Studenten, ouders en docenten verdeeld over loslaten coronamaatregelen onderwijs
Studenten zijn zeer verdeeld over het loslaten van de coronamaatregelen in het onderwijs. Precies de helft vindt het een goed idee om te stoppen met het houden van 1,5 meter afstand, vier op de tien zijn tegen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder leden van het eigen opiniepanel.
Uiteraard zijn studenten op het mbo, hbo en de universiteit blij dat ze weer fysiek onderwijs kunnen krijgen, tegelijk willen ze koste wat kost voorkomen dat de scholen weer moeten sluiten. ,,De 1,5 meter afstand loslaten vergroot de kans dat scholen weer dicht moeten, vrezen ze”, stelt Joyce Boverhuis van het EenVandaag Opiniepanel.
Tegelijk kan een vaccinatieplicht om de collegezalen of werkgroepruimten binnen te komen op forse weerstand rekenen, blijkt uit het onderzoek: bijna 7 op de 10 studenten zijn tegen. Studenten zien meer in een coronapas, waarbij studenten alleen met een vaccinatiebewijs of negatief testresultaat onderwijsgebouwen in mogen. 55 procent is hier voorstander van.
Middelbaar onderwijs
In het middelbare onderwijs willen zowel ouders als docenten in grote meerderheid vasthouden aan de 1,5 meter afstand tot leraren. Slechts een derde van de docenten en 37 procent van de ouders willen die hoofdregel loslaten.
Het verplichte mondkapje in de aula en op de gangen zorgt voor beduidend meer verdeeldheid. Ruim 5 op de 10 ouders (54 procent) wil daar vanaf. Bij leraren is de helft voor afschaffen en bijna de helft (46 procent) tegen. Bij een corona-uitbraak in de klas willen ouders en docenten niet dat alleen besmette en ongevaccineerde leerlingen naar huis worden gestuurd, zoals bijvoorbeeld in Frankrijk gebeurt. Slechts een kwart van de ouders is voor, net als 3 op de 10 docenten.
In het basisonderwijs wil ruim de helft van de leraren (55 procent) bij een coronageval alle leerlingen naar huis sturen. Dit omdat niet meer te traceren zou zijn wie met het besmette kind contact had. Ouders zijn verdeeld: de helft vindt dat alleen de besmette leerling naar huis moet.
Tekst gaat verder na de foto
Werkvloer
EenVandaag vroeg ook of werkgevers mogen eisen dat hun werknemers gevaccineerd zijn. Daar is onvoldoende steun voor: 4 op de 10 werkgevers (38 procent) is voor, net als vrijwel evenveel werknemers (42 procent).
Toch zouden best veel werkgevers een vaccinatieplicht wel degelijk zien zitten, concludeert EenVandaag uit de vele open reacties. Punt is dat zo'n plicht juridisch nu niet mogelijk is, wat invoering bij voorbaat onmogelijk maakt. ,,Als de overheid het niet mag, mogen werkgevers dat al helemaal niet, is veelgehoord bij werknemers,” zegt Boverhuis van het EenVandaag Opiniepanel.
Voor beroepen die met kwetsbare mensen werken zijn strenge regels (testen, afstand, mondkapje) wél geoorloofd, menen veel werknemers.
Restaurants
Een meerderheid van het EenVandaag Opiniepanel meent dat ongevaccineerden geweerd mogen worden op openbare plekken waar zij niet noodzakelijk hoeven te zijn: theaters, restaurants, etc. 55 procent is voor, 39 procent tegen. Gevaccineerden zijn overigens sterker voor, ongevaccineerden heel sterk tegen.
Het weghouden van ongevaccineerden in ziekenhuizen, bij de huisarts, op het politiebureau en andere noodzakelijke plaatsen, kan op weerstand rekenen. Slechts een derde van de ondervraagden is voor. Ook de meeste gevaccineerden (54 procent) willen ongevaccineerden toegang tot dergelijke locaties niet ontzeggen.
Bekijk onze video's over de coronacrisis in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
PREMIUM
Scholen smachten naar heropening: ‘Zonder extra ruimte verdwijnt het draagvlak’
Het kabinet hakt vandaag definitief de knoop door over volledige heropening van het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs. Het besluit komt geen moment te vroeg, want onderwijsbestuurders, studenten en ouders smachten naar duidelijkheid in de voortdurende corona-epidemie. -
PREMIUM
Tocht der Tochten met 45 kilometer per uur: Geurt en Edwin rijden Elfstedentocht met brommobiel
Airco, navigatie en stuurbekrachtiging. De brommobiel van tegenwoordig doet echt niet meer onder voor een auto als je het aan Geurt van Es en Edwin Wortel vraagt. Tweehonderd kilometer in hun vierwielers afleggen is dan ook een eitje. En dus tekenden ze voor de Tocht der Tochten.Soest, Leeuwarden, Franeker -
PREMIUMColumn
Hup, gooi die scholen open! Het heeft lang genoeg geduurd
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee.
-
1
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
-
-
PREMIUM
Ook in Nederland mag je scheiden van je partner met dementie, maar denk aan ‘normen, waarden en respect’
Ook in ons land is het - onder strikte voorwaarden - toegestaan om te scheiden van je man of vrouw wanneer die dementie heeft. Moet je je daar schuldig over voelen? Want door deze slopende ziekte is je partner allang niet meer dezelfde als de persoon op wie je ooit verliefd werd. -
PREMIUM
Voortvluchtige ‘Bolle Jos’ in België vervolgd voor cocaïnesmokkel
Maandag begint in Luik, onder strenge veiligheidsmaatregelen, een grote strafzaak tegen de voortvluchtige Jos Leijdekkers en 45 medeverdachten. Het Belgische Openbaar Ministerie beschouwt hem, net als het Nederlandse, als leider van een criminele organisatie.