Stel uit Apeldoorn overleeft caravanbrand in Brabantse Bladel niet

Update + videoEen man van 77 en een vrouw van 70 zijn vannacht om het leven gekomen op camping De Achterste Hoef in Bladel. Het echtpaar uit Apeldoorn zat in een caravan die afbrandde. 

De hulpdiensten konden eenmaal ter plaatse alleen nog maar blussen. Vermoedelijk is de brand veroorzaakt door een technisch mankement, meldt de politie.

Officieel moet de identiteit nog worden vastgesteld met een dna-onderzoek, maar op basis van inschrijving op de camping en het nummerbord van de auto weet de politie al om welke twee campinggasten het gaat.

Op de camping heerst een verslagen sfeer.  Veel vakantievrienden zagen hoe de caravan van een bejaard echtpaar uit Apeldoorn op camping De Achterste Hoef in Bladel door brand werd verwoest. Het Apeldoornse echtpaar stond op een veld waar veel van de gasten elkaar al goed kennen. Hier stonden al lang geregeld dezelfde vakantiegangers. De twee slachtoffers kwamen bijvoorbeeld al zo'n vijftien jaar naar Bladel.

De campinggasten werden rond half drie 's nachts wakker van knallen en zagen de caravan met voortent tegen de bosrand flink branden. ,,Mijn man maakte me wakker. Hij rook gas", vertelt een campinggast. De hulpdiensten konden niets meer redden. Ongeveer dertig gasten werden in de vroege ochtend opgevangen in de kantine.

Luciferdoosje

Geschrokken maar - ondanks de omstandigheden - nuchter praten ze na. ,,Een caravan is eigenlijk ook maar een luciferdoosje, hè", verzucht een vrouw. De familie Peels uit Acht kent de slachtoffers al zestien jaar. Ze gingen samen op vakantie naar Spanje, totdat ze vanwege hun leeftijd besloten dichterbij huis te blijven, vertelt mevrouw Peels. Maar de vakantie in Bladel werd nooit overgeslagen. ,,Het waren echte vakantieliefhebbers. Dus die caravan wordt ieder jaar goed nagekeken", zegt haar man. ,,Ze hadden de nieuwste gasflessen."

Oorzaak

Buiten de kantine op de loungeset rookt een enkele gast een sigaretje en gissen ze naar de oorzaak van de dodelijke brand. ,,Ze rookten allebei niet." Maar ze hadden een elektrische deken. En muggenstekkers. En telefoonopladers. Een campinggast heeft in zijn eigen caravan voor de zekerheid maar alle stekkers uit het stopcontact getrokken. De omgekomen vrouw zou dinsdag 71 worden. ,,Het cadeautje ligt in onze caravan."

De eerste appjes naar de kinderen worden gestuurd. ,,Want m'n dochter heeft nachtdienst", zucht een vrouw. De meeste media melden dan nog alleen maar dat een echtpaar op de camping is omgekomen. Niet waar ze vandaan komen. Dus de kinderen van echtparen uit Amersfoort, Helmond, Acht en andere hoeken van het land moeten geen moment het idee krijgen dat hun ouders mogelijk iets ergs is overkomen.

Nee, de meesten gaan niet naar huis. Daar ben je toch maar alleen, klinkt het. ,,Ik denk dat het goed is om te blijven", zegt de Helmondse Maria van Manen. ,,Zodat je dit met elkaar kan delen."

Rond half zeven loopt de kantine leeg en komen de eerste zaklampen in de schemering over de campingweggetjes naar het veld. Dat is halverwege afgezet met politielint. Een deel van de gasten mag nog niet naar bed, horen ze van agenten. Eerst moet de technische recherche beoordelen of dat het onderzoek niet zal hinderen.

Volledig scherm
Een ouder echtpaar kwam om het leven in Bladel. © Bert Jansen
  1. Schoonmoeder Syriëganger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgangers hier voor de rechter’
    video

    Schoonmoe­der Syriëgan­ger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgan­gers hier voor de rechter’

    ,,Breng Syriëgangers hier voor de rechter, anders worden ze daar vrijgelaten en zijn ze over tien jaar veel gevaarlijker", dat zegt de moeder van Meryam, een Syriëganger die met haar man en drie kinderen in 2014 naar het strijdgebied in Syrië en Irak vertrok. De man, de bekende jihadist Jermaine W., is inmiddels overleden. Maar Meryam en haar drie kinderen (die nu ongeveer 11, 9 en 7 jaar oud zijn) bevinden zich nog in het allerlaatste stukje IS-gebied dat over is rond het stadje Baghuz In Syrië.