatste eis voor het eigen verdienmodel. -
PREMIUM
Zorgen om mentale gezondheid bij avondklok: ‘De boel wordt thuis op spanning gezet’
Psychologen maken zich ernstige zorgen over de mentale gezondheid van Nederlanders als de avondklok wordt ingevoerd. Vooral alleenwonenden en gezinnen in kleine ruimtes staat een grote uitdaging te wachten.
-
PREMIUM
BzV-boerin Steffi wil ‘ruiterhotel’ bouwen: ‘Het liefst tot mijn pensioen iets doen met paarden’
De Boekelse Steffi Verhagen (30), bij veel Nederlanders vooral bekend van haar deelname aan Boer zoekt Vrouw, wil bij haar paardenbedrijf aan Rietven in Boekel een soort ruiterhotel realiseren met uiteindelijk in totaal tachtig bedden, een kleinschalige eetgelegenheid en vergaderruimtes. -
PREMIUM
Langer wachten tussen twee coronaprikken, kan dat zomaar?
Door anders om te gaan met de vaccinvoorraden en met de periode tussen de twee prikken wil het kabinet sneller gaan inenten tegen het coronavirus. De mitsen en maren op een rij. -
Negen passagiers willen met valse coronatest naar Marokko
Negen passagiers die vanmorgen naar Marokko wilden vliegen, zitten in de cel omdat ze met een valse uitslag van een coronatest het land probeerden uit te komen.