Volledig scherm
© ANP

Stinkende varkensbedrijven nog dit jaar uitgekocht

Varkensboeren die met hun bedrijf veel stankoverlast veroorzaken, kunnen vermoedelijk deze week gaan uitrekenen of het de moeite loont te stoppen. De overheid maakt dan namelijk bekend dat waarschijnlijk in november een regeling wordt opengesteld die het mogelijk maakt aan de staat de varkensrechten te verkopen en een vergoeding aan te vragen voor het slopen van de varkensstallen. 

Hoe de regeling er precies uit gaat zien waarmee de overheid de varkensbedrijven wil gaan saneren, wordt duidelijk zodra er van Europa toestemming voor is verkregen. Die toestemming wordt deze week verwacht: Europa bekijkt of door de regeling niet een ontoelaatbare staatssteun aan de boeren wordt gegeven. Er is 180 miljoen euro beschikbaar. 

De regeling wordt volgens bronnen deze week naar buiten gebracht om de varkensboeren de kans te geven na te denken of ze er gebruik van willen maken. 

Een marktconforme prijs

Enkele dagen voordat de boeren er ook daadwerkelijk voor in kunnen tekenen  - dat kan in november gedurende een periode van zes weken - wordt bekend wat de overheid voor de varkensrechten, die bepalen hoeveel dieren een bedrijf mag houden, wil betalen. 

Dat zal een marktconforme prijs zijn: in varkensrechten wordt volop gehandeld, de prijs is momenteel al enige tijd dalende. Voor de af te breken stallen krijgen ze tussen de 94 en 469 euro per vierkante meter: hoe ouder de stal, hoe minder ze krijgen.

Meeste stank, eerste aan de beurt

Boeren die in gebieden zitten waar ook veel andere varkenshouders zitten, krijgen voorrang. Verder zijn de varkensbedrijven die het meeste stank veroorzaken als eerste aan de beurt. 

Varkenshouderij-organisatie POV gaf eerder al aan te verwachten dat er enkele honderden boeren met hun bedrijf zullen stoppen. Momenteel zijn er nog zo'n 4.000, waarvan de meeste in Brabant en Gelderland. In alleen al Sint Anthonis worden zo'n 400.000 varkens gehouden, waarmee het geldt als 'varkenshoofdstad van Nederland'. 

Met het opkopen van de varkensrechten wordt de CO2-uitstoot van de boerenbedrijven teruggebracht. Dat past naadloos in de plannen die het kabinet vrijdag bekend maakte voor de veehouderij: boerenbedrijven in de nabijheid van natuurgebieden worden verhuisd of opgekocht, is het idee.

  1. LIVE | Luchtvaart vreest 120 miljard aan extra schulden, geboorte­dorp Doutzen Kroes wordt ‘één groot terras’

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. Vliegmaatschappijen zagen hun kas door de crisis in rap tempo leegraken, nadat door reisbeperkingen wereldwijd nog amper vluchten mogelijk werden.Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.