Stel uit Apeldoorn overleeft caravanbrand in Brabantse Bladel niet

Update + videoEen man van 77 en een vrouw van 70 zijn vannacht om het leven gekomen op camping De Achterste Hoef in Bladel. Het echtpaar uit Apeldoorn zat in een caravan die afbrandde. 

De hulpdiensten konden eenmaal ter plaatse alleen nog maar blussen. Vermoedelijk is de brand veroorzaakt door een technisch mankement, meldt de politie.

Officieel moet de identiteit nog worden vastgesteld met een dna-onderzoek, maar op basis van inschrijving op de camping en het nummerbord van de auto weet de politie al om welke twee campinggasten het gaat.

Op de camping heerst een verslagen sfeer.  Veel vakantievrienden zagen hoe de caravan van een bejaard echtpaar uit Apeldoorn op camping De Achterste Hoef in Bladel door brand werd verwoest. Het Apeldoornse echtpaar stond op een veld waar veel van de gasten elkaar al goed kennen. Hier stonden al lang geregeld dezelfde vakantiegangers. De twee slachtoffers kwamen bijvoorbeeld al zo'n vijftien jaar naar Bladel.

De campinggasten werden rond half drie 's nachts wakker van knallen en zagen de caravan met voortent tegen de bosrand flink branden. ,,Mijn man maakte me wakker. Hij rook gas", vertelt een campinggast. De hulpdiensten konden niets meer redden. Ongeveer dertig gasten werden in de vroege ochtend opgevangen in de kantine.

Luciferdoosje

Geschrokken maar - ondanks de omstandigheden - nuchter praten ze na. ,,Een caravan is eigenlijk ook maar een luciferdoosje, hè", verzucht een vrouw. De familie Peels uit Acht kent de slachtoffers al zestien jaar. Ze gingen samen op vakantie naar Spanje, totdat ze vanwege hun leeftijd besloten dichterbij huis te blijven, vertelt mevrouw Peels. Maar de vakantie in Bladel werd nooit overgeslagen. ,,Het waren echte vakantieliefhebbers. Dus die caravan wordt ieder jaar goed nagekeken", zegt haar man. ,,Ze hadden de nieuwste gasflessen."

Oorzaak

Buiten de kantine op de loungeset rookt een enkele gast een sigaretje en gissen ze naar de oorzaak van de dodelijke brand. ,,Ze rookten allebei niet." Maar ze hadden een elektrische deken. En muggenstekkers. En telefoonopladers. Een campinggast heeft in zijn eigen caravan voor de zekerheid maar alle stekkers uit het stopcontact getrokken. De omgekomen vrouw zou dinsdag 71 worden. ,,Het cadeautje ligt in onze caravan."

De eerste appjes naar de kinderen worden gestuurd. ,,Want m'n dochter heeft nachtdienst", zucht een vrouw. De meeste media melden dan nog alleen maar dat een echtpaar op de camping is omgekomen. Niet waar ze vandaan komen. Dus de kinderen van echtparen uit Amersfoort, Helmond, Acht en andere hoeken van het land moeten geen moment het idee krijgen dat hun ouders mogelijk iets ergs is overkomen.

Nee, de meesten gaan niet naar huis. Daar ben je toch maar alleen, klinkt het. ,,Ik denk dat het goed is om te blijven", zegt de Helmondse Maria van Manen. ,,Zodat je dit met elkaar kan delen."

Rond half zeven loopt de kantine leeg en komen de eerste zaklampen in de schemering over de campingweggetjes naar het veld. Dat is halverwege afgezet met politielint. Een deel van de gasten mag nog niet naar bed, horen ze van agenten. Eerst moet de technische recherche beoordelen of dat het onderzoek niet zal hinderen.

Wim en Ans Meijvis uit Waalre zagen de caravan uitbranden waarin echtpaar omkwam.

Een ouder echtpaar kwam om het leven in Bladel.
Volledig scherm
Een ouder echtpaar kwam om het leven in Bladel. © Bert Jansen
  1. LIVE | Tekort aan handschoenen in zorg, aantal doden in Mexico blijft stijgen

    LIVE | Tekort aan handschoe­nen in zorg, aantal doden in Mexico blijft stijgen

    Nederlanders kunnen vanaf 15 juni weer op vakantie in veel landen binnen Europa. Wel zegt premier Mark Rutte dat mensen de lokale regels in acht moeten blijven nemen: ,,Ga wijs op reis.” Ook is bekendgemaakt dat verpleeghuisbewoners al vanaf 15 juni meerdere bezoekers mogen ontvangen, een maand eerder dan het kabinet zich tot dusver voornam. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus. Lees hier het vorige liveblog terug.